Mik azok a blokklánc rétegek? – 2. rész

spot_img

Az előző részben kifejtettük mi az a layer 1 és layer 2. A második részben megnézzünk néhány példát layer 1-re. Nem csak Bitcoin és Ethereum hálózat létezik, mellettük rengeteg layer 1 blokklánc működik, egyedi felhasználási eseteket támogatva. Minden egyes hálózat más-más megoldásokat kínál a decentralizáció, a biztonság és a skálázhatóság blokklánc technológiai trilemmájára.

Elrond

Az Elrond egy 2018-ban alapított layer 1 hálózat, amely shardingot használ a teljesítmény és a skálázhatóság javítása érdekében. Az Elrond blokklánc több mint 100 000 tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként (TPS). Egyedülálló fő jellemzői a Secure Proof of Stake (SPoS) konszenzus protokoll és az Adaptive State Sharding.

Az Adaptive State Sharding a shardok felosztásán és egyesítésén keresztül történik, ahogy a hálózat felhasználókat veszít vagy nyer. A hálózat teljes architektúrája megosztott, beleértve az állapotot és a tranzakciókat is. A validátorok is mozognak a shardok között, csökkentve ezzel egy shard rosszindulatú átvételének esélyét.

Az Elrond natív tokenjét, az EGLD-t a tranzakciós díjakra, a DAappok telepítésére és a hálózat validációs mechanizmusában részt vevő felhasználók jutalmazására használják. Emellett az Elrond hálózat Carbon Negative minősítéssel rendelkezik, mivel több szén-dioxidot kompenzál, mint amennyit a PoS mechanizmusa elszámol.

Harmony

A Harmony Effective Proof of Stake (EPoS) layer 1 hálózat sharding támogatással. A blokklánc főhálózata négy sharddal rendelkezik, amelyek mindegyike párhuzamosan hoz létre és ellenőriz új blokkokat. Egy shard a saját sebességével teheti ezt meg, vagyis mindegyiküknek különböző blokkmagassága lehet.

A Cross-chain egy olyan technológia, amely javítja a blokklánc hálózatok közötti összekapcsolódást azáltal, hogy lehetővé teszi az információ- és értékcserét. Ezzel megtöri a blokkláncok szilárd természetét, és egy összefonódó, elosztott ökoszisztémát hoz létre.

A Harmony jelenleg a “Cross-Chain Finance” stratégiát alkalmazza a fejlesztők és a felhasználók vonzására. Az Ethereumhoz (ETH) és a Bitcoinhoz vezető megbízható hidak kulcsszerepet játszanak, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a hidaknál szokásos letéti kockázatok nélkül cseréljék ki tokenjeiket. A Harmony fő elképzelése a Web3 skálázására a decentralizált autonóm szervezetekre (DAO-k) és a Zero-Knowledge Proofs-ra támaszkodik.

A Zero-Knowledge Proofs, amelyet néha ZK protokollnak is neveznek, egy ellenőrző módszer, amely egy bizonyító és egy hitelesítő között zajlik. 

A DeFi (decentralizált pénzügyek) jövője a jelek szerint a többláncú és láncok közötti lehetőségekre épül, ami a Harmony áthidaló szolgáltatásait vonzóvá teheti a felhasználók számára. Az NFT infrastruktúra, a DAO eszközök és a protokollok közötti hidak a fő fókuszterületei.

Natív tokenjét, a ONE-t a hálózati tranzakciós díjak kifizetésére használják. Emellett a ONE-t a Harmony konszenzus mechanizmusában és irányításában való részvétel miatt is lehet stakelni, ami a sikeres validálók számára blokkjutalmakat és tranzakciós díjakat jelent.

Celo

A Celo is layer 1 hálózat, amely 2017-ben a Go Ethereumból (Geth) forkoltak, azonban jelentős változtatásokat hajtottak végre, többek között PoS és egyedi címrendszer bevezetésével. A Celo Web3 ökoszisztéma magában foglalja a DeFi-t, az NFT-ket és a fizetési megoldásokat, több mint 100 millió visszaigazolt tranzakcióval. A Celo-n bárki használhat telefonszámot vagy e-mail címet nyilvános kulcsként. A blokklánc könnyen futtatható hagyományos számítógépekkel, és nem igényel speciális hardvert.

A Celo fő tokenje a CELO, egy szabványos, tranzakciókhoz, biztonsághoz és jutalmakhoz használható utility token. A Celo hálózatban stabilcoinként cUSD, cEUR és cREAL is létezik. Ezeket a felhasználók generálják és a MakerDAO DAI-jához hasonló mechanizmus tartja fenn.

THORChain

A THORChain egy láncon átívelő, engedély nélküli decentralizált tőzsde (DEX). Szintén layer 1 hálózat, amely a Cosmos SDK felhasználásával épült. A tranzakciók érvényesítésére a Tendermint konszenzus mechanizmust használja. A THORChain fő célja, hogy lehetővé tegye a decentralizált, láncok közötti likviditást anélkül, hogy az eszközöket le kellene kötni vagy be kellene csomagolni. A többláncos befektetők számára ugyanis a pegging és a wrapping további kockázatot jelent.

Valójában a THORChain trezor kezelőként működik, amely figyeli a befizetéseket és a kifizetéseket. Ez segíti a decentralizált likviditás megteremtésében és a központosított közvetítők eltávolításában. A RUNE a THORChain natív tokenje, amelyet tranzakciós díjak fizetésére, valamint irányításra, biztonságra és érvényesítésre használnak.

A THORChain Automated Market Maker (AMM) modellje a RUNE-t használja bázispárként, ami azt jelenti, hogy a RUNE-t bármely más támogatott eszközre cserélhetjük. Bizonyos értelemben a projekt úgy működik, mint egy láncközi Uniswap, ahol a RUNE a likviditási poolok elszámolási és biztonsági eszköze.

Kava

A Kava is layer 1 blokklánc, amely egyesíti a Cosmos sebességét és interoperabilitását az Ethereum fejlesztői támogatásával. Co-chain (társlánc) architektúrát használva a Kava Network külön blokkláncot tartalmaz mind az EVM, mind a Cosmos SDK fejlesztői környezetek számára. A Cosmos társlánc IBC támogatásával párosítva lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan decentralizált alkalmazásokat telepítsenek, amelyek zökkenőmentesen együttműködnek a Cosmos és az Ethereum ökoszisztémák között.

A Kava a Tendermint PoS konszenzusmechanizmust használja, ami erőteljes skálázhatóságot biztosít az EVM társláncokon futó alkalmazások számára. A KavaDAO által finanszírozott Kava Network nyílt, láncon belüli fejlesztői ösztönzőkkel is rendelkezik, amelyek célja, hogy az egyes társláncok 100 legjobb projektjét használat alapján jutalmazza.

A Kava rendelkezik egy natív utility és irányítási tokennel a KAVA-val és egy amerikai dollárhoz kötött stabil érmével, az USDX-szel. A KAVA-t a tranzakciós díjak kifizetésére használják, és a validátorok a hálózati konszenzus érdekében stakelik. A felhasználók delegálhatják a stakelt KAVA-t bizonyos validátoroknak, hogy részesedést szerezzenek a KAVA kibocsátásból. A stakerek és validátorok továbbá szavazhatnak a hálózat paramétereit meghatározó kormányzási javaslatokról is.

A jelenlegi ismert blokklánc ökoszisztéma több layer 1 hálózatot és layer 2 protokollt tartalmaz. Hamar össze lehet zavarodni a rengeteg információ és használható projekt között, de amint megértjük az alapfogalmakat, könnyebbé válik az általános struktúra megismerése és megértése. Ez az ismeret hasznos lehet az új blokklánc projektek tanulmányozásakor különösen, ha azok a hálózati átjárhatóságra és a láncok közötti megoldásokra összpontosítanak.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

Mik azok a blokklánc rétegek? – 1. rész

/binance academy/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img