A leghatékonyabb bányászok fogják túlélni a bitcoin felezést 

spot_img

Csak a legalacsonyabb energiaköltséggel és a leghatékonyabb berendezésekkel rendelkező bányászok fogják túlélni a négyévente bekövetkező bitcoin felezést. Az egekbe szökő hashráta és a hálózati nehézség a felezést követően valószínűleg drámaian csökkenni fog, mivel az érvényes blokkjutalmak a felére csökkennek majd.

Nagyjából négyévente felére csökken a bitcoin blokkok bányászatáért járó jutalom. A felezésnek nevezett esemény egyben csökkenti a bitcoin inflációs nyomását és a forgalomban lévő érmék mennyiségét is. Jelenleg a blokkjutalom 6,25 BTC (mai árfolyamon számolva kb. 170000 dollár), 2024 áprilisától pedig 3,125 BTC lesz (kb. 85000 dollár).

A tőzsdén jegyzett bányászok bitcoinonkénti előállítási költsége átlagban 10000-15000 dollár körül alakul – nyilatkozta Wolfie Zhao, a Blocksbridge bányászati tanácsadó cég kutatási vezetője. Ha a felére csökken a blokkjutalom, ezek a költségek megduplázódhatnak, így a bányászok bitcoin termelés fedezeti pontja 20000-30000 dollárra is megemelkedhet.

“Ha a bitcoin nem kerül tartósan 30000 dollár fölé, akkor sok bányász veszteséggel bányászhat majd, amit nem feltétlen engedhet meg magának.”

A JPMorgan előrejelzése szerint a bitcoinbányászat költsége érménként a feleződés után akár a 40000 dollárt is elérheti. A bitcoin árfolyamának jelentős emelkedése nélkül, valamint  a magas bányászköltségek mellett csak a legköltséghatékonyabb bányászok fogják túlélni a felezést, míg mások kénytelenek lesznek leállítani a bányász farmokat.

“Az energiaköltség és a berendezések hatékonysága fogja meghatározni a felezés utáni győzteseket és veszteseket” – mondta Kerri Langlais, a TeraWulf (WULF) stratégiai vezetője.

Wolfie Zhao által összeállított adatok szerint a Stronghold Digital Mining (SDIG), a Cipher Mining (CIFR) és a Riot Platforms (RIOT) rendelkezik a legalacsonyabb termelési költségekkel. A Stronghold-nak 8200 dollárba, a Cipher-nek 8600 dollárba, a Riot-nak pedig 10400 dollárba került előállítani egy darab bitcoint 2023 első negyedévében eddig.

A hatékonyság számít

Tekintettel arra, hogy az árrések valószínűleg tovább fognak zsugorodni, a bányászok elkezdtek a tőkemegőrzésre, a bányszgép flotta hatékonyságra és a diverzifikációra koncentrálni, amit jól mutat egyes cégek nagyobb beruházásai.

Kapcsolódó cikkek:

Általánosságban elmondható, hogy az iparág működése a bányászgépek hatékonyságára helyezte a hangsúlyt, szemben a 2021-es bikapiaccal, amikor is az volt a jellemző, hogy minél több hashrátát állítsanak elő a bányászok. 

Az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti.

Ne vessük el azonban azt a forgatókönyvet se, ha a bitcoin árfolyama emelkedésnek indulna vagy az energiaárak jelentősen visszaesnének, akkor a bányászati jövedelmezőség is növekedhet olyannyira, hogy a bányászoknak a feleződés után nem kellene a bányászgépek lekapcsolásán gondolkodniuk.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Csökkennek a bitcoin termelési adatok

/theminermag, coindesk, jp morgan, hashrate index/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img