Zöldülő bitcoinbányászat

spot_img

A Bitcoin hálózat és bányászat energiafelhasználásra felhúzott negatív narratíva megfordulni látszik. Iparági kutatók eredményközlései alapján a fenntartható energiaforrások gyors növekedését és térnyerését tapasztalhatjuk a bitcoinbányászatban.

A Bitcoin hálózat és bányászat energiafelhasználása ellen irányuló támadások egészen 2016-ig nyúlnak vissza és az azóta eltelt évek alatt vált egyre intenzívebbé. Számos nagyobb sajtó orgánum közölt már lejárató és megalapozatlan cikkeket a bitcoinbányászat környezetre gyakorolt hatásairól, valamint egyes kormányok, szabályozó hatóságok is indítottak már elcsépelt kampányokat a kriptovaluta bányászattal szemben.

Nagy előrelépés történt az adatok átláthatósága és modellezése terén az elmúlt években, megjelentek olyan szakemberek, akik kutatják a Bitcoin hálózat és bányászat energiafelhasználásának összetételét, mechanikáját. Többek között Daniel Batten, a Coin Metrics, Jaran Mellerud nagyban hozzájárultak a terület megismeréséhez, az úttörő Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) kezdeti munkájára alapozva. (Remélhetőleg a modellek között kevesebb eltérést fogunk látni a jövőben.)

Cikkajánló:

A CCAF nemrégiben felülvizsgálta a Bitcoin hálózat villamosenergia-fogyasztásra vonatkozó 2022-es becslését 95,5 terawattóráról (TWh) 120 TWh-ra, miután a Coin Metrics pontosabb értékelést készített a bányászati folyamatban használt (ASIC) gépekről.

Batten azonban tovább fejlesztette mindezt, kiegészítette a CCAF modell hiányosságait, amelyek kizárják az olyan új fenntartható energiaforrásokat, mint például a fáklyagáz, illetve az elmúlt 3 évben, a kínai bányász tilalom utáni jelentős földrajzi eltolódásból adódó kevésbé fosszilis tüzelőanyag igényes erőforrásokat.

A bitcoin hashráta alakulása az emissziós kibocsátások tükrében (forrás: Jamie Cutts X)

A fenti ábrából le lehet szűrni, hogy az emissziós kibocsátással párhuzamosan csökken az energiafelhasználás. A körülbelül négyszeres hashráta emelkedés (szürke) ellenére a szén-dioxid-kibocsátás (kék) 2019 óta csak 6,9%-kal csökkent. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a bányászok nem emittálnak, nem bocsátanak ki káros anyagokat, hanem vásárolt villamos energiát fogyasztanak hasonlóan a nagy energiaigényes iparágakhoz.

A bitcoin hashráta alakulása az emissziós kibocsátások tükrében (forrás: Jamie Cutts X)

A 2021 közepén bevezetett kínai bányászati tilalom óta, amikor a kibocsátás 60,9 megatonna szén-dioxid-egyenértéken tetőzött, a kibocsátás 37,5%-kal csökkent napjainkig, ami arra utalhat, hogy a Bitcoin szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos aggodalmak túlzóak.

Jelenlegi kutatási eredmények alapján a bitcoinbányászat energiafogyasztásának több mint 50%-a fenntartható energiaforrásokból származik. A csökkenő kibocsátás és a nagymértékben emelkedő hashráta csak egy dolgot jelenthet: a bitcoinbányászat egyre több fenntartható energiát fogyaszt.

Ezt is olvasd el:

A lenti ábra azt is megmutatja, hogy a kínai bányászati ​​tilalom okozta migráció hogyan katalizálta a megújuló energiaforrások irányába történő elmozdulást. 2021 közepe óta a megújuló energia felhasználása (szürke) nőtt, a teljes károsanyag kibocsátás (kék) viszont csökkent.

Fenntartható energiaforrás aránya a károsanyag kibocsátáshoz képest (forrás: Jamie Cutts X)

A bitcoinbányászat jelentős hányada azonban még mindig anonim, így az energiafelhasználás becslése továbbra is csak egy megközelítő eredményt ad az ismert bányász szereplők és az általuk közölt adatok alapján. Batten modellezése azonban még így is pontosabbnak tűnik a Cambridge-i modellezésnél. Ezek alapján a fenntartható energiaforrások 53% feletti értéket mutat, ami folyamatosan növekszik az idő előrehaladtával.

A bitcoinbányászat frissített energiafelhasználása Batten modellje szerint (forrás: Jamie Cutts X)

Mivel a bányászok költségeinek mintegy 50%-át az energiaköltségek teszik ki, az iparág fenntartható energiaforrásokra való átállása hatással lehet a globális energiadinamikára. A CleanSpark vezérigazgató nyílt levele többek között erre is felhívta az amerikai elnök figyelmét. A nemzetállamok növekvő érdeklődése a bitcoinbányászat iránt (Bhután, Omán, Egyesült Arab Emírségek, El Salvador) azt tükrözi, hogy a bányászok képesek pénzzé tenni a főként megújuló és nukleáris forrásokból származó energiafelesleget, miközben hozzájárulnak az energiahálózatok kiegyensúlyozásához és modernizálásához. (Mellesleg ezek az országok már időben rájöttek a bitcoinbányászatban rejlő lehetőségekre – a szerz.) 

A bitcoinbányászat állami finanszírozás mértéke (forrás: Jamie Cutts X)

A szén alapú erőforrások fokozatos kivezetése az emberiség energiamixéből a víz-, a szél- és a napenergia javára hajtja a malmot. Az is igaz, hogy az ilyen megújuló energia erőművek általában óriási anyagi beruházással és támogatással járnak és ezeknek az erőműveknek az életciklusának a korai szakasza alacsony megtérülési aránnyal kecsegtet. A bitcoinbányászat, mint a felesleges energián alapuló bevételi forrás, támogathatja ezt az átmenetet.

A fent megemlített narratívák egészen más képet festenek, mint amit általában hallunk és olvasunk az olyan nemzetközi szervezetektől, mint a Világgazdasági Fórum, az ENSZ, a Nemzetközi Fizetések Bankja, vagy akár az EU.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászatban rejlő lehetőségek

/batzcoin.com, daniel batten, jaran mellerud, coin metrics, glassnode, jamie cutts/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img