Kísérleti CBDC program indul Hongkongban

spot_img

A Hongkongi Monetáris Hatóság (HKMA) május 18-án jelentette be a digitális hongkongi dollár (e-HKD) kísérleti projekt elindítását. A tisztviselők szerint a pénzügyi fizetési és technológiai szektor 16 vállalata fog dolgozni a hongkongi központi banki digitális valuta megvalósíthatóságának tesztkörén. A kísérleti projektben részt vevő vállalatok közé tartozik az Alibaba Group, az Alipay Financial, a Mastercard Asia, a Ripple Labs, a Visa és a HSBC.

A pilot program első körében az alábbi hat felhasználási területet fogják vizsgálni: átfogó fizetési megoldások, programozható fizetések, offline fizetések, tokenizált betétek, Web3 tranzakciós elszámolások és tokenizált eszközelszámolások. 

Vezető vállalati képviselők a hongkongi CBDC teszt fázis bejelentésén (forrás: HKMA)

A HKMA azonban még nem döntött arról, hogy hivatalosan is elindítja-e a CBDC-t, ami nagyban függ a pilot fázis eredményeitől. A program eredményeit várhatóan a 2023-as hongkongi fintech héten osztják majd meg, amit a negyedik negyedévben rendeznek meg az immár kínai fennhatóság alatt álló városállamban. Yue Wai-man, a HKMA vezérigazgatója így nyilatkozott:

“A HKMA még nem döntötte el, hogy elindítja-e hivatalosan Hongkong CBDC valutáját. A kísérleti rendszer viszont egy jó lehetőség a HKMA számára, hogy összefogjon az iparággal, feltárva az innovatív felhasználási eseteket, és felkészüljön a CBDC jövőbeli esetleges elindítására.”

Kapcsolódó cikkek:

Még 2021 októberében a Mastercard nyilatkozta azt, hogy felkészíti fizetési infrastruktúráját a CBDC-kkel való integrációra. Hasonlóképpen, a Visa is úgy véli, hogy a stablecoinok és a CBDC-k jelentős szerepet fognak játszani a fizetésekben és az átutalásokban. A VISA-nak egyébként már most folyamatban van egy blokklánc interoperabilitási projektje a CBDC-kkel és a stabilcoinokkal kapcsolatban.

Tanulj a kripto opciók kereskedéséről az OpcióGuruval és a Kripto Akadémiával. Készülj fel velünk, nézd meg mit tud a Kripto Opció Start oktatóanyagunk.

A szabályozó hatóság több kísérleti projektet is futtat a digitális eszközök előnyeinek és pénzügyi piaci alkalmazásainak felmérésére, beleértve a kötvények tokenizálását és a fent említett hongkongi központi bank saját digitális valutájának (CBDC) kifejlesztését.

Hongkong kriptobarát szabályozási környezettel készül a következő hetekben, várva várt kripto engedélyezési rendszere várhatóan napokon belül életbe léphet. A hongkongi értékpapír- és határidős bizottság (SFC) vezérigazgatója, Julia Leung szerint a végső irányelvek hamarosan elérhetőek lesznek a kriptotőzsdék számára is. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Kriptobarát szabályozás érkezik Hongkongból

/cointelegraph, forkast news, hkma, ezone/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img