First Digital USD (FDUSD): új stabilcoin a Binancen

spot_img

A Binance augusztus 4-én pénteken délelőtt 10 órától új stabilcoint vezet be. Az FDUSD először a bitcoin és eth ellenében lesz kereskedhető, illetve más stabilcoinokra is átváltható.

  • A BTCFDUSD kereskedési páron teljesen ingyenes lesz a kereskedés. A tőzsde a limites és a market megbízásokra sem számít fel jutalékot.
  • Az ETHFDUSD páron a limites megbízások ingyenesek lesznek, a marketesekre viszont a tőzsde szokásos díjszabása vonatkozik.

A jutalékmentesség határozatlan időre szól, visszavonásig marad érvényben.

Az FDUSD hátteréről keveset lehet tudni. A teljes forgalomban lévő mennyiség (jelenleg 104 millió dollár) szinte teljes egészében a Binancen van letétbe helyezve. Kibocsátója egy Hongkongban bejegyzett cég, a First Digital Trust, ami hivatalosan az Ethereum és BNB láncokon futó tokenek megőrzésével foglalkozik.

A stabilcoin indulását 2023. június 1-én jelentették be. A cég honlapján feltüntetett vezetők a saját bemutatkozásaik szerint semmilyen korábbi kriptós tapasztalattal nem rendelkeznek.

A Binance néhány hónappal ezelőtt vett fel a kínálatába egy másik stabilcoint, a TUSD-t, amivel szintén a fentivel megegyező feltételek mellett, díjmentesen lehet kereskedni.

A TUSD azóta a legnépszerűbb, legnagyobb forgalmat bonyolító spot BTC kereskedési párrá vált. A feltehetően mögötte álló és a kripto világban kétes figurának számító Justin Sun miatt ugyanakkor sokan tartanak is tőle.

A Binance stabil coin híreihez kapcsolódik, hogy a tőzsde igazgatója néhány napja elárulta, hogy egy saját algoritmikus stabil coin kibocsátásán dolgoznak. Ezt sokan szkeptikusan fogadták, miután a 2022-es kripto csődhullámot éppen egy algoritmikus stabil coin, a Terra Luna által kibocsátott Terra USD bedőlése váltotta ki.

A Terra USD nem tudta megőrizni az 1 dollárhoz kötött értékét és ezzel események egy olyan sorozatát indította el, ami nem csak a 60 milliárd dolláros piaci részesedéssel rendelkező Terrát, hanem hónapokkal később végül a piac több nagy szereplőjét, köztük az FTX-et is bedöntötte. (Igaz ehhez a legtöbb érintett cég kifejezetten rossz, az ügyfeleket a háttérben megkárosító üzleti gyakorlata is nagymértékben hozzájárult.)

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Túl nagy, hogy bedőljön? Állítólag csak ezért nem indul eljárás a legnagyobb kripto tőzsde ellen

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img