Lejárató cikket írt a bitcoinbányászatról a The New York Times

spot_img

A bitcoinbányászattal szemben az Egyesült Államok kormánya és a környezetvédelmi kritikusok folyamatosan környezetvédelmi aggályokra hivatkoznak. Véleményük szerint a bányászat által felhasznált és a hálózaton történő tranzakciók érvényesítéséhez szükséges energiafogyasztás hozzájárul a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz. Ezek az aggályok bizonyos szereplőket arra késztetett, hogy a kriptobányászatot környezeti veszélyforrásnak minősítsék.

A The New York Times (NYT) nemrégiben megjelent cikke újraélesztette ezt a vitát, és azt állítja, hogy “a bitcoinbányászat jelentős mértékben hozzájárul a környezeti károkhoz“. Iparági szereplők a NYT írását egy vérlázító cikknek tartják, ráadásul tele van félinformációkkal és hamis állításokkal. A vezető bitcoin kutatók, szakemberek ízekre szedték és gyorsan megcáfolták a cikkben szereplő állításokat, ennek ellenére az írás továbbra is online maradt, hogy a BTC-t, mint “klímabűnöst” pellengérre állítsa.

A bitcoin hálózat egyik vezető kutatója, Daniel Batten velejéig belement a NYT  közölt adataiba. Batten hosszasan taglalja több tweeten és tweet szálon keresztül, hogy a mainstream média csak azokat az adatokat használja fel, amelyek megfelelnek a „bitcoin rossz” vezérszálnak és saját narratívájának.

A NYT cikkének bitcoinbányászokról szóló táblázata talán a legdurvább tévedés és állítás, amit a bányásziparról közölnek. Batten szerint a NYT írása átlagosan 81%-kal túlbecsüli a Riot, az Atlas, a Cipher Mining, a US Bitcoin Corp, a Rhodium, a Bitdeer stb. bányászcégek kibocsátási szintjét. Ezen túlmenően bőséges bizonyíték van arra, hogy a NYT eredetileg nagy mennyiségű adatot gyűjtött össze előzetesen a bányászcégektől, csak éppen elfelejtette azokat felhasználni.

Ilyen jellegű megállapítás: jelenleg 26 bányászati ​​vállalat működik az Egyesült Államokban és Kanadában, amelyek több mint 90%-ban fenntartható energaforrásból származó energiát használnak. Ezek közül a NYT csak kettőt (Cleanspark és Terawulf) vett fel adatai közé a táblázatba. A cégeken belül, az újságírók a legkevésbé megújuló energiát felhasználó helyszínekre koncentráltak, és figyelmen kívül hagyták azokat a telephelyeket, amelyek túlnyomórészt megújuló energiaforrással működnek.

A Riot Platforms, Észak-Amerika egyik legnagyobb bányász tásasága is azt állítja, hogy a  NYT cikke tele van „torzításokkal” és „hamis adatokkal”. A NYT állításaira válaszul közleményt adott ki a bányász meglátásaival alátámasztva. A Riot egyben megvédte az iparágat is, és hangsúlyozta elkötelezettségét a fenntartható bitcoinbányászati ​​gyakorlatok mellett. 

Pierre Rochard, a Riot alelnöke egyenesen szembement a NYT-al, hogy tisztázza a cikkben a bányászcéggel kapcsolatos téves információkat. Rochard felszólította a NYT-t, hogy tegye közzé azt a módszertant, amiből az adatokat nyerték ki.

“Csalódottan olvastuk, hogy a NYT által közzétett cikkben hamis és torz nézetet olvastunk vissza vállalatunkról és az iparágról. Ami még rosszabb, a NYT úgy döntött, hogy olyan információkkal teszi közzé a cikket, amelyek hamisak, félrevezetőek és figyelmen kívül hagyja az általunk közölt tényszerű információkat. Ennek szellemében kénytelenek vagyunk közzétenni a megjelenést megelőző hetekben NYT-tól kapott kérdésekre adott teljes körű válaszainkat. Amint bárki láthatja, a pontos információkat nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyták, mert nem illettek bele a narratívába, amelyet a NYT próbált leadni – közölte Rochard.”

A bányászcég közleményével szinte egy időben egy videót is közzé tettek, amelyben az alelnök igyekszik elmagyarázni, hogy maga a bitcoinbányászat nem termel szén-dioxidot. (A videóban egyébként magasabb szén-dioxid koncentrációt állapítottak meg szabad levegőn, mint bent a telephelyen belül, ahol a bányászgépek működnek.)

Daniel Batten egyébként nemrégiben publikált egy új kutatást, amely szerint a bitcoinbányászat fő energiaforrása a vízenergia és a teljes BTC bányászat során felhasznált energia 23%-át teszi ki. A tanulmány szerint a Bitcoin hálózat fenntartható energiafelhasználáson alapuló összetétele jelenleg évi 6,2%-kal növekszik, összességében pedig elmondható, hogy a bitcoin a világ legfenntarthatóbb iparága.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bányászati korlátozások az USA-ban

/riot, bitcoinist, the new york times, daniel batten/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img