G7-ek iránymutatást adtak ki a központi banki digitális valutákról

spot_img

A központi bankok által kibocsátott digitális valutáknak támogatniuk kell a pénzügyi és monetáris stabilitást – hangsúlyozták a G7 tagállamok pénzügyi vezetői. Az államilag kibocsátott érméknek biztosítaniuk kell a magánélet védelmét, az átláthatóságot és az adatvédelmet is – állapították meg a tisztviselők. A fórum 13 közpolitikai alapelvet fogadott el a digitális valutákra vonatkozóan, és hangsúlyozták, hogy a CBDC-k nem kriptoeszközök.

Felismerve a digitális pénz és a digitális fizetések terén megvalósuló innováció potenciális előnyeit, a hét nagy gazdaság (G7) pénzügyi tisztviselői a legutóbbi találkozójukon, amelyen több mint egy tucatnyi, a központi banki digitális valutákra (CBDC-k) vonatkozó iránymutatást is kidolgoztak, a releváns közpolitikai és szabályozási kérdésekkel foglalkoztak. Egy kiadott nyilatkozatban a résztvevők megerősítették:

“Minden CBDC-nek az átláthatóság, a jogállamiság, a hatékony és eredményes gazdasági kormányzás iránti hosszú távú nyilvános kötelezettségvállaláson kell alapulnia.”

A háztartások és vállalkozások által használhatónak szánt szuverén digitális valutának “támogatnia kell és nem szabad ártania” a központi banknak, se a monetáris és pénzügyi stabilitás fenntartásának – mondták a G7 pénzügyi vezetői az elmúlt héten szerdán rendezett találkozó után.

“Egy CBDC kiegészítené a készpénzt”, és “a fizetési rendszer horgonyaként szolgálhatna” – tették hozzá. Emellett meg kell felelnie a magánélet, az átláthatóság és az adatvédelem “szigorú normáinak”, és ellenállónak kell lennie a különböző kockázatokkal, például a kiberfenyegetésekkel, a csalással és a tiltott felhasználással szemben.”

A G7-ek pénzügyminiszterei és központi bankárai elismerik, hogy a CBDC-k nagy szerepet játszhatnak a határokon átnyúló fizetések hatékonyságában. Ugyanakkor a magas rangú tisztviselők elismerik közös felelősségüket abban, hogy minimalizálják az általuk “a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszerre gyakorolt káros gyűrűző hatásokat”.

A döntéshozók megismételték, hogy ha nem szabályozzák megfelelően, a stabilcoinok jelentős kockázatot jelenthetnek a pénzügyi stabilitásra. Arra is figyelmeztetnek, hogy a volatilis, fedezet nélküli kriptovaluták nem használhatóak széles körben fizetőeszközként.

A G7 13 közpolitikai alapelvei

A kormányközi fórum által közzétett jelentésben tovább hangsúlyozzák a különbségeket egyrészt a központi bankok által kibocsátott digitális valuták, másrészt a kriptovaluták és a stabilcoinok között.

“A CBDC-k nem “kriptovaluták” – hangsúlyozzák a csoport pénzügyi vezetői, megjegyezve, hogy az utóbbiakat nem központi bank bocsátja ki, és a fiat alapú digitális érmék a magánjogi szervezetek felelőssége. A CBDC-k szélesebb infrastruktúrája azonban a köz- és a magánszektorból egyaránt bevonhat résztvevőket.

Rámutatva arra, hogy a G7-ek egyetlen monetáris hatósága sem hozott még döntést saját digitális valuta kibocsátásáról, a szerzők ajánlásaikat úgy szervezték meg, hogy 13 közpolitikai alapelvet fogalmaztak meg a lakosságnak szánt CBDC-kre vonatkozóan. A nemzeti kormányok és a nemzetközi szervezetek hivatkozhatnak ezekre az irányelvekre, amelyeket két kategóriába soroltak: “Alapvető kérdések és lehetőségek”.

A monetáris és pénzügyi stabilitás az egyik alapelv. A közpolitikai célokat támogató CBDC tervezésével a központi bankok a digitális valutát eszközként használhatják a stabilitás fokozására és a pénzügyi közvetítőkre gyakorolt ​​hatások kezelésére – jegyzi meg a jelentés. A döntéshozók hangsúlyozzák:

“A megfelelő nemzeti jogi, szabályozási és felügyeleti keretek elengedhetetlenek a bizalom, a biztonság és a bizalom biztosításához bármely CBDC iránt.”

Az adatvédelem egy másik fontos alapelv, amely megköveteli a szabályozóktól, hogy biztosítsák a felhasználók adatainak védelmével kapcsolatos elszámoltathatóságot és az átláthatóságot az információk biztosításának és felhasználásának módját illetően. Ez alapvető fontosságú a CBDC-be vetett bizalom szempontjából.

A működési rugalmasság és a kiberbiztonság is egy alapelv, amely a CBDC ökoszisztémában részt vevő valamennyi jogalanyt adatbiztonsági és kiberbiztonsági stratégiák elfogadására szólítja fel.

A G7 pénzügyi vezetői úgy vélik, hogy “a CBDC-knek a meglévő fizetési eszközökkel együtt kell létezniük, és nyitott, biztonságos, rugalmas, átlátható és versenyképes környezetben kell működniük, amely elősegíti a választási lehetőségeket és a fizetési lehetőségek sokszínűségét”.  Az államilag kibocsátott digitális valuták várhatóan hozzáférhetőbb, gyorsabb és olcsóbb fizetéseket kínálnak majd.

A G7 jelentés szerint a CBDC-k számos lehetőséget kínálnak olyan területeken, mint a közszférába irányuló és onnan érkező fizetések, valamint a határokon átnyúló funkciók.

Az új G7 irányelvek egy júniusi találkozót követően születtek meg, amikor a csoport pénzügyi vezetői megállapodtak a központi banki digitális valutákra vonatkozó közös szabályok közzétételéről.

Az amerikai jegybank, az Európai Központi Bank és az orosz jegybank azok közt a több tucatnyi monetáris hatóság között van, amelyek jelenleg is dolgoznak a CBDC-k kifejlesztésén és kibocsátásán. Eddig a Kínai Népbank rendelkezik a legfejlettebb projekttel, amely már számos kísérleten is túl van saját, digitális jüanjukkal szemben.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/news.bitcoin/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img