Csökkennek a bitcoin termelési adatok

spot_img

Ahogy azt a legutóbbi bitcoinbányász teljesítmény összefoglalónkban írtuk, áprilisban 4% körül emelkedett a bitcoin hálózat nehézségi szintje. Nem kellett sokat várni, a hálózati nehézség májusban már eddig több mint 3%-ot emelkedett, igaz a hó elején egy kisebb csökkenést tapasztalhattak a bányászok. A csütörtöki emelkedéssel ismét csúcsot döntött a Bitcoin hálózati nehézség, ami immár 49.55 T a CoinWarz adatai szerint.

(forrás: CoinWarz)

A bitcoin hashráta a nehézségi kiigazításra enyhe csökkenéssel reagált, a cikk írásának pillanatában 367.91 EH/s a Coinwarz adatai szerint. A bitcoin hálózati hashráta az elmúlt egy hónapban szélsőséges mozgást produkált, a legalacsonyabb értéken 2023. május 7-én állt 278.2 EH/s számítási kapacitással, a legmagasabb értéket pedig 2023. május 2-án produkálta 480.4 EH/s-al.

(forrás: CoinWarz)

Összességében elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát munkába állítani. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A bányász társaságok össz vállalati hashráta növekedése nagyban hozzájárul a Bitcoin hálózat globális hashráta növekedéséhez és ezzel párhuzamosan a hálózati nehézség növekedéséhez is. 2023-ban eddig a nyilvános bányászok össz vállalati hashráta kapacitása hónapról hónapra átlag 6,6%-al nőtt, a globális Bitcoin hálózaté pedig 9,58%-al. 2023 január elsején 255,52 EH/s számítási kapacitással indult az év, április elsején pedig 336.21 EH/s-on tetőzött, ami 31%-os erősödést jelent eddig ebben az évben.

Globális Bitcoin hálózati hashráta és az össz vállalati hashráta alakulása 2023 elejétől 2023 április elejéig (EH/s) (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Vállalati szinten a leglátványosabb növekedést áprilisban, ahogy márciusban, ismét a Marathon produkálta, (11,5 EH/s-ról 14.0 EH/s-ra). Hasonló nagyobb ütemű növekedést ért el az Iris Energy (1.9 EH/s-ról 3.97 EH/s-ra) és a Terawulf (3.0 EH/s-ról 4.0 EH/s-ra). 

Vállalati hashráta alakulása 2023 elejétől 2023 április végéig (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A Kripto Akadémia által összegyűjtött áprilisi adatok alapján, a Bitcoin hálózat globális hashrátájának a 25%-át az általunk figyelt bányászok felügyelik.

Kapcsolódó cikkek:

2023 első négy hónapjában már kellően sok adatot szolgáltattak a tőzsdén jegyzett bányászok ahhoz, hogy összefüggéseket és megállapításokat lehessen eszközölni. Az első ilyen megállapítás lehet, a vállalati hashráta növekedése és a bányászok által termelt össz bitcoin mennyiségnek az összehasonlítása havi szinten. Ha a havi adatokat összevetjük, akkor azt vehetjük észre, hogy míg az össz vállalati hashráta növekszik, addig a bányászok össz termelése csökkenő tendenciát mutat. 

Az össz vállalati hashráta és a bányászok által termelt havi bitcoin mennyiségek közötti kapcsolat (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A globális és a vállalati hasháta a Bitcoin hálózat nehézségével együtt növekszik, így egyre nehezebb bitcoint bányászni, egyre nagyobb a harc az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. A bányászok egyfajta csapdába is kerülhetnek a felezésig a vállalati hashráta folyamatos, rohamléptékű növelésével, hiszen vele párhuzamosan egyre nehezebben juthatnak blokkjutalomhoz. 

Egy másik érdekes összefüggést a Bitcoin globális hashráta növekedése és a bányászok által birtokolt össz bitcoin mennyiség között találhatunk. Az év elején februárban, januárhoz képest a bányászok több bitcoint adtak el. Márciusban és áprilisban a bányászok birtokában lévő kincstári bitcoin darabszám emelkedésnek indult. Emlékezzünk csak vissza, az év elején kezdett emelkedni a bitcoin árfolyama, vele együtt a bányászat jövedelmezősége is (a bányászcégek részvényeinek az árfolyama is ekkor érte el a mélypontot). A bányászoknak a bitcoin árfolyam növekedésével kevesebb bitcoint kellett eladniuk ahhoz, hogy fedezni tudják havi kiadásaikat, többet tudtak félrerakni a kincstári tartalékba. Ha a következő hónapokban is folytatódik ez a tendencia, akkor elmondható, hogy a bányászok ismét elkezdenek bitcoint felhalmozni, általuk kevesebb bitcoin kerül értékesítésre, ami egyfajta árfelhajtó hatást is generálhat.

A globális Bitcoin hálózati hashráta és a báűnyászok birtokában lévő össz bitcoin mennyiség közötti kapcsolat (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Még egy grafikonra hívnánk fel a figyelmet. Összevetettük az általunk követett bitcoinbányászok havi bitcointermelési adatait 2023 január elejétől 2023 április végéig. Négy hónap görbélyét ábrázoltuk egy grafikonon. Meghatároztunk bizonyos sávokat, amelyek egy adott bányász négy havi termelését reprezentálja. 

(Például a Bit Digital négy hónap bitcoin termelési adatai a 300 darabnál kevesebb termelt bitcoin mennyiség sávba esik. További sávok: 300-600 darab bitcoin termelékenységi sáv, 600 darabnál nagyobb termelékenységi sáv. A CleanSpark januárban a 600 darab termelékenységi bitcoin sávba került, mivel közel 700 darab bitcoint sikerült kibányásznia, viszont áprilisban visszaesett a 300-600 darab bitcoin termelékenységi sávba, mert ez a szám 600 alá esett.) 

Cikkajánló:

A négy görbe átfedéséből megállapíthatjuk, hogy hónapról hónapra, viszonylag azonos mértékben tudtak teljesíteni a bányászok. Kisebb-nagyobb kilengéseket azoknál a bányászoknál láthatunk, amelyek működésében valami meghatározó dolog történt. Ilyen eltéréseket tapasztalhatunk a görbéken a Marathon, a Terawulf, az Argo és az Iris esetében, ahol a bitcoin termelés hatékonyságának és a vállalati hashráta drasztikus emelkedésének lehetünk a tanúi. Minél kiegyenlítettebbek, laposabbak a görbék, annál jobban válik kiegyensúlyozottá a bányászok együttes működése és egyben a bányásziparra gyakorlot hatásuk is egységesebb lesz. Minden bányász egy külön adott entitás az egész halmazban, mégis óriási változást okozhat egy-egy bányász ebben a halmazban, ha valamilyen nemű (negatív vagy pozitív) esemény áll be akár pénzügyi vagy működésbeli folyamataiba. 

Bitcoin termelékenységi görbék alakulása 2023 első négy hónapjában (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

(Például, ha hirtelen nagy mértékben nő egy bányász vállalati hashráta kapacitása, nőhet a termelékenysége. Ezzel viszont más bányászoktól vonhat el bányászati bevételt, a grafikonon látványos kilengést produkálva. Így történhetett meg például áprilisban, hogy míg a Iris-nél és az Argo-nál láthatóan növekedtek a havi bitcoin bányász bevételek (sáv ugrás is történt), addig a nagyobb bányászoknál például a Riot-nál, a CleanSpark-nál és a Bitfarms-nál láthatóan csökkentek a bitcoin bányász bevételek (szintén sáv ugrás történt).

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Április havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img