Zöldenergiával működő bitcoinbányászok

spot_img

Számos olyan bitcoinbányász működik a világon, akik fenntartható energiaforrásokat és hulladék energiát használnak fel bányászat során. Ezek az iparági szereplők pozitív hatást gyakorolnak nemcsak a környezetre, de az elektromos hálózatra és a közösségekre is szerte a világon. Mivel a bitcoinbányászat mára teljesen áthatja az energiaipart, megvan a lehetősége arra, hogy újjáélesszen egyes elhagyatott, gazdaságilag leromlott vidéket, és előremozdítsa bizonyos elmaradott régiók fejlődését, miközben csökkenti a károsanyag kibocsátást és megerősíti a meglévő elektromos hálózatokat.

Még a mai napig is sokszor lehet olvasni hazai és külföldi oldalak bejegyzéseiben, hogy a bitcoinbányászat globálisan hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez. Az úttörő kriptovaluta szerencséjére a kritikák nagy része hibás feltételezéseken és előrejelzéseken alapul, amire Lindsey Kelleher, a Blockchain Association vezető politikai menedzsere korábban már felhívta a figyelmet

A Bitcoin hálózat és bányászat energiafogyasztása nem egyenlő a szén-dioxid-kibocsátással. Az tény, hogy jelentős mennyiségű energiát emészt fel, de ezt a fogyasztást kontextusba kell helyezni, és a hátrányok mellet az előnyökkel is össze kell vetni, ha következetes vitát akarunk folytatni (amit a politikusok előszeretettel elfelejtenek). Az már szinte biztos, hogy bitcoinbányászat itt marad velünk, és lehet, hogy éppen erre van szüksége az emberiségnek az elavult energia infrastruktúrák modernizálásához. Íme néhány példa egy-egy bányász vállalaton keresztül a teljesség igénye nélkül. 

Tudtad?

CleanSpark

A CleanSpark egy tőzsdén jegyzett bitcoinbányász ​​vállalat, amely atom-, víz-, nap- és szélenergia keverékét használja a bitcoinbányászathoz. A vállalat hashrátájának nagy része tehát alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásból származik. Zach Bradford, a CleanSpark vezérigazgatója szerint a bitcoinbányászatot gyakran félreértelmezik a fenntarthatóságról szóló vitákban. 

CleanSpark telephelye Georgia államban, Sandersville-ben

Bradford szerint Amerika villamosenergia-hálózata sérülékenyebb, mint azt a legtöbb ember gondolná, és sok befektetést igényelne a hálózat rugalmasságának helyreállítása. Szerinte a bitcoinbányászat egyedülálló energiafogyasztási jellemzői tökéletes kiegészítőjévé teszi az alulkihasznált vagy a megrekedt energiaforrásoknak.

A munkahelyteremtés mellett a CleanSpark több száz millió dollárt fektetett be eddig a vidéki közösségekbe, projekteket finanszírozva az villamosátviteli alállomások fejlesztésétől a villanyvezetékek és az oszlopok cseréjéig. 

Olvasd el ezt is

A CleanSpark egyedülálló bányász vállalat, ellentétben a legtöbb más tőzsdén jegyzett bányásszal. Energiavállalatként kezdte, majd fokozatosan vált bányász ​​vállalattá. Az 1987-ben szoftver- és energiacégként alapított CleanSpark csak az elmúlt néhány évben kezdte el figyelni a kriptovaluta bányászatot. 

Matthew Schultz, a CleanSpark ügyvezető elnöke szerint a vállalat 2020-ig csak megfigyelte a bányászati ​​szektort. A Square, a Tesla és a MicroStrategy nagy horderejű bitcoin befektetéseit az iparág legitimitásának “további megerősítéseként” látta. 2020 augusztus elején befejezte az energiaiparról a bányászatra való átállást a megmaradt energiavagyon eladásával, hogy “teljesen a bitcoin bányászatra összpontosítson“.

Ez az átállás egyedülálló perspektívát ad a CleanSpark számára a piacon és némi előnyt jelent versenytársaival szemben. A CleanSpark jól ismeri a két iparág közötti kapcsolatot, valamint a partnerségek és a tárgyalások előtt álló akadályokat.

Crusoe Energy

Crusoe Energy gyakorlatilag fáklyázandó gázt használ fel bitcoinbányászathoz, csökkentve ezzel a károsanyag kibocsátást, amit egyébként csak elégetnének, vagy a levegőbe engednének ki olaj- és földgázbányászat során. A Crusoe emellett adatközpontokat is épít szél- és napenergia parkokkal együttműködve, hogy kiegyenlítse a termelési görbét az elektromos hálózatra nehezedő terhelés csökkentése érdekében.

Kapcsolódó cikk

A bitcoinbányászat hatékony eszköz lehet a globális metánkibocsátás csökkentésében” – mondta Cully Cavness a Crusoe Energy társalapítója, elnöke és operatív igazgatója. A Crusoe csapata 2022-ben több mint 112 milliárd köbméterrel csökkentette a fáklyázandó gáz kibocsátást és nagyobb mértékben tudták csökkenteni ezáltal a metánkibocsátást, mint az előző években.

A Crusoe jelenleg adatközpont szolgáltatásait fejleszti felhő alapon és a mesterséges intelligencia fejlesztés számára. Nemrég Argentínában is nyitottak egy műveleti központot, amely létfontosságú mentőöv lehet az országban zajló valutaválság közepette.

TeraWulf

A TeraWulf szintén egy nyilvánosan jegyzett bitcoinbányász ​​vállalat, amely közel nulla szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokat használ fel bitcoinbányászat során. A TeraWulf csak olyan helyeken helyezi el bányász létesítményeit, ahol a villamosenergia kereslet-kínálat egyensúlyhiány áll fenn. Kerri Langlais, a TeraWulf stratégiai igazgatója ezt úgy jellemzi, hogy “szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a villamos hálózattal és a hálózat üzemeltetőivel“.

Cikkajánló

A TeraWulf lett az Egyesült Államokban az első olyan bitcoinbányász, amelynek egyik létesítménye a közelmúltban közvetlenül egy atomerőműhöz kapcsolódott. Langlais a TeraWulf-ot “energiaelnyelőként” jellemzi, amely ettől függetlenül azt a termelt energiát hasznosítja, amit egyébként nem használnának fel, és nem fizetnének érte, ergo hulladék energiát hasznosít.

A TeraWulf Nautilus Cryptomine telephelye

Ennek során a TeraWulf növeli az erőművek kihasználtságát az alacsonyabb keresleti időszakokban, a fix költségeket nagyobb fogyasztási körre osztva el, csökkentve ezzel a fogyasztók költségeit is.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Hatalmas beruházás a Riot Platform-nál

/terawulf, crusoe energy, cleanspark, forbes

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img