Augusztusban indulhat az orosz CBDC

spot_img

Vlagyimir Putyin orosz elnök zöld utat adott az orosz központi banki digitális valuta (CBDC) törvénytervezetének, amely lehetővé tenné a digitális orosz rubel bevezetését. Az orosz Vedomosti üzleti lap szerint a Putyin által aláírt törvényjavaslat arra ad lehetőséget, hogy az ország központi bankja akár már a jövő hónapban bevezethesse a digitális rubelt.

Elvira Nabiullina, az Orosz Föderáció Központi Bank elnökének nyilatkozata szerint Oroszországban a CBDC valuta használata opcionális lesz. A digitális rubel számlákat a kereskedelmi bankok helyett közvetlenül a központi bank fogja kezelni. Az állampolgári befizetésekért vagy átutalásokért nem kell tranzakciós díjat fizetni, míg a vállalkozásoknak az utalás mértékétől függően fix 0,3%-os díjat fognak felszámolni.

“Ez egy új lehetőség. Nagyon reméljük, hogy kényelmesebb és olcsóbb lesz az emberek és a vállalkozások számára is. Senki sem fog senkit rákényszeríteni a digitális rubelre. Ez egy plusz lehetőség lesz az orosz lakosok számára: ha akarják, használják, ha akarják, akkor nem” – mondta az elnöknő.

A központi bank jelentése szerint a digitális rubel tömeges bevezetése az Orosz Föderációban 2025-2027 között lehetséges. Erről Olga Skorobogatova, a központi bank első elnökhelyettese beszélt a Forbes-nak adott interjúban.

“Úgy gondolom, hogy 2025-2027 tájékán minden orosz állampolgár nyithat majd CBDC pénztárcát, digitális rubelt küldhet, fogadhat és használhat.”

Skorobogatova szerint az Orosz Központi Bank lesz a felelős a digitális rubel kibocsátásáért és forgalomba hozataláért, valamint további tizenhárom másik bankkal terveznek partner kapcsolatot létesíteni.

A digitális orosz rubel bevezetéséhez az Orosz Föderáció Polgári Törvénykönyvét is módosították (forrás)

Az orosz kormány először 2020 októberében kezdte el feltárni a digitális rubelben rejlő lehetőségeket, majd 2022 februárjában megkezdte a rendszer tesztelését egyes orosz bankokkal karöltve. Míg az olyan nyugati országok, mint az Egyesült Államok és Kanada egyelőre a CBDC-k bevezetésének a lehetőségét kutatják, addig egyes országok már rég túl vannak a tesztelési fázison, sőt akad olyan nemzet is, ahol már élesbe is állt.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

G7-ek iránymutatást adtak ki a központi banki digitális valutákról

/ria.ru, vedomosti.ru, forbes.ru, russia briefing, cryptopotato, dailyhodl/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img