Kriptopénzt fejlesztenél? Buzi-e vagy?

spot_img

Sokaknál kivágta a biztosítékot a Gitcoin új támogatási programja, ami a kriptopénzek világában értelmezhetetlen feltételekhez kötné az adományok kiosztását.

A Gitcoin Grants egy 2019 óta működő, nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztését és terjedését támogató program. A Gitcoin az Ethereum ökorendszer egyik legnagyobb szponzora, indulása óta több mint 50 millió dollárt fordított a fejlesztések, valamint a különböző oktatási programok és konferenciák támogatására.

A Gitcoin adományok révén sok fejlesztő hagyhatta ott a hétköznapi munkahelyét, és kezdhetett el teljes munkaidőben dolgozni az Ethereumon. A Gitcoinnak köszönhető több, ma már széles körben ismert kripto platform, többek közt a legnagyobb decentralizált tőzsdének számító Uniswap létrehozása.

A Gitcoin keretein belül kiosztott forrásokat részben hétköznapi emberek, részben nagyobb iparági szereplők ajánlják fel. Vannak akik elvi okokból, a decentralizált alternatívákba vetett hit miatt támogatják a programot, mások a hosszú távú üzleti érdekeik miatt segítik az ágazat fejlődését. A már említett és eddig kiosztott 50 millió dollárnyi adomány 3.8 millió egyedi felajánlásból jött össze és 3700 különböző projekt kapott belőle támogatást.

A Gitcoin tegnap jelentette be egy új támogatási program indulását, ami az erre reagáló kommentek alapján nagy elutasítást váltott ki a közösségből.

A bejegyzés szerint a web3 világának sokszínűsége miatt a Gitcoin fontosnak tartja, hogy a náluk pályázó fejlesztői csapatok legalább 50%-ban biztosítsák a nők, a különböző bőrszínű közösségek, a valamilyen testi fogyatékkal rendelkező, vagy az LGBGQ+ csoportok képviselőinek jelenlétét.

Azt ezt gyakorlatilag 100%-ban elutasító kommentelők szerint az ötlet egyáltalán nem illeszkedik a kriptók szellemiségéhez, mert az ágazat már a kezdetek óta egyike azon kevés iparágaknak, ahol soha, senkit sem érdekelt, hogy egy adott platformot kik és milyen nemi, nemzetiségi vagy szexuális beállítottság mellett hoztak létre.

A kriptovilághoz bárki és bárhonnan csatlakozhat, megmutathatja, hogy mire képes. Aki úgy dönt, annak még a valós kilétét sem kell felfednie. Az ágazat több ismert szereplőjéről sem lehet tudni, hogy kicsoda és hogy a valóságban milyen ember lehet. Csak a létrehozott projekt hasznossága az, ami alapján a közösség megítéli az alkotókat.

Senki sem tudja, hogy valójában ki és milyen ember lehetett Satoshi Nakamoto, a Bitcoin megalkotója.

A kommentelők szerint a pénzforrások ilyen, nem szakmai irányelveket tükröző kvótarendszerek szerinti kiosztása elősegíti, hogy a kripto ágazatban is felüsse a fejét a különböző ideológiák szerinti megkülönböztetés.

Bár a kérdéses program a Gitcoin eddigi munkásságához képest még csak egy kicsi (50 000 dolláros) pénzmag kiosztásáról szólna, ellenzői attól tartanak, hogy ha egyszer bevezetik, akkor már csak idő kérdése, hogy azt szélesebb körben, más programokra is kiterjesszék.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img