Túl nagy, hogy bedőljön? Állítólag csak ezért nem indul eljárás a legnagyobb kripto tőzsde ellen

spot_img

Egy Binance ellen tervezett eljárásról közölt híreket a Semafor. Az amerikai híroldalt 2022-ben alapították, így viszonylag még újnak számít ezen a területen, vezetője viszont korábban a legnagyobb gazdasági médiacsoport, a Bloomberg igazgatója volt.

A lap forrásai megerősítették azt a kriptós körökben már régóta terjedő pletykát, amire az elmúlt hónapokban mi is többször hivatkoztunk: az amerikai igazságügyi minisztérium eljárást tervez indítani a Binance ellen.

A cikk alapján a hatóságokat csak az tartja vissza a vádemeléstől, hogy annak bejelentése szerintük egy FTX csődjénél is nagyobb pánikot váltana ki a piaci szereplőkből. Az újság itt a bank run kifejezést használja, ami azt jelenti, hogy ha minden ügyfél egyszerre kérne kifizetést egy pénzügyi szolgáltatótól, akkor fennállhat a veszélye annak, hogy az nem tudja teljesíteni az összes kérelmet és emiatt akár csődbe is kerülhet.

Az ügyészek emiatt állítólag más lehetőségeket is fontolgatnak, például egy pénzbírság kiszabását, az eljárás elhalasztását, vagy egy nem vádemeléssel járó megállapodás lehetőségét is számításba veszik, ám valamilyen módon mindenképp szeretnék felelőssé tenni a Binance-t és annak vezetőjét az általuk elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt. Ezek többsége a tőzsde évek óta szürke zónában való üzemeléséhez köthető, amivel megsérthettek számos kereskedésre, szabályozott piaci tevékenységre, fogyasztóvédelemre, illetve pénzmosás megfékezésére vonatkozó jogszabályt. Az eljárás a Binance.com ellen indulna és független lenne a Binance.us ellen jelenleg is folyó tőzsdefelügyeleti eljárástól.

A vádemeleés halogatásával kapcsolatos indoklás meglehetősen furcsának tűnik, az amerikai hatóságok ugyanis az elmúlt években egyáltalán nem mutatták a jelét annak, hogy a bejelentéseik piacokra gyakorolt hatását is számításba veszik a döntéseik meghozatalakor. A Binance.com emellett hivatalosan nem is érhető el az Egyesült Államokban, vagyis az amerikai állampolgárokat közvetlenül nem is érintenék egy ilyen bejelentés hatásai. (Közvetve, az árfolyamok várható esése miatt persze számukra is nagy csapást jelenthetne.)

A Semafor értesüléseit sem a minisztérium, sem a Binance nem kívánta kommentálni. A tőzsde kriptovalutája nem szenvedett el nagyobb visszaesést, alig néhány dolláros kilengéssel reagált a cikk közzétételére.

A BNB árfolyama kicsivel több, mint két éve tartózkodik a 220 dolláros lélektani határ fölött, ami eddig hét alkalommal fogta meg a zuhanását. Cikkünk írásakor 1 BNB 239.9 dollárba került a Binance.com felületén.

A hírrel kapcsolatos további érdekesség, hogy a Semafor indulását az FTX egykori vezetője, Sam Bankman Fried is támogatta, aki 10 millió dollárt adott az újság beindítására. Ezt az összeget viszont a lap a tőzsde csődje után egy külön számlára utalta át és végül sohasem használta fel, SBF üzleti részesedését más befektetőknek értékesítették.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img