Bitcoinbányászattal a zöldebb Texasért

spot_img

A texasi képviselőház és a szenátus elfogadta az 591. számú törvényjavaslatot, amely megnyitja az utat a bitcoinbányászok előtt a fáklyázandó gáz legális felhasználásához. A törvényjavaslattól a kőolaj- és földgázbányászat során légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok és szén-dioxid-kibocsátás csökkenését várják.

A Texas Blockchain Council egy tweet üzenetben kifejtette, hogy a törvényjavaslat “tisztázza” a fáklyagáz kibocsátás értékesítését mobil adatközpontok (bitcoinbányászgép farmok) részére, amit aztán bitcoinbányászatra használnának fel.

A bitcoinbányászok által felhasznált fáklyagáz “62%-os szén-dioxid-kibocsátás csökkentést” eredményezne, amelyet egyébként a légkörbe engednének ki vagy elégetnének bányászat során. 

“Ez egy nagyszerű példája az iparágak összefogásának, hogy közös gazdasági tevékenységet, munkahelyeket és adóbevételeket teremtsenek, miközben a szén-dioxid-kibocsátást is mérséklik.”

A földgáz fáklyázásának mérséklése bitcoin bányászattal

Mi is az a fáklyagáz? A földgázt az olajfúrás melléktermékeként állítják elő. Ennek a gáznak a hasznosítása az olajkitermelők számára nem mindig gazdaságos. Az ilyen esetekben az olajtermelő végül úgy dönt, hogy az olajfúrás melléktermékét a szabad levegőbe engedi, vagy s helyszínen elégeti, amit fáklyázásnak nevezünk.

Kőolajbányászat során keletkezett felesleges földgázt égetnek, fáklyáznak valahol Texasban. Háttérben az épülő moduláris bitcoinbánya, amely már fáklyázandó gáz felhasználásával fog működni

Gázfáklyázás közben energiatermelés nem történik. A fáklyázási folyamat során nagyobb mennyiségben szabadulnak fel üvegházhatást fokozó gázok, mint egy elektromos generátor ellenőrzött környezetében.

Kapcsolódó cikkünk:

A bitcoin bányászat a földgáz fáklyázás csökkentésének kiváló technológiája. A bitcoin bányászat ​​folyamatának modularitása lehetővé teszi, hogy közvetlenül az olajkutaknál helyezzenek el bányász konténereket és generátorokat. A kitermelt felesleges földgázt a generátorok segítségével alakítják át elektromos energiává, amit aztán a konténerekben elhelyezett bányászok használnak el.

Az UpstreamData által épített bányász konténere valahol Kanadában, működés közben egy olajkitermelő kút mellet. A bányászberendés mérsékli a metán kiáramlását az atmoszférába, a kitermelés során keletkezett “felesleges” gáz felhasználásával

Az elmúlt néhány évben hatalmas növekedésen ment keresztül az olajmezők melletti bitcoin bányászat. A növekedés nem csak az Egyesült Államokban és Kanadában tapasztalható, hanem az olyan régiókban is, ahol a fáklyázás nagy problémát jelent, például Oroszországban és a Közel-Keleten is.

Fáklyagáz kompresszorok segítségével állítják elő a bányászgépek működtetéséhez szükséges villamos energiát

A gázfáklyázás olyan gazdasági erőforrás pazarlás, amelyet az olajtermelő eladhatna bevételszerzés céljából. Bitcoin bányászat során akár saját maga, akár harmadik felen keresztül az olajtermelő némi pénzt kereshetne a gázból, ahelyett, hogy elpazarolná. A számok pedig azt mutatják, hogy a gázfáklyázás és egyben a károsanyag kibocsátás csökkentése a bitcoin bányászattal messze a legköltséghatékonyabb módszer. 

A texasi törvényjavaslat mérföldkőnek számít, hiszen teljesen ellentétes az amerikai kormány bányásziparhoz való hozzáállásával, amit rendszeresen igyekszik megerősíteni a kormányhoz közel álló média is.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Lejárató cikket írt a bitcoinbányászatról a The New York Times

/texas blockchain council, cryptoslate, upstream/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img