Ethereum: a kripto-ipar gerince

spot_img

Aki akár csak felületesen ismeri a kriptopénzek világát, az tud egyet s mást az Ethereumról, nem véletlenül. Az egyik legfontosabb projekt az egész iparban, sőt, azt is mondhatnánk, ez a projekt maga az ipar, legalábbis annak egy tekintélyes része. Az Ethereum jelentőségét nem lehet túlbecsülni, mi viszont kísérletet teszünk arra, hogy összefoglaljuk, bemutassuk mély részleteiben a platformot, és a mögötte álló központi karaktert is. Vitalik Buterin és az Ethereum mélyelemzése következik.

Az orosz zseni

Mielőtt elmélyedhetnénk az Ethereum rendszerében, beszélnünk kell az emberről, aki a háttérben áll. Az Ethereum alapítója, egyben a kripto-világ egyik legikonikusabb alakja az 1994 január 31-én, az oroszországi Kolomna városában született Vitaly Dmitrievich Buterin.

Hat éves korában Kanadába ment a családjával, jobb munkalehetőségek, és egy jobb élet reményében. Már egészen kicsi kora óta megmutatkozott Buterin tehetsége, az ígéretes gyereknek szóló osztályba tették, a matek, a programozás és a közgazdaságtan érdekelte. A Bitcoinról az édesapjától hallott, méghozzá egészen fiatalon, 17 éves korában.

Olyannyira magával ragadta a téma, hogy 2011-ben, másodmagával útjára indította a mára már legendás Bitcoin Magazine-t, egy akkor még print, ma már csak online formában létező szaklapot. Buterint sokan zseninek, sőt, van aki egyenesen UFO-nak gondolja, egy páratlan tehetségű programozó, mindjárt látni fogjuk, hogy miért.

Az indulás

Az Ethereumról először 2013-ban írt a White Paperben, a megfogalmazás szerint egy “elosztott bányászati hálózat és szoftverfejlesztési platform” egyben, új kriptopénzek és alkalmazások létrehozását egyetlen blokkláncon.

Az első elképzelése szerint a Bitcoinhoz szeretett volna egy programozási nyelvet azért alkalmazás fejlesztéshez, amikor ez zátonyra futott, akkor döntött úgy, hogy egy új, önálló rendszert fog létrehozni.

Az Ethereum White Paper 2013 végén, 2014 kelején kezdett el keringeni az interneten, majd az észak-amerikai Bitcoin konferencián beszélt róla Buterin először nagyobb nyilvánosság előtt.

Van egy izgalmas legenda annak kapcsán, hogy mi lehetett az egyik fontos motiváció, legalábbis “lökés” Buterin számára. E szerint lelkesen játszott a Word of Warcraft-al, azonban amikor egyszer valamilyen önkényes változást vezetett be a karakterén a WoW rendszere, az rosszul érintette, sokadszorra is szembesülnie kellett a centralizált rendszerek hátrányaival.

Az Ethereum lényege

De mit is kínál pontosan az Ethereum?

Végignéztük az akkori előadását, közel tíz év után hihetetlen látni, hogy mennyire ügyesen megjósolta az Ethereum jövőjét.

Az Ethereum lényegesen több, mint egy kriptopénz a sok közül. Egy platformról van szó, ami szinte bárkinek lehetővé teszi, hogy saját kriptopénzt projekteket hozzon létre, ezt talán úgy is felfoghatjuk, mint egy blogmotor, a rendszer adott, bárki nyithat saját blogot. De ezzel még messze nincs vége, az Ethereum mindemellett több innovatív eszközt is ad a kripto-ipar kezébe, ezek a következőek:

Dapp-ok

Egy Dapp, vagyis decentralizált applikáció ugyanolyan applikáció, mint amiket a telefonunkon, vagy a laptopunkon használunk, azzal a fontos különbséggel, hogy a blokklánc technológiát használja. A kriptopénzek decentralizált pénzt kínálnak, a Dapp-ok pedig decentralizált applikációkat. A blokklánc az applikáció adatai számos helyen, a sokat emlegetett csomópontokon tárolja egyszerre, ezeket a csomópontokat a felhasználók felügyelik, nem a Dapp alkotói. A Dapp-ok annyira szerteágazóak lehetnek funkcionalitásukban, mint a már említett “hagyományos” applikációk, lehetnek közösségi média platformok, játékok, szórakoztató-ipari szolgáltatások, egyebek.

Egy Dapp nagy előnye minden esetben az, hogy mivel a működéshez szükséges adatokat nem az alkotók, hanem a már említett csomópontok tárolják, így a felhasználók nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Például egy közösségi média platform esetében a létrehozóknak nem lesz lehetősége törölni egy posztot, valamilyen pénzügyi szolgáltatás kapcsán pedig nem lesz alkalmuk visszaélni a rendszerrel.

A pénzügyi alkalmazások vezetnek el a következő témánkhoz, hiszen az Ethereum másik, forradalmi újítása a DeFi, vagyis a decentralizált pénzügyi szolgáltatások.

DeFi

A DeFi ugyanolyan, legalábbis nagyon hasonló belső logikával működő szolgáltatásokat nyújti, mint a CeFi, vagyis a centralised finance, ám az óriási, és mindent eldöntő különbség a decentralizált modell. Váltók, hitelezési platformok, származtatott termékek kereskedési felületei és egyebek, mindez decentralizált modellben, vagyis úgy, hogy nincs központi adattárolás és ellenőrzés, minden a decentralizáció szellemiségében történik, ez a DeFi lényege.

Okosszerződések

Az okosszerződések olyan programok, amik egy blokkláncon vannak, akkor futnak le, amikor bizonyos előre meghatározott feltételek teljesültek. Amikor az előre meghatározott, szükséges feltételek teljesülnek, az okosszerződés automaikusan lefut, az ügylet létrejön. Például az eladó megkapja a pénzt, a vevő pedig a szolgáltatást. Az okosszerződések visszavonhatatlanok, ez fontos része annak a biztonságnak, amit nyújtanak. Ha láttad a Satoshi kilétéről szóló videónkat, akkor tudod, hogy a magyar származású Nick Szabo-nak köszönhetjük az okosszerződések születését.

Egy okosszerződést erősen leegyszerűsítve úgy is elképzelhetünk, mint egy italautomatát, ha a felhasználó betette a pénzt, ki is választotta, hogy mit szeretne, akkor teljesültek az egyik féltől szükséges feltételek, így a másik fél is teljesítheti a saját feladatát, kiadja a választott italt.

Az okosszerződések elméletileg nagy értéket tudnak nyújtani az ingatlanpiacon, a kereskedelemben, a hitelezésben, az ellátási láncokban, a zeneiparban és még számos helyen.

A platform számokban

Az Ethereum egyik legfontosabb információforrásának számító Etherscan, és a CryptoSlate összefoglalója más-más számokat mond, az egyik 1242, a másik 1372 tokenről számol be, amik az Ethereum rendszerében lettek létrehozva. Coinnak nevezünk egy kriptopénzt, ha saját blokklánccal működik, tokennek akkor, ha nem saját, hanem egy másik blokkláncon lett létrehozva.

Nehéz pontosan megmondani, hogy hány kriptopénz van most a piacon összesen, az egész ipar egyik etalon információforrásának számító CoinMarketCap azt mondja, már jóval húszezer felett, 23 000 körül járunk. Ez összecseng az Egyesült Királyság pénzügyi felügyeletének becslésével, ők húszezerre teszik a kriptopénzek számát. Persze azt is hozzá kell tennünk, hogy ezeknek a java része nem hogy teljesen értelmetlen, halva született, de ráadásul rengeteg projekt már rég el is tűnt a süllyesztőbe. ez nem jó, más számok kellenek, amiket a vid-be mondtunk

Nehéz tehát pontosan megmondani, hogy hány aktív kriptopénz van most a piacon, hiszen az egyes információaggregátoroknak óriási feladat a hitelesség, aktivitás és egyéb szempontok folyamatos ellenőrzése.

Ha elfogadjuk a húszezres számot és eltekintünk a “futottak még” kategóriába tartozó projektek száműzésétől, akkor azt mondhatjuk, hogy ez Ethereum egymaga jó 5%-át adhatja a kriptopénzeknek. De gyorsan ki kell ezt egészítenünk azzal, hogy a piac összképe, ha a market cap alapján tekintjük át már gyökeresen más, hiszen a top 20 projekt adja a piac 90%-át.

Éppen ezért sokkal fontosabb, hogy ha az Ethereum platformon létrehozott projektek market cap-jét nézzük meg, pontosabban azt, hogy a teljes piac mekkora részét adják az ERC20 tokenek. 229 milliárd dollárról van szó videóink születésekor, ekkora az Ethereum tokenek összesített market cap-je.

A CryptoSlate összefoglalója szerint ez most 21,87%, tehát kijelenthetjük, hogy az Ethereum tokenek az egész kripto-ipar egyötödét adják market cap-ben. Ez egy páratlan teljesítmény, hiszen ha megnézzük azokat a blokklánc-projekteket, amiken az Ethereumhoz hasonlóan új tokeneket hozhatunk létre, akkor azt látjuk, hogy az Algorand esetében ugyanezen érték 10,44%, a Binance Chain 5,54%-ot tud felmutatni, a Cardano pedig mindössze 0,01%-ot.

Persze beszélnünk kell magáról az ethereum-ról is, hiszen ez a platform saját kriptopénze, aminek óriási jelentősége van mind a kripto-ipar egészében, mind az Ethereum alkalmazások életében. 197 milliárd dolláros market cap-jével az éter hosszú ideje a második legnagyobb kriptopénz. Nagyságrendileg napi egymillió tranzakció történik az Ethereum rendszerében, ez is egy bődületes szám a piacon, ráadásul még magát a bitcoint is bőven előzi, hiszen a nagy öreg rendszerében napi 5-600 000 tranzakció történik.

Átnézve az Ethereum 2015-ös indulása óta a meghatározó indikátorokat, hatalmas sikerről van szó, a blokkméret egyenletesen, folyamatosan növekedett. Ugyanúgy, ahogy az egyedi címek száma is.

Az ETH market cap-je természetesen a piaci ciklusoknak megfelelően hol nagyot nőtt, hol nagyot veszített értékéből, és persze ugyanez igaz az árfolyamára is. Illetve a napi tranzakciós szám is viszonylag egyenletesen, szépen növekszik az elmúlt nyolc év során.

PoW Vs. PoS

2022 szeptemberében az Ethereum történelmi mérföldkőhöz érkezett, ekkor állt át a Proof-of-Work konszenzus-mechaizmus rendszerről a Proof-of-Stake-re, ezzel jó példát mutatva a kripto-ipar egészének. Ez is szépen példázza, mennyire fontos projektről van szó, egyfajta etalonként szolgálnak az egész piac számára. A Ethereum energiaigénye ezzel a lépéssel bő 90%-al csökkent, egy sokkal zöldebb, környezettudatosabb rendszerre átállva.

NFT-k

Az elmúlt évek legfontosabb újdonsága ezen a területen az NFT-k megjelenése volt, és bár nem az Ethereum platformon debütált ez a technológia, hanem a Namecoin-on, a piacot vezető felület mára mégis az Ethereum lett. Ha ránézünk az NFT piac statisztikáira, világosan kirajzolódik, hogy az Ethereum toronymagasan vezeti ezt a területet is. Például az elmúlt 24 órai összesített eladásait áttekintve videóink születésekor azt láthatjuk, hogy míg az Ethereumhoz kapcsolódó NFT-k eladási bő ötmillió dollárt tettek ki, addig a lista második helyezettje, a Solana alig 950 000 dollárt ért el, a harmadik Mythos Chain pedig pedig 850 000 dollárt.

Versenytársak

Az Ethereum sikerein felbuzdulva a 2015-ös indulás óta sokan próbáltak meg hasonló, szintén platformként szolgáló blokkláncokat létrehozni, amiken szintén szinte bárki saját tokeneket indíthat. Ilyenek a már említett Cardano, a Solana, a Tron, Avalanche, Tezos, Polkadot, és a BNB Chain, csak hogy a legfontosabbakat említsük.

Ahogy az NFT-k esetében is láttuk, ezek a platformok messze elmaradnak számaikban az Ethereumtól, de lássuk a részleteket!

Kezdjük a DeFi szektorral, ha összehasonlítjuk a TVL, vagyis a Total Value Locked értéket az Ethereum, és az Ethereum kompetítorok között, akkor azt látjuk, hogy az Ethereum ezen a téren is szépen vezet. Ha nem tudod mi az a TVL, egy egyszerű fogalomról van szó, az adott DeFi platform összes DeFi szolgáltatásában együttesen elhelyezett tőke mennyisége, egy fontos indikátor ezen a terület.

TVL értékek platformonként:

-Ethereum: 21.874 mrd USD
-Tron: 5,228 mrd USD
-Binance Smart Chain: 2,845 mrd USD
-Arbitrum: 1,969 mrd USD
-Polygon: 787 millió dollár
-Optimism: 701,69 millió dollár
-Avalanche: 525 millió dollár
-Solana: 311 millió dollár

Jól látszik, érdemi kihívó nélkül vezeti ezt a piacot is az Ethereum.

De nézzük meg alaposabban az NFT területet is!

Ha áttekintjük a mindenkori NFT eladásokat, akkor ismét azt látjuk, hogy az Ethereumnak egyszerűen nincs érdemi kihívója. De lássuk a számokat, így néz ki a mindenkori NFT eladás platformonként:

-Ethreum: 43 mrd dollár
-Ronin: 4,2 mrd dollár
-Solana: 4,1 mrd dollár
-Flow: 3,2 mrd dollár
-Polygon: 1,2 mrd dollár
-Cardano: 612 millió dollár

Flippening

Az Ethereum óriási jelentőségének köszönhetően sokan évek óta találgatják, hogy vajon mikor válhat az éter a piac legnagyobb szereplőjévé. Ehhez azonban természetesen le kellene taszítania a trónról a nagy öreget, a bitcoint. A market cap alapján mért listáról van szó, nézzük meg, mi kellene a flippeninghez, vagyis ahhoz, hogy az éter és a bitcoin helyet cserélhessen!

Videóink születésekor a bitcoin market cap-je 506 milliárd dollár, az éteré pedig 197 milliárd, tehát a flippeninghez még egy jó két és félszeres növekedésre lenne szüksége az éternek, vagy a bitcoinnak kellene nagyon zuhannia. Utóbbi kevésbé valószínű, mármint abszolút értékében persze nagyot eshet, azonban az éterhez viszonyítva kevésbé valószínű, hogy ez megtörténik. A bitcoin még mindig, és valószínűleg még jódarabig a piac gerince, a mozgásai hatással vannak minden egyes szereplőre, ennek megfelelőn a bitcoin éterhez képesti árfolyam-csökkenése -jelenleg legalábbis- nem reaális forgatókönyv.

Ami viszont sokkal inkább elképzelhető az az, hogy a piac egésze növekszik egy masszív bikapiac során, ebben a folyamatban pedig még akár meg is történhet, hogy az éter nagyobbat nő, mint a bitcoin, így megközleítheti, akár meg is előzheti. De az eddigi bikapiacok ismeretében ez is inkább egy elméleti lehetőség, hiszen még mindig úgy néznek ki a bikapiacok, és jó eséllyel a következő is úgy fog kinézni, hogy a bitcoin szárnyalása beindítja az egész piac emelkedését, a zászlóshajót megelőzni nem könnyű.

De miért feltételezhetjük, hogy ez egyáltalán megtörténhet? Pontosan azért, mert az Ethereum sokkal több, mint egy kriptopénz-projekt, egy összetett platform, ami szolgáltatások egész sorát kínálja az érdeklődőknek. Beszéltünk az okosszerződésekről, a Dapp-okról, a DeFi világáról, NFT-kről és egyebekről.

Ha az Ethereum szolgáltatásai iránt tovább nő az igény a következő évek során, és emellett akár újabb és újabb technológiák is megjelennek, amik elsőként, vagy elsők között itt lesznek elérhetőek, akkor az éter iránti kereslet és igény is tovább fog nőni, ez adhatja az elméleti alapját a flippeningnek.

Ahhoz, hogy flieppning megtörténhessen, a következő feltételeknek kell szinte biztosan teljesülnie:

-A piac általános felfutása, vagyis egy erőteljes bikapiac

-A meglévő szolgáltatások iránti igény további növekedése

-Új szolgáltatások megjelenése

-Az előző két ponttal szoros összefüggésben új use case-ekre is szükség van, vagyis a meglévő és az új szolgáltatások jól körülhatárolható, hétköznapi felhasználási módjaira, amik széles körben elterjedhetnek.

-A versenytárs környezet kedvező alakulása az Ethereum számára

Van még egy kritikus, technológiai szempont, amiről beszélnünk kell, ez nem más, mint a minden kripto-projektet -és úgy általában az informatikában midenkit érintő- kérdéskör, a skálázhatóság. Lehet bármilyen forradalmi, zseniális egy szolgáltatás, ha egy idő után már nem képes zavartalanul kiszolgálni az érdeklődést, ha a kapott terhelés alatt lassul, netán össze is omlik, az komoly problémát jelent. Az Ethereum további sikereihez arra is szükség van, hogy pestiesen szólva bírja azt a terhelést, ami a következő évek során -ideális esetben- vár rá.

Összefoglaló

Mit kell tudnod az Ethereumról?

Az egyik, sőt, valószínűleg _A_ legfontosabb kriptopénz projekt, hiszen sokkal többről van szó, mint egy sokadik coin-ról.

Az Ethereum egy platform, a 2015-ös indulásának legnagyobb újítása, hogy lehetővé tette, bárki létrehozhasson saját kriptopénzt a felületén.

Ha egy kriptopénz saját blokkláncon fut, akkor coin-nak nevezzük, ha egy mások által létrehozott blokkláncon, akkor pedig tokennek.

Az Ethereumon tokenek ezrei lette létrehozva az elmúlt évek során, market cap szerint a piac nő 25%-át adják ezek a projektek, az Ethereum jelentőségét tehát nem lehet túlbecsülni.

De ez még messze nem minden, hiszen komoly újításokkal az Ethereum sokat tesz a kripto-ipar fejlődéséért, nekik köszönhetjük a decentralizált applikációkat, a Dapp-okat, a decentralizált pénzügyi szolgáltatásokat, vagyis a DeFi-t, és bár az NFT technológia nem ezen a platformon született, az NFT piac java része mégis ehhez a felülethez kötődik.

De az Ethereum nem csak az NFT, de a DeFi piacot is vezeti, minden egyes indikátor és kulcs szám alapján. De lássunk pár konkrét számot!

229 milliárd dollárról van szó videóink születésekor, ekkora az Ethereum tokenek összesített market cap-je.

A CryptoSlate összefoglalója szerint ez most 21,87%, tehát kijelenthetjük, hogy az Ethereum tokenek az egész kripto-ipar egyötödét adják market cap-ben.

Persze beszélnünk kell magáról az ethereum-ról is, hiszen ez a platform saját kriptopénze, aminek óriási jelentősége van mind a kripto-ipar egészében, mind az Ethereum alkalmazások életében. 197 milliárd dolláros market cap-jével az éter hosszú ideje a második legnagyobb kriptopénz. Nagyságrendileg napi egymillió tranzakció történik az Ethereum rendszerében, ez is egy bődületes szám a piacon, ráadásul még magát a bitcoint is bőven előzi, hiszen a nagy öreg rendszerében napi 5-600 000 tranzakció történik.

Az elmúlt 24 órai összesített eladásait áttekintve videóink születésekor azt láthatjuk, hogy míg az Ethereumhoz kapcsolódó NFT-k eladási bő ötmillió dollárt tettek ki, addig a lista második helyezettje, a Solana alig 950 000 dollárt ért el, a harmadik Mythos Chain pedig pedig 850 000 dollárt.

TVL értékek platformonként:

-Ethereum: 21.874 mrd USD
-Tron: 5,228 mrd USD
-Binance Smart Chain: 2,845 mrd USD

Az Ethereum platformot ismerni kell, nem lehet túlbecsülni a jelentőségét a kripto-iparban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img