Bitcoinbányászatban rejlő lehetőségek

spot_img

Környezeti hatásuk miatt a kriptovaluták, különösen a bitcoin gyors térnyerése széles körű vitát váltott ki. Főképp a bitcoinbányászat kerül gyakran górcső alá. A kritikusok szerint a bitcoinbányászat energiaigényes folyamat, amely megterheli az elektromos hálózatokat és pazarolja az energiát. Ezzel szemben Lee Bratcher, a Texas Blockchain Council elnökének véleménye az, hogy a blokklánc, így a Bitcoin hálózat energiaigénye rugalmas, helyfüggetlen és képes reagálni az elektromos hálózat változásaira. Az ő gondolatait olvashatjuk a témával kapcsolatban.

Az tény, hogy a bitcoinbányászat energiaigényes folyamat (melyik iparág nem az – szerk.), azonban az, hogy a Bitcoin hálózat megterheli az elektromos hálózatokat és energia pazarló távol áll az igazságtól. A bitcoinbányászok ugyanis növelik az elektromos hálózatok ellenálló képességét, ösztönzik a megújuló energiaforrások fejlesztését és telepítését, valamint munkahelyeket teremtenek az elmaradott vidéki régiókban. A bitcoinbányászat rugalmas, helyfüggetlen és mobilis, pillanatok alatt képes az elektromos hálózaton történő eseményekre reagálni. 

A bányászat energiafelhasználása váltja ki a legélesebb kritikákat, de a bányászat ezen aspektusa az, amely a legjelentősebb átalakító hatással rendelkezik. A bitcoinbányászat egyik fő előnye abban rejlik, hogy az elektromos hálózatok számára keresletre reagáló mechanizmussal bír. A keresletre való reagálás, amelyet “kiegészítő szolgáltatások” néven ismerhetünk például a Texas államban működő Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) piacán, lehetővé teszi a hálózatüzemeltető számára, hogy a csúcsidőszakokban kiigazítsa a villamosenergia-fogyasztást, megelőzve a hálózat instabilitását.

Az ERCOT 2022 decemberében arról számolt be, hogy szinte az összes bitcoinbányász (96%) korlátozta energiafogyasztását egy olyan téli időjárási esemény során, amely jelentős keresletet generált az otthonok fűtésére szolgáló villamos energia iránt. Közel 2000 megawattnyi bitcoinbányász csatlakozott le ekkor a hálózatról, ami azt is jelentette, hogy ugyanennyivel csökkentette a csúcskeresletet. 

Cikkajánló:

Azt is figyelembe kell venni, hogy az elektromos energiát a bányászok különböző napszakokban és helyeken használják a keresletnek megfelelően. Ha nincs elegendő energia, a bányászok képesek jelentősen javítani az energiatermelők gazdaságosságát, akár a szél-, nap- és földgáz erőművekről legyen szó. A termelők gazdaságosságának javulása hozzájárul ahhoz, hogy a termelő erőforrások bővíthessék kapacitásukat.

Ez a folyamat egyensúlyba hozza az energiafogyasztás csúcs- és mélypontjait az olyan időszakokban, amikor az energiaigény például éjszaka elhanyagolható. A bitcoinbányászati műveletek jellegéből adódóan a bányászoknak olcsó energiaforrások közelében kell elhelyezkedniük. Sok esetben ezek a források megújuló energiát hasznosító létesítmények, például szélerőművek, vízerőművek és napelemes rendszerek. Azáltal, hogy a bányászok a megújuló energiaforrások közelében telepednek le, a bányászok segítenek stabilizálni a hálózatot azáltal, hogy elnyelik a felesleges villamosenergia-termelést, amely egyébként kárba veszne. (Meglepő, de hatalmas mennyiségben keletkezik zöldenergia feleslegesen – szerk.)

Ebből kifolyólag csökkentik a hálózatüzemeltetők igényét az erőművek újraindítása vagy lekapcsolása iránt, ezáltal minimalizálják a hatékonysági hiányosságokat és elősegítik a zöldebb energiamixet.

Kapcsolódó cikkek:

A bitcoinbányászat ugyanakkor jelentős beruházásokat vonz a megújuló energia infrastruktúrába is. A bányászok versenyképességük megőrzése érdekében folyamatosan olcsóbb áramdíjakat keresnek, ami gyakran megújuló energiaforrásokban gazdag régiókba vezeti őket. Azáltal, hogy a bányászok ezeken a területeken bányászati tevékenységet folytatnak, olyan bevételi forrásokat is biztosítanak egyben, amelyek további beruházásokat ösztönöznek a megújuló energiával kapcsolatos projektekbe.

Ezt a jelenséget több olyan régióban is megfigyelték már (pl.: Uruguayban a Tether bányász projektje és Paraguayban a Bitfarms működése), ahol a bányászati tevékenységek jelenléte olyan megújulóenergia-projektek beindításához járult hozzá, amelyek egyébként nem lettek volna pénzügyileg életképesek. A bányászoktól származó tőkebeáramlás segíti a megújuló energiát hasznosító létesítmények kapacitásának bővítését is, ami végső soron hozzájárul a tisztább és fenntarthatóbb energiahálózathoz.

A bitcoin bányászat energiaigényes jellege arra készteti a bányászcégeket és egyben érdekük is, hogy minél inkább energiahatékonyabb megoldásokat keressenek. A verseny fokozódásával és az energiaköltségek emelkedésével a bányászokat erősen ösztönzi az is, hogy innovatív módszereket találjanak az áramfogyasztásuk csökkentésére anélkül, hogy ez veszélyeztetné bányászati tevékenységüket. Ez a tendencia az energiatakarékosabb hardverek és hűtőrendszerek kifejlesztéséhez is vezetett.

Ezt is olvasd el:

A bitcoinbányászat decentralizált jellege azonban ösztönözheti az elektromos hálózat decentralizálására irányuló törekvéseket is. Az elosztott energiaforrások, például a szigetszerűen működő napelemek és az otthoni akkumulátor rendszerek támogatásával a bitcoinbányászat elősegítheti a hálózat függetlenségét és rugalmasságát. Természeti katasztrófák vagy más vészhelyzetek esetén ezek a független energiatermelő szigetek önállóan működhetnek tovább, csökkentve a központosított hálózat terheit és biztosítva a stabil energiaellátást.

Azáltal, hogy a bitcoinbányászat a keresletre adott válaszmechanizmusaként működik, stabilizálja a hálózatot, ösztönzi a megújuló energiába történő beruházásokat, ösztönzi a technológiai innovációt és a decentralizációt, valamint számos olyan előnnyel jár még, amely elősegíti a fenntarthatóságot és az elektromos hálózat rugalmasságát.

Lényeges tehát felismerni, hogy a bitcoinbányászat környezeti hatásairól szóló viták nem korlátozódhatnak tévesen megítélt (kellő ismerethiány) vagy akár negatív propaganda véleményekre, hanem figyelembe kell venni a globális következményeket és a pozitív változások lehetőségeit. Átgondolt szabályozással és az energiahatékony gyakorlatok előmozdításával a bitcoinbányászat energiaigényes jellege akár felhasználható az emberiség globális energiaéhség stabilizálására, illetve mérséklésére.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A bitcoinbányászat egyre környezetbarátabbá válik

/coindesk, Lee Bratcher, texas mining council/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img