Bhután is beszáll a kriptobányászatba

spot_img

A Himalája keleti részén, India és Tibet között fekszik az apró, fél magyarországnyi területű Bhután. Évtizedek óta, pontosabban az 1970-es évek elejétől fogva, az országban egy olyan új jogszabály sem születhet anélkül, hogy ne esne át a bruttó nemzeti boldogságot (Gross National Happiness – GNH) szem előtt tartó szigorú ellenőrzési folyamaton, aminek szerves része a környezet megóvása. Nagyon úgy néz ki, hogy a kriptovaluta bányászat átment a bruttó nemzeti boldogságot mérő index mércéjén.

Az index négy pillére a fenntartható és méltányos társadalmi-gazdasági fejlődés, a környezetvédelem, a kultúra megőrzése és népszerűsítése, valamint a jó kormányzás. Kilenc területet vizsgálnak a felmérés során, a pszichológiai jólétet, az egészséget, az időmenedzsmentet, az oktatást, a kultúrát, a kormányzás minőségét, a közösségi vitalitást, az ökológiát és az életszínvonalat. Minden szempont szubjektív, felmérésen alapuló és objektív mutatókból áll össze. 

Bhután ősi, 1629-es törvénykönyve kimondja, hogy „ha a kormány nem tud boldogságot teremteni népének, akkor a kormánynak nincs célja”. A kódex hangsúlyozta, hogy a bhutáni törvényeknek elő kell segíteniük minden érző lény boldogságát. A középpontban nem csak Bhután gazdasági fejlődése áll, hanem a virágzó, a természettel összhangban élő emberi társadalom. Manapság rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a gazdagság önmagában nem járul hozzá a társadalmi elégedettséghez vagy a boldogsághoz. 

A bhutáni társadalom szentül hisz abban, hogy az emberi társadalom jótékony fejlődése akkor megy végbe, ha az anyagi és a szellemi fejlődés egymás mellett zajlik. A boldogság indexet technikailag úgy definiálják, mint egy többdimenziós fejlesztési megközelítést, amely harmonikus egyensúlyt kíván elérni az anyagi jólét és a társadalom szellemi, érzelmi és kulturális szükségletei között.

Azok a törvényjavaslatok, amelyek nem mennek át a bruttó nemzeti boldogság index által megszabott szigorú szűrőn, nem szavazzák meg. A szűrő legsarkallatosabb pontja a környezet védelme az országban, ami kiemelt szerepet kap. Ennek eredményeként Bhután majdnem háromnegyed részét (71%) erdők fedik. Az erdővel borított területek száma annyira megnövekedett az országban, hogy mára nem csak hogy karbonsemleges lett, hanem elérte a karbonnegatív állapotot (jóval több szén-dioxidot nyelnek el a bhutáni erdők, mint amennyit az ország kibocsát). Hogyan kapcsolódik a kriptovaluta bányászat Bhután bruttó nemzeti boldogság indexéhez?

A válasz igen egyszerű, az országban előállított 100%-os zöldenergia kapcsán. A rengeteg erdő mellett rengeteg a vízesés az országban. A vízesésekre vízerőműveket építettek, amelyek nemcsak Bhutánt szolgálják ki teljes egészében, hanem besegít India energia ellátásába is. A jelenlegi törvényhozók szerint a kriptobányászat a legkevésbé kockázatos módja annak, hogy Bhután kihasználja a kriptopénzek és a zöldenergia adta lehetőségeket. 

A Bhutáni Királyság befektetési ágazata a Druk Holding & Investments a jövőben együtt fog dolgozni a Bitdeer-el, hogy kialakítsanak egy 100 MW-os bányász létesítményt, amihez egy 500 millió dolláros befektetői alapot hoznak létre. Az alapot teljes egészében a zöld kriptobányászat fejlesztésére fogják felhasználni. A királyság egyelőre csak a bitcoinbányászatra öszpontosít.

“Az intézményi befektetőket megcélzó alapgyűjtés május végén kezdődik, és a cél a karbonsemleges digitális bányászat létrehozása, amely Bhután bőséges vízenergiáját használja ki. Megpróbáljuk magunkat úgy pozícionálni, hogy idővel globálisan versenyképesek legyünk gazdaságunk fejlesztése érdekében, de szem előtt tartva tradicionális hagyományainkat” – mondta Ujjwal Deep Dahal, a Druk Holding & Investments befektetési részleg vezérigazgatója.

Bhután már régóta törekszik a vízenergia bevételektől függő gazdaság diverzifikálására. A Druk Holding, a kormány részvény, kötvény, technológia, energia és ingatlan befektetéseit kezeli, de a kriptobányászatot már, mint a jövőbe mutató stratégiájuk részeként tekintik.

A szingapúri székhelyű Bitdeer, amely a korábbi Bitmain alapító, Jihan Wu tulajdonában van, vezető kriptobányász a világon, legnagyobb központja Észak-Amerikában Texasban található. A cégnek, többszöri halasztás után a múlt hónapban sikerült tőzsdére lépnie a Nasdaqon. A Bitdeer valószínűleg az egyik legnagyobb befektetője lesz a bhutáni bányász befektetési alapnak. A tervek szerint a 100 megawattos bányász üzem építése az év második negyedévben kezdődik és valamikor július és szeptember között fejeződik be.

Dahal elmondása szerint a Druk Holding még akkor kezdett bele a kriptobányászatba teszt jelleggel, amikor a bitcoin körülbelül 5000 dollár volt. Rendelkeztek néhány befektetéssel a mára csődbe ment BlockFi-nál és a Celsius Network-nél is, de ezek csak kis részét képezték a Druk portfóliójának, amelyek már rendeződtek.

Bhután belépése a bitcoinbányászatba azért is figyelemre méltó, mert egy-egy ilyen befektetésnek át kell mennie a már előbb említett bruttó nemzeti boldogság index mércéjén, amit egyben a gazdasági siker mérésére is használnak. Ezzel teljesen ellentétes az Egyesült Államok hozzáállás a kriptobányászati iparághoz, pedig szintén adottak lennének a zöldenergia termelés révén a bitcoinbányászatban rejlő potenciálok kiaknázása, de jelenleg kormányzati részről elutasítóak.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Adóval sújtaná a Fehér Ház a bányászokat

/bloomberg, druk holding, gnhcenterbhutan, raketa.hu, dhi.bt, goldavenue.com/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img