A bitcoin felemelkedése – a KMPG jelentés

spot_img

A négy nagy könyvelőszervezet egyike a KPMG, nemrég kiadott egy jelentést a bitcoinról és a bitcoinbányászatról. A 12 oldalas PDF jelentés pontosan azt a szerepet tárgyalja, amelyet a bitcoin és a bitcoinbányászat a környezetbarát befektetések (ESG) új iránymutatásaiban tölthet be a közeljövőben.

Az ESG kritériumok azok, amelyeket a felelős befektetéshez megkövetelnek, az ESG vállalati jelentéstétel pedig az, amit a termelési tevékenységek környezeti fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok és lehetőségek értékelésére használnak. Mivel a jövőben valószínűleg egyre több ilyen kritériumot írnak majd elő a tőkebevonást kereső vállalatok számára, fontos, hogy ezeket a kriptográfia területén is értékeljék, így a bitcoinbányászat területén is. Egyre több bányászcég ad ki ESG jelentést (pl.: CleanSpark), és az ESG által támasztott követelmények alapján határozzák meg működési tevékenységüket.

(ESG: környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tanulmányok.)

A vállalatok döntéshozói ugyanis egyre nagyobb mértékben veszik figyelembe a vállalat környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) minősítését döntéseik meghozatalakor. A fogyasztók a vállalatok etikus magatartása és a klímaváltozás elleni küzdelemben történő részvételük alapján választanak márkákat, míg a befektetők egyre nagyobb előnyben részesítik a hatékony ESG stratégiával rendelkező vállalkozásokat. Mindemellett a kormányzatok is megkövetelik a gazdasági szereplőktől az átláthatóság növelését a kapcsolódó szabályozásokon keresztül. Mindezek alapján elmondható, hogy a vállalatok ESG-re irányuló erőfeszítései döntő fontosságúvá váltak a hosszú távú értékteremtés és növekedés érdekében.

Röviden a KPMG-ről

A KPMG International Limited (KPMG) egy multinacionális szakmai szolgáltató hálózat, az Ernst & Young (EY), a Deloitte és a PwC mellett a négy nagy könyvelőszervezet egyike. A “KPMG” név jelentése “Klynveld Peat Marwick Goerdeler”. A hollandiai Amstelveenben rendelkezik központi székhellyel, bár Londonban, Angliában van bejegyezve. A KPMG 145 országban működő cégek hálózata, több mint 265000 alkalmazottal. Három szolgáltatási vonala van: pénzügyi ellenőrzés, adó- és jogi szolgáltatások, valamint tanácsadás. Teljes bevételük meghaladja éves szinten a 32 milliárd dollárt.

A KPMG tevékenységei között megtaláljuk az ESG mutatók monitorozását is. Az óriáscég szerint a vállalatok már nem engedhetik meg maguknak, hogy kizárólag csak a tiszta profitra koncentráljanak, arra is felszólítják őket, hogy új irányítási modellekkel pozitív hatást gyakoroljanak a társadalomra és egyben a környezetre.

Bitcoinbányászat a KPMG szerint

Nemrégiben kiadott jelentésében a KPMG azt állítja, hogy a bitcoin ma már egy érett eszközosztály, de a folyamatos elfogadás ellenére továbbra is félreértik, főleg a működési mechanizmusát. A jelentés célja, hogy felmérje a bitcoin és a mögöttes technológia valós környezeti, társadalmi és irányítási hatásait, és eloszlasson néhány tévhitet, amelyeket előszeretettel hangoztatnak még mindig a “kripto szkeptikusok“.

A jelentés azt állítja, hogy a bitcoin számos olyan használati esetet kínál, amelyek bizonyítottan értéket nyújtanak a felhasználók és a társadalom egésze számára, azonban az elemzés leginkább a bitcoinbányászat környezetvédelmi vonatkozásaival foglalkozik. 

A tanulmány az igazi problémát – számos kritikussal ellentétben –  nem az energiafogyasztásban látja, bármennyi is legyen az, hanem inkább az elfogyasztott energia előállításához kapcsolódó kibocsátásokban, különösen a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező károsanyag kibocsátásban.

Globálisan összehasonlítva, a bitcoinbányászat energiafogyasztása más emberi tevékenységek, iparágak fogyasztásával kimutatható, hogy a bitcoinbányászathoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás egészen minimális: 67 millió tonna szén-dioxid évente (az aranybányászat 100 millió tonna szén-dioxid évente). Még szembetűnőbb az összehasonlítás, ha például a turizmust vesszük alapul, ami évi 4500 millió tonna szén-dioxid évente, vagy például a divatipar a maga 2100 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával. Az globális erdőirtás során kibocsátott szén-dioxid is több, mint a bitcoinbányszat során közvetve keletkezett szén-dioxid (1000 millió tonna). 

A jelentés kimondja, hogy nincs értelme ebben a formában a bitcoinbányászat szén-dioxid kibocsátásával foglalkozni, ha nem vagyunk tisztában az egyéb iparágak vagy emberi tevékenységek károsanyag kibocsátásával. Önmagában ezek a számok nem jelentenek semmit, velük dobálózni megalapozatlan.

A környezeti hatások csökkentése

A jelentés megemlít néhány alternatívát a negatív környezeti hatások csökkentésére, amit bitcoinbányászattal lehet elérni. Az első, amely már széles körben ismert, az a bitcoinbányászathoz köthető elsősorban megújuló forrásokból származó energia felhasználása. Külön kiemelik, hogy Texas sokkal több megújuló energiát termel, mint bármelyik másik amerikai állam, különösen szél- és napenergiát. Nem meglepő, hogy Texas a bitcoinbányászok kedvelt célpontjává vált, az USA teljes hashrátájának mintegy 59%-át adja. 

A beszámoló arra is kitér (második), hogy a bitcoinbányászat már bebizonyította, hogy igenis segíti az elektromos hálózatok egyensúlyban tartását, mivel azonnali válaszrekcióra képes. Ha szükséges csökkenteni lehet a bányászat energiafogyasztását a nagy keresleti időszakokban, ha kell, pedig növelni az energia felvételt a túltermelés elkerülése végett, ami segíti a megújuló energia termelőiket is.

Részlet a KPMG jelentéséből. A Bitcoin hálózat szén-dioxid kibocsátása a többi iparággal összehasonlítva (forrás)

A bitcoinbányászat energiafogyasztása során keletkező hulladékhő újrahasznosítása (harmadik) szintén egy olyan képesség, ami egyedülálló. A hulladékhő felhasználásával, (nulla költségű hulladék), más tevékenység energiafogyasztását lehet vele megtakarítani. A negyedik ötlet a legérdekesebb, amit korábbi cikkekben is érintettünk már.

Az emberiség egyik legnagyobb kihívása a metánkibocsátás csökkentése

A metán még a szén-dioxidnál is erősebb üvegházhatású gáz. A földgáz- és kőolajkutató fúrások, valamint szénhidrogén kitermelés során, a feleslegesen kitermelt gázt ugyanis a légkörbe engedik vagy elégetik (fáklyagáz). Egy 2021-es tanulmány szerint csak az Egyesült Államokban és Kanadában a fáklyagáz elégetéséből származó energia önmagában elegendő lenne a teljes Bitcoin hálózat működtetéséhez. 

A fáklyagáz elégetéséből származó energiával történő bitcoinbányászat csökkentené a károsanyag kibocsátást, mivel a gáz amúgy is elégetésre kerülne, és további bevételi forrást teremtene. Érdemes megjegyezni, hogy csak az Egyesült Államokban az emberi tevékenységből eredő (antropogén) metánkibocsátás 14,3%-a a hulladéklerakókból származik. Felmerülhet a kérdés, miért nem használják ki ezt a gázt is például bitcoinbányászathoz. (Az erre épülő technológia még gyerekcipőben jár, de ígéretes projektek már vannak.)

A KPMG következtetései a bitcoinbányászatról

A jelentés azzal a megállapítással zárul, hogy a bitcoin és a mögöttes technológia valóban számos előnnyel jár az ESG kritériumokkal kapcsolatban, és nem csak problémákat okoz, ahogyan azt gyakran állítják. 

Valószínűleg csak idő kérdése, hogy a bitcoinbányászatot az energiahálózatok stabilizálásához, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az ingatlanok fenntartható fűtésének biztosításához is felhasználják. 

“Az idő fogja megmutatni, hogy a bitcoin milyen szerepet játszhat a megújuló energiára való átállásban, és hogyan szolgálhat pénzügyi eszközként a tekintélyuralmi rendszerekben (autoriter) vagy a jelentős inflációval küzdő pénzügyi rendszerekben élők számára” – írják a KPMG elemzői.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A KPMG Canada bitcoint és ethereumot vásárolt

/kmpg, cointelegraph, cryptonomist, blockworks/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img