A bitcoinbányászat egyre környezetbarátabbá válik

spot_img

A bitcoinbányászat évről évre egyre fenntarthatóbbá válik az olyan megoldásoknak köszönhetően, mint a merülőhűtéses, a vízhűtéses technológia, vagy akár a fáklyagázt felhasználó bányász farmok révén. A bitcoinbányászat környezeti hatása mindig is vitatott téma volt, amit gyakran félre értelmeznek a kritikusok.

A bitcoinbányászat ellenzői főként azt hangsúlyozzák, hogy a Bitcoin hálózat biztosítása több energiát igényel, mint egyes országok éves áramfogyasztása. Ezzel szemben a kriptoközösség nagy része azzal érvel, hogy ez egy szükséges tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy a Bitcoin hálózat és blokklánc rendkívül ellenálló maradjon a külső támadásokkal szemben. Mi sem bizonyítja jobban a több mint 14 éves története során a közel 99,99%-os rendelkezésre állás.

A technológiai fejlődés és a piac közelmúltbeli fejleményei azonban lehetőséget biztosítanak a bányásziparági szereplőknek, hogy a bitcoinbányászat fenntarthatóbbá, környezetbarátabbá váljon (amit a kritikusok, főként politikusok elfelejtenek figyelembe venni – a szerk.).

Miért ez a rossz hírnév?

Nem árt tisztában lenni néhány alapvető bitcoinbányászattal kapcsolatos ténnyel. A nemzetek energiafogyasztásával való összehasonlításokkal és azzal a becsléssel, hogy például egyetlen BTC tranzakció közel 820000 Visa tranzakció szénlábnyomával egyenlő, ki kell emelni, hogy ez a tevékenység valójában nem termel semmilyen egyéb károsanyag-kibocsátást.

A bitcoin hálózat energiafogyasztása 2017 februárja és 2023 júliusa között (forrás: digiconomist.net)

A Bitcoin hálózat helyett a “piszkos munkát” azok az erőművek végzik, amelyek a bányász berendezések áramellátását biztosítják. A háztartásokhoz vagy más üzleti egységekhez hasonlóan a bányászok is csak az adott helyen meglévő elektromos infrastruktúrát használják ki az üzemeltetéséhez. Az tény, hogy a bitcoinbányászat magas villamosenergia-felhasználás mellett történik, de nem ez az egyetlen energiaéhes iparág.

A Bitcoin Mining Council szerint a BTC bányászat csak töredékét fogyasztja az olyan iparágak energiaigényének, mint az építőipar (3,77%), a pénzügy és biztosítás (4,45%), a hajózás (5,41%) és a repülés (5,43%). Sőt, az arany bányászatához közel 2,6-szor annyi áramra van szükség, mint a Bitcoin hálózat biztosításához. Ott vannak még ezek mellett a nagyüzemi mezőgazdaság és állattenyésztés, amelyek a legjelentősebb környezeti lábnyommal rendelkező iparágak közé tartoznak.

A fentieket figyelembe véve igazságtalannak tűnik a bitcoinbányászat magas villamosenergia-felhasználását kiemelni anélkül, hogy megemlítenénk, hogy más iparágak mennyi energiát fogyasztanak.

GoPro 11 Hero kamerát nyerhetsz a Bybit és a Kripto Akadémia különleges promóciójával. Részletekért kattints ide!

Cél: fenntartható iparággá válni

A Bitcoin hálózat biztosításához és fenntartásához jelentős mennyiségű villamos energiára van szükség. Ez tény. A kérdés az, hogyan lehetne a Bitcoin hálózatot és bitcoinbányászatot fenntarthatóbbá tenni.

Egyre több olyan eredményes próbálkozás született, amelyek a bitcoinbányászatot más üzleti tevékenységekkel kombinálnak. Ilyen például a vízhűtéses bányászfarmok hulladékhőjével fűtött üvegházak, halgazdaságok, lakóparkok és épület komplexumok. (10000 négyzetméteres üvegház felmelegítéséhez mindösszesen nyolc darab WhatsMiner-re van szükség).

Kacsolódó cikkek:

Ott van még például a fáklyázadnó gáz kérdése. “A bitcoinbányászat egy hatékony eszköz lehet a globális metánkibocsátás csökkentésében” – mondta Cully Cavness a Crusoe Energy társalapítója, elnöke. 

A földgázt az olajfúrás melléktermékeként állítják elő. Ennek a gáznak a hasznosítása az olajkitermelők számára nem mindig gazdaságos. Az ilyen esetekben az olajtermelő végül úgy dönt, hogy a helyszínen égeti el a gázt, amit fáklyázásnak nevezünk. Ennek okán 2021-ben 2,7 milliárd tonna széndioxid kibocsátás történt az ilyen kutaknál, a szellőztetéssel és metánszivárgással elpazarolt gázzal együtt.

Gázfáklyázás közben energiatermelés nem történik. A fáklyázási folyamat során nagyobb mennyiségben szabadulnak fel üvegházhatást fokozó gázok, mint egy elektromos generátor ellenőrzött környezetében. 

A bitcoinbányászat a földgáz fáklyázás csökkentésének kiváló technológiája. A bitcoinbányászat ​​folyamatának modularitása lehetővé teszi, hogy közvetlenül az olajkutaknál helyezzenek el bányász konténereket, generátorokat. A kitermelt felesleges földgázt a generátorok segítségével alakítják át elektromos energiává, amit aztán a konténerekben elhelyezett bányászok használnak el. A fáklyázás helyett a bitcoinbányászattal történő gázhasznosítás kedvező hatással lehetne a környezetre. Egy jelentésből kiderül, hogy a bitcoinbányászat 80%-kal csökkentheti az egyes olajtermelő kutak által elégetésre szánt gáz mennyiségének az arányát.

Ugyanakkor az ágazati kutatók azt is megállapították, hogy messze ez a legköltséghatékonyabb módja a károsanyag kibocsátás csökkentésének. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az Egyesült Államokban számos kisebb és egyre több olaj- és gázipari vállalat bányássza a BTC-t fáklyázandó gázzal.

A zöldebb bitcoinbányászat felé vezető út

A bitcoinbányászok olyan országokba kívánnak költözni, ahol megújuló energiaforrások formájában olcsó villamos energiához juthatnak (például Uruguay), ami lehetőséget teremt a piaci szereplők számára az iparág fenntarthatóságának növelésére.

Ezt is olvasd el:

Az olyan kezdeményezésekkel, mint a fáklyázandó gáz bitcoinbányászattal való hasznosítása, valamint más üzleti tevékenységekkel való integrálása egyre fenntarthatóbbá teszi a Bitcoin hálózatot és a BTC bányászatot. Ideális esetben idővel minden iparágnak a lehető legfenntarthatóbbá kell válnia hosszú távon, miközben minimalizálja a környezetre gyakorolt negatív hatását.

A bitcoinbányászat és a bányászok már most is sokat tesznek a környezetük megóvásáért és az energiaszektor átalakításáért, rugalmasságáért. Ahogy az elkövetkező években javul ennek az iparágnak a fenntarthatósága, egyre több nagybefektetőt fog vonzani, akik érdekeltek a környezetbarát vállalkozásokba való befektetésekben.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Zöldenergiával működő bitcoinbányászok

 /cointelegraph, didar bekbauov/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img