A tüntetések miatt a kriptós utalásokat is szigorúbban ellenőrzik a kanadai hatóságok

spot_img

Kanada miniszterelnöke szükségállapotot vezetett be egy hetek óta tartó tüntetéssorozat miatt. A kormányzat ennek kapcsán már be is jelentette, hogy minden korábbinál szigorúbb ellenőrzés alá vonja a pénzügyi tranzakciók végrehajtására alkalmas szolgáltatásokat, beleértve a kriptovalutákkal végrehajtott tranzakciókat.

A tüntetések egy fuvarozókat érintő, kötelező oltást előíró törvény miatt kezdődtek el, de mostanra már a Covid szigorítások általános megszüntetését követelő mozgalommá váltak. Az ebben résztvevő sofőrök több nagyvárosban, illetve azok be- és kivezető útjain, valamint határátkelőknél parkolták le a kamionjaikat, megnehezítve ezzel a közlekedést és a mindennapi életet.

A tüntetőket a szimpatizánsaik pénzadományokkal is támogatták, így a szervezőkhöz az elmúlt hetek során közel 20 millió dollár folyt be különböző közösségi gyűjtőoldalakon, illetve részben bitcoinon keresztül.

A beérkező összegekhez való hozzáférést azonban a hatóságok közbenjárására lehetetlenné tették a gyűjtőoldalak, és maga a kormányzat is figyelmeztetett, hogy bárki, aki pénzzel támogatja a tüntetést, elvesztheti a hozzáférését a magán és céges bankszámlájához.

A tüntetések elleni fellépés következő lépése az esti órákban bevezetett szükségállapot lett, ami lehetővé teszi, hogy akár erőt alkalmazva is elszállítsák az utakat blokkoló kamionokat.

A szükségállapot kapcsán, a terrorizmus és pénzmosás elleni fokozott fellépésre hivatkozva azt is bejelentették, hogy minden közösségi pénzgyűjtő oldalnak és más digitális szolgáltatónak (beleértve a kriptovalutákat kezelő vállalkozásokat is), regisztrálnia kell a hatóságoknál és jelentenie kell a rajtuk keresztül végrehajtott “gyanús tranzakciókat”.

Egyes kommentelők túlzásnak tartják, hogy azonnal a pénzügyi rendszerből való teljes kizárással fenyegették meg azokat, akik támogatják a tü tetőmet. Szerintük ez bizonyos értelemben ugyanolyan eljárást jelent, mint amit a sok nyugati ország által bírált Kína is alkalmaz propagandát megkérdőjelező lakosaival szemben.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img