Sokaknak már elérhető a kínai digitális jüan

spot_img

Az e-CNY, vagyis a digitális jüan egy pilot verziója már letölthető Kína iOS és Android boltjaiból. A BlockBeats China nevű helyi kriptós magazin szerint az e-CNY alkalmazásban egyelőre a személyes tárca nyitása, annak menedzselése, valamint a váltások és a küldések működnek.

Az alkalmazás fejlesztőjeként a Kínai Jegybank Digitális Valuta Kutatóintézete szerepel, ami a központi bank egyik leányvállalata.

Jelenleg 11 nagyvárosban élő felhasználóknak elérhető a kipróbálható verzió. Ilyenek például Sanghaj, Sencen, Szucsou, Csengdu, de a közelgő téli olimpiai faluban is működik már.

A digitális jüan egy CBDC, vagyis egy központi bank által kibocsátott digitális valuta. Bár ez is egy kriptopénz, de nem decentralizált: a hálózatot egy központi szereplő irányítja, akárcsak a jüan kibocsátását.

Kína gyakorlatilag mindenki másnál korábban kezdett bele egy saját CBDC fejlesztésébe és ennek most már egy szabad szemmel is látható eredménye lett az e-CNY. A kínai jegybank már tavaly bejelentette, hogy 2022-ben a digitális jüan használható lesz a pekingi téli olimpia során. Néhány szenátor az Egyesült Államokból viszont arra szólított fel, hogy a résztvevők egyáltalán ne vegyék igénybe az új fejlesztést.

/theblock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img