Hatalmas mérföldkövet ért el a Bitmain

spot_img

Augusztusban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a Bitmain egy csúcstechnológiás bitcoinbányászgépet kíván bemutatni a 2023-as World Digital Mining Summit (WDMS) rendezvényen Hongkongban. Ennek megfelelően az Antminer S21 névre keresztelt bányászgépet a Bitmain, a piac leghatékonyabb bányászaként jelentette be, az iparágban elsőként, jóval 20 joule per terahash (J/T) alá tudták vinni az elektromos hatékonyságot. 

A WDMS bányász csúcstalálkozón nemcsak a Bitmain legújabb bányászát mutatták be, számos iparági szereplő is részt vett (Core Scientific, Iris Energy), akik megosztották a zöld energiával történő termelékenység növelésére irányuló terveiket, elképzeléseiket. 

A rendezvényen kiderült, hogy a bányászgép gyártó órás két modellből álló következő generációs Antminer S21 sorozatot fog piacra dobni, az Antminer S21 és az S21 Hydro ASIC bitcoinbányászokat. A résztvevőket is meglepték a gépek teljesítménystatisztikái. Az S21 hash sebessége 200 terahash per szekundum (TH/s), hatékonysága 17,5 joule/terahash (J/T); míg az S21 Hydro 335 TH/s és 16 J/T, ami azért is figyelemre méltó, mert egészen a közelmúltig a legtöbb Antminer BTC bányász 20 J/T szint felett működött.

Képek és videó az S21 sorozat bejelentéséről és működéséről (forrás: Bitmain X)

A bitcoinbányászok a hatékonyságra és a megújuló energiára összpontosítanak

A villamosenergia költségek évről évre tovább emelkednek, ezért az ASIC bányászok hatékonysága elsődleges fókuszpontjává vált a bitcoinbányászok számára, valamint, akik eddig nem tették még meg, a megújuló energiaforrások felé történő nyitás. 

A WDMS nyitó kerekasztal beszélgetése (forrás: Bitmain)

A bányászati ​​ipar fenntartható fejlődése a WDMS-en történt panelbeszélgetések központi témája volt. A nyitó kerekasztal beszélgetésen a Terrawulf, a Core Scientific, a CleanSpark és az Iris Energy szakemberei osztották meg álláspontjukat arról, hogy a megújuló energiaforrások integrálása hogyan válik a bányász számára kritikus stratégiai elemmé a 2024 áprilisi Bitcoin kínálat felezését követően.

“Amikor arról beszélünk, hogy a bitcoinbányászok több megújuló energiát fogyasztanak, ez része annak a szélesebb körű témának, amely az Egyesült Államokban a bitcoinbányászat nélkül is zajlik. A mi szerepünk az, hogy hogyan segíthetjük elő ezt a dekarbonizációs folyamatot.”

A közelgő bitcoin felezés egyik nagy kérdése, hogy a bányászok fenn tudják e majd tartani a jelenlegi tőke- és működési költségeket, valamint az adósság állomány visszafizetését, miközben a blokkjutalom a felére csökken.

Emiatt a bányászoknak vagy növelniük kell a fenntartható energiaforrásokból származó hashráta százalékos arányát, vagy hatékonysági kiigazításokat kell végrehajtaniuk az ASIC flottájukban, hogy megőrizzék, esetlegesen növeljék jövedelmezőségüket.

Kapcsolódó cikkek:

Az Antminer S21 bevezetésével és a bányásziparra gyakorolt lehetséges hatásával kapcsolatban a Bitcoin Mining Council alapítója, Justin Kramer elmondta:

“Az S21, megbízható, tisztességes áron beszerezhető, könnyen elérhető, és igen, forradalmasíthatja a kriptobányászatot hatékonyságával. Lényegében két S19 100TH bányászgép teljesítményét pakolták egybe. Ennek ellenére a fellendülőben lévő másodlagos és a firmware piac, a hidro/merülő rendszerekkel együtt több eszközt ad a bányászoknak a kezébe, hogy a régebbi generációs bányászok, mint például az S19 is nyereségesek maradjanak. Bár az S21 jelentős előrelépést jelent, nem biztos, hogy teljesen elavulttá teszi a 110 TH/s alatti bányászokat.

Tetszik, hogy a Bitmain a környezetbarátabb bányászgépeket jobb árképzéssel és szállítási konstrukciókkal jutalmazza új Carbon Neutral tanúsítványával. Kicsit meglepő volt, amikor észrevettem, hogy mindkét S21 modell 33%-kal nagyobb hashráta kapacitással bír (S21 200 TH vs. 151TH az S19j XP-nél; a S21 hydro 335 TH szemben az S19 XP Hydro 257 TH). Ez talán véletlen egybeesés lenne? Kételem, és valószínűleg ez a sorozat már most jelző értékű, hogy a Bitmain részéről több hasonló modellkiadás fog történni, ahol a firmware enyhe finomhangolása és talán néhány más beállítás mérsékelt hashráta növelésével egy vadonatúj bányászgépet fog eredményezni.”

Cikkajánló:

A Bitcoin és az ESG 

Az elmúlt néhány év egyik vezető témája a bitcoinbányászat környezetre gyakorolt káros hatása, valamint az volt, hogy az iparág szénalapú energiatermelésre való támaszkodása felgyorsítja a károsanyag kibocsátást. Ezzel a szemlélettel szemben a hongkongi Sustaintech Alapítvány számviteli és pénzügyi professzora, Haitian Lu egyenesen kijelentette:

“A bitcoin bányászat számos területen támogatja a megújuló energiaforrások alkalmazását.”

A többi bányászati szakértő álláspontjához hasonlóan Lu is azt mondta, hogy a bitcoinbányászok részvétele az energiatermelőkkel és az elosztókkal kötött keresleti megállapodásokban az energiahálózat hatékonyságához vezet, és “gazdasági ösztönzőt nyújtanak a megújuló energia fejlesztéséhez, a megújuló energia projektek előmozdítása és fejlesztése érdekében“.

Amellett, hogy a bitcoinbányászat ösztönzi a megújuló energiával kapcsolatos projektek fejlesztését és segít egyensúlyba hozni az elektromos hálózatokat, az Antminer S21-hez hasonló új generációs ASIC bányászgépek hatékonyságának fejlesztései csökkentik a bányászok energiafogyasztását, miközben növelni tudják nyereségüket.

Ezt is olvasd el:

Hatékony bányászgépek a piacon

A Bitmain bejelentését megelőzően egyébként a bűvös 20 J/T alatti értéket elsőként a Canaan legújabb bányásza érte el, amit szintén egy konferencia keretein belül mutattak be. A Canaan az A14 sorozatú merülő folyadékhűtéses és léghűtéses modelleit jelentette be. Az A1466I modell (merülő folyadékhűtéses) számítási kapacitása 170 TH/s, energiahatékonysága pedig 19,5 J/T, míg az A1466 modell számítási kapacitása 150 TH/s, energiahatékonysága 21,5 J/T.

A WDMS rendezvény előtt pár nappal szintén az egyik úttörőnek számító ASIC gyártó, a MicroBT közölte, hogy október 24-én a dubai Blockchain Life 2023 eseményen szintén újabb, az M60-as bányászgép sorozattal fognak előrukkolni a nagyérdemű bányász közönségnek. Három új WhatsMiner bányászt fognak kiadni, a bányászok teljesítményéről azonban részletes adatokat egyelőre nem közöltek még.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Legújabb generációs bányászgép érkezik ősszel

/cointelegraph, bitmain, microbt, canaan/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img