Omán is beszáll a bitcoinbányászatba

spot_img

Bhután után Omán is beszáll a bitcoinbányászatba. Az ománi Közszolgáltatási Szabályozási Hatóság elnökének nyilatkozata szerint az ománi kormány támogatja a magántulajdonban lévő bitcoinbányász létesítményeket, amelyek összesen több mint 1,1 milliárd dollár befektetést hoznak a közel-keleti országnak. 

“Ez a kezdeményezés összhangban van azzal a célunkkal, hogy diverzifikáljuk gazdaságunkat, integrálva a modern technológiákat, miközben fenntartjuk az etikus és fenntartható gyakorlatok iránti elkötelezettségünket”.

A 2019-ben megkezdett szigorú kripto szabályozási megbeszélések után az ománi kormány végül úgy döntött, hogy a bitcoin megfelel az iszlám törvényeknek, elfogadva az innovációt Omán mélyen gyökerező kulturális hagyományai mellett.

“Projektünk túllép a hagyományos bányászati adatközpontok határain. Olyan robusztus keretrendszert építünk, amely egyszerre innovatív és fenntartható, összhangban Omán 2040-es jövőképével” – mondta Jad Fredrick Kharma, az Exahertz vezérigazgatója.

Bitcoin, mint Omán gazdasági jövőjének sarokköve

Az Öbölmenti Együttműködési Tanács olajban gazdag országai közül Ománban a legalacsonyabb a GDP. Bár a munkanélküliségi ráta mindössze 3,7%, a munkalehetőségek a szomszédos Egyesült Arab Emírségekhez képest nem annyira kecsegtetőek. Kharma szerint az ománi diplomások 24%-a informatikára specializálódott, de csak 5%-uk tud elhelyezkedni. A mostanihoz hasonló technológiai projektek célja többek között ezen is változtatni.

Az ománi bitcoin bányászati ​​létesítmény megnyitó ünnepsége (forrás: forbes.com)

Ománnak rengeteg olajtartaléka van, amely bevételeinek mintegy 70%-át és GDP-jének közel 30%-át teszi ki. A digitális gazdaság felé történő globális elmozdulással és az olaj dominanciájának csökkenésével azonban Omán kezd eltávolodni az olajtól.

https://twitter.com/LuxorTechTeam/status/1695457434339512748

Az ománi bányász létesítmények

Omán megnyitotta kapuit több kriptos startup cég számára, köztük az Exahertz számára. Ez a cég nyerte el a 11 MW kapacitású kísérleti bitcoinbányász ​​telephely létrehozását, valamint a 800 MW-ra történő bővítés terveit. A befektetés nem csak technológiai előrelépést jelent Ománnak, megalapozza egyben a jövő technológiai infrastruktúráját is.

Kapcsolódó cikkünk:

Az Exahertz modulárisan kiépített létesítményei az elektromos hálózat támogatására és a túlterhelés megelőzése érdekében méretezhetőek, de jóváhagyott tervek vannak az elpazarolt fáklyázandó gáz felhasználására és új vízenergia felhasználás fejlesztésre is.

“Jövőbeli terjeszkedési tervünk az ökoközpontú működést részesíti előnyben. A fáklyagáz és a vízenergia hasznosítása alátámasztja elkötelezettségünket a zöld, fenntartható digitális gazdaság előmozdítása iránt” – mondta Kharma.

Az ománi kísérleti vízhűtéses bitcoinbánya egyik moduláris konténere Salalahban (forrás: exahertz)

Mindemellett augusztus 23-án Omán nyilvánosságra hozott egy 300 millió dolláros partnerséget az Abu Dhabi Phoenix Grouppal, amely egy 150 megawatt teljesítményű kriptobányászati ​​létesítmény létrehozásáról szól a Green Data City-vel együttműködve. A cég szintén egy engedélyezett kriptobányász vállalat Ománban. A Green Data létesítménye a következő évben kezdi majd meg működését. A két telephely mögött megdöbbentő, 1,1 milliárd dolláros költségvetés áll rendelkezésre.

https://twitter.com/BTC_Archive/status/1695771400957485181

Sokak számára Omán ma a három évtizeddel ezelőtti dubaji hangulatot idézi, amely megérett a lehetőségek kiaknázására. “A bitcoin többet jelent, mint egy digitális fizetőeszköz. A nyílt főkönyvi rendszer jelentős ugrás a civilizáció számára, amely az átláthatóság és az innováció új korszakát nyitja meg”  – mondta Kharma. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bhután is beszáll a kriptobányászatba

/forbes, coinspeaker, oman observer/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img