Bitcoinbányászat a világ körül: Svédország – 2. rész

spot_img

Svédország Európa egyik legnagyobb bitcoinbányászati központja és egyben Európa utolsó bányász menedékhelyévé is vált. Vajon miért vonzza a legnagyobb bányászokat és mi határozza meg a bányász iparágat a skandináv országban? Mekkora az ország részesedése a globális bitcoin hálózatból? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ az előző részben. A második részben megnézzük a svéd energiaárak alakulását, a bitcoinbányászat feltételeit a skandináv országban és a politika hozzáállását a bitcoinbányászattal szemben.

Meddig marad olcsó az áram Svédország északi részén?

A villamosenergia árak alakulását Észak-Svédországban három tényező befolyásolhatja a jövőben: a helyi villamosenergia-termelés kapacitás alakulása, a helyi villamosenergia-igény változása, valamint az átviteli kapacitás bővülése Észak- és Dél-Svédország között. 

Az első részben említett vízenergia jelenti az észak-svédországi villamosenergia-rendszer gerincét, további vízenergia kapacitás kiépítését azonban nem tervezik. Észak-Svédország egyetlen villamosenergia-termelési kapacitásnövekedése a közeljövőben szélenergiából fog származni, amely a becslések szerint 22%-kal fog növekedni 2023 és 2027 között.

Becslések szerint a helyi villamosenergia-igény Svédország északi részén a következő években nagymértékben fog növekedni, mivel számos nagy villamosenergia igényű ipari projekt áll fejlesztés alatt a régióban. Ezek az ipari projektek erősen kötődnek az EU és Svédország energiaátállással kapcsolatos ambícióihoz, és magukba foglalják az akkumulátorgyárakat, a zöldacél gyártást, valamint Európa legnagyobb vasércbányájának villamosítását. 

Ezek a projektek hatalmas mennyiségű villamosenergiát fognak felhasználni működésük során. Például a zöldacél előállításához 2030-ra 800 MW fogyasztást prognosztizálnak, ami több mint ötször annyi, mint Svédország teljes bitcoinbányászati igénye. A vasércbánya még több áramot fog felemészteni, 2300 MW körül.

Ennek függvényében a villamosenergia-igény jelentősen meg fog nőni Svédország északi részén anélkül, hogy a villamosenergia-termelő kapacitás megfelelően növekedne. Mi a helyzet az előző részben említett átviteli kapacitás fejlesztésével?

A svéd átvitelirendszer-üzemeltető a NordSyd nevű projekten keresztül jelentős átviteli kapacitás befektetéssel kívánja megszüntetni az Észak- és Dél-Svédország közötti átviteli korlátokat. Azonban a bővítési munkálatok még 20 évig is eltarthatnak, így észak és dél között még jó ideig érezhető lesz a villamosenergia-árak közötti különbség.

Fő elektromos hálózat térképe a skandináv országokban (forrás: svk.se)

A 2030-ra előre jelzett óriási ipari villamosenergia kereslet miatt arra számítanak az országban, hogy az észak-svédországi árak közeledni fognak a dél-svédországi magasabb árakhoz. Ennek ellenére az észak-svédországi bányászok valószínűleg továbbra is alacsony villamosenergia-árak mellett bányászhatnak még legalább három-öt évig.

A bitcoinbányászat ​​működési feltételei Svédországban

Svédországban a megfelelő éghajlati viszonyok mellett egyszerűbb a bányász telephelyek működtetése. A sarkvidéki ország hideg éghajlata természetes hűtést biztosít a hőtermelő bányászati ​​műveletekhez. A havi átlaghőmérséklet Bodenben -9 C° és +17 C° között mozog a leghidegebb és legmelegebb hónapok között és a levegő is nagyon tiszta. A bányászoknak így nem kell külön hűtési és levegőszűrési infrastruktúrát kiépíteni, mint például Texasban. A hideg éghajlat miatt alacsony a meghibásodási arány, alacsonyabb karbantartási igényt is jelent, ami csökkentheti az üzemeltetési költségeket. 

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Politika vs. bitcoinbányászat 

Svédország politikailag az egyik legstabilabb ország a világon. Az ország politikusai és szabályozói hagyományosan üzletbarátok és nyitottak az innovációra, amit az is bizonyít, hogy az ország, a Világbank üzletvitel indexén a 10. helyen áll. Az alacsony politikai kockázat, a kedvező szabályozási környezet és az általános üzletbarátság innovatív üzleti környezetet teremtett, ami Európa egyik vezető IT ágazatának kialakulását eredményezte, méghozzá a hatalmas hosting és adatközpont szolgáltatást.

A skandináv országban sok európai országhoz képest viszonylag alacsonyak az adók, a társasági adó mértéke 21%. Ezzel szemben az áfa 25%, ami az importtermékeket is érinti, így az ASIC bányászgépeket is. Ennek ellenére a svéd bányászok elkerülhetik az import áfát, ha bejegyzik cégeiket a svéd áfanyilvántartásba.

Az ország hatalmas hagyományos iparági adatközpontokkal rendelkezik, amelyet olyan cégek képviselnek, mint a Facebook, a Google, a Microsoft és az Amazon. A svéd kormány igyekezett ezeket az adatközpontokat az országba csábítani, különösen az északi részre, működésük elindításában pedig segíteni. A svéd áramtermelők kezdeményezték anno az energiaigényes adatközpontok létrehozását, köztük a kriptovaluta bányásztelephelyeket is.

Ennek ellenére politikai szinten a bitcoinbányászat ellentmondásos. A svéd politikusok és a szabályozó hatóságok negatívan állnak hozzá az iparággal szemben. A svéd kormány tisztviselői folyamatosan keresik az iparág megfékezésének módját. Korábban a svéd energiaügyi miniszter kijelentette: „Energiára van szükségünk és hasznosabb dologra, mint a bitcoin.

A svéd bányászok az adatközpont ipar részeként jelenleg 0,006 SEK (0,00057 USD) kWh-kénti csökkentett energiaadót fizetnek, a szokásos 0,392 SEK (0,038 USD) kWh-val szemben. A svéd kormány azt javasolta, hogy 2023. július 1-jétől töröljék el az adatközpontok jogosultságát erre a csökkentett energiaadóra. 

Svédországban nagy a verseny a hálózati csatlakozásokért az áramigényes iparágak tömeges beáramlása miatt. Ezeket az iparágakat nagymértékben támogatja a svéd kormány, valamint az EU, és valószínűleg a jövőben meg fogják nyerni a villamosenergiáért folytatott csatákat. Ennek eredményeként a svéd bányászok már most is egyre nehezebben jutnak áramhoz.

Kipróbáltuk a PrimeXBT-t. Bemutatónkban főleg azokat a lehetőségeket emeltük ki, amik megkülönböztetik az oldalt a többi váltótól. További részleteket itt érsz el és a PrimeXBT oldalán.

Összegzés 

Olcsó megújuló energiájának, hideg éghajlatának köszönhetően Svédország jelentős bányászati erőt képvisel az EU-ban, amely jóval meghaladja a bitcoin globális hasrátjának az 1%-át. Más országokhoz viszonyítva (például: USA) viszont eltörpül.

Az villamosenergia átviteli nehézségek miatt Svédország északi része megmenekült az Európát 2021 vége óta sújtó energiaár növekedéstől, ennek eredményeként a régió Európa egyik utolsó bitcoinbányász ​​menedékhelyévé vált. (Északon az ár olcsóbb, mint délen.)

Svédország történelmileg, politikailag stabil ország, kiváló szabályozási környezettel a legtöbb vállalkozás számára. Ennek ellenére a bitcoinbányászatra negatívan tekint a svéd szabályozói hatóság, csökkenteni akarják az iparág méretét, hogy helyet adjanak más villamosenergia felhasználó iparágaknak, amelyek igazodnak Svédország és az EU célkitűzéseihez. (A közelmúltban javasolták az energiaadók 2023. július 1-jétől történő emelését és a kedvezmények eltörlését.)

Mivel a hagyományos ipari projektek megvalósításához még rengeteg évre van szükség, így a bitcoinbányászoknak az alacsony energiaárak és kiváló működési feltételek mellett, valószínűleg maradt még legalább három-öt jó évük.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentéstés a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászat a világ körül: Svédország – 1. rész

/luxor, hashrate index, hive, northern data, genesis mining, statista, ourworldindata, svk.se/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img