A kínai technológiai óriás saját metaverzumot indít

spot_img

A Baidu, Kína legnagyobb keresőmotorja tavaly jelentette be ambiciózus terveit egy saját metaverzum létrehozásával kapcsolatban. A fejlesztés még 2020-ban kezdődött el, és a vállalat alelnöke szerint hat évbe is beletelhet, mire a metaverzum tervei megvalósulnak.

Az internetes óriásvállalat saját maga által tervezett metaverzuma a XiRang nevet viseli, ami mandarinul annyit tesz: “A remény földje”.

A XiRang lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy egy közös online térben találkozzanak, turisztikai látványosságokat látogassanak, és személyre szabott avatárjaik segítségével interakcióba lépjenek egymással. A platform jelenleg csak a kínai fejlesztők számára érhető el.

A Baidu 2021. december 27-én tartotta éves fejlesztői konferenciáját már a XiRangban, amely állítása szerint Kína első konferenciája volt a metaverzumban.

Ma Jie, a vállalat egyik alelnöke elmondta, hogy a projekt még gyerekcipőben jár, és még évek vannak hátra, amíg a metaverzum tervei teljes mértékben megvalósulnak – számolt be korábban a CNBC-nek.

A Baidu azután jelezte metaverzum terveit, hogy még tavaly októberben kérelmezte a “metaapp” védjegyet. A cég egyike azoknak a nagy technológiai vállalatoknak, amely a metaverzumhoz kapcsolódó védjegyet igényelte meg. A South China Morning Post jelentése szerint 2021. december 19-ig mintegy 1360 kínai cég 8534 védjegybejelentést nyújtott be metaverzummal kapcsolatban.

“A labda most gurul, és senki sem tudja megállítani. Úgy tűnhet, hogy a nagy márkák nagyon lassan kapnak észbe, de ez csak a jéghegy csúcsa. Biztosak lehetünk benne, hogy tíz másik nagy márka éppen most fejezi be metaverzum kampányát, és még száz másik tervezi a sajátját. A metaverzum projektek következő hulláma egyszerre fog jönni” – mondta Dwayne Ong, a League of Ancients egyik projektvezetője a Blockworksnek.

A szabályozási akadályok továbbra is fennállnak

A digitális eszközökre vonatkozó egyre szigorúbb kínai szabályozási környezet azonban keresztbe tehet a vállalat metaverzum terveinek.

A Baidu vezetői újságíróknak elmondták, hogy a metaverzum nem fogja támogatni a digitális eszközöket, így a kriptovalutákat sem, miután Kína tavaly szeptemberben megújította a kriptovalutákra vonatkozó tilalmát.

A cég jelentése szerint a metaverzum “fejlődési iránya” miatt kormányzati szabályozásra van szükség, és a virtuális világot potenciális nemzetbiztonsági kockázatként jellemezte.

Különböző metaverse és NFT projektek tokenjeit a Binance felületén is megtalálod. További híreket és elemzéseket a Discord csatornánkon és a YouTube-on találtok.

/blockworks/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img