Hulladéklerakók hasznosítása bitcoinbányászattal

spot_img

A Nodal Power társalapítója, Matthew Jones szerint a bitcoinbányászat segít felhasználni azt az energiát, amit nem lehet egykönnyen az elektromos hálózatba juttatni. Lássuk hogyan!

A Nodal Power, a hulladéklerakók által termelt metángázt (depóniagázt) alakítja át villamos energiává, majd megújuló energiaként továbbítja azt a helyi villamosenergia-hálózatba. A villamos energia egy részét azonban közvetlenül bitcoinbányászatra használja fel a cég. Legutóbb a vállalat jelentős, 13 millió dolláros finanszírozási kört zárt le, amit három telephely fejlesztésére és kiépítésére fog felhasználni.

“Számunkra a bitcoinbányászat egy másodlagos eszköz, amelyet akkor használunk, amikor az elektromos hálózatba való termelés nem olyan kedvező. Jelenleg csak bitcoinbányászatot végzünk adatközpontjainkban” – mondta Matthew Jones, a Nodal Power társalapítója és üzemeltetési igazgatója.

A depóniagáz is (metán) egy erős üvegházhatású gáz, amely többek között a hulladéklerakókban lebomló szerves anyagokból származik és nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez. A Nodal Power felfogja és újrahasznosítja a keletkező és szivárgó metángázt, majd generátorok segítségével hasznosítják áramtermelés céljából. Ez a folyamat csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a depóniagáz egyszerű fáklyázásához képest, nem is beszélve arról, hogy profitot termel az egyébként elpazarolt erőforrásból.

A depóniagáz a biogáz azon formája, amely a kommunális hulladéklerakókban keletkezik.

A finanszírozás nagy részét már felhasználták két erőmű építésére és működtetésére az Egyesült Államokban. Jelenleg a Nodal Power két bányászati ​​adatközpontot üzemeltet az Egyesült Államokban, a harmadikat 2024 elején kezdi el építeni. Az első és legnagyobb telephely, amely az USA “délnyugati részén” található, elsősorban a helyi áramszolgáltatónak exportál villamos energiát, de adatközponttal is fel van szerelve. 

A Nadal Power második, a nyugati hegyvidéki régióban depóniagázzal működő telephelye (forrás: nodal power)

A második telephely a “nyugati hegyvidéki régióban” 500 bányászgépet lát el elektromos energiával, amelyek 40 PH/s (petahash per másodperc) kapacitással működnek. A telephely egyedülálló a maga nemében, 100%-ban fenntartható módon üzemel, hálózaton kívüli adatközponttal rendelkezik, amely teljes egészében depóniagázzal működik.

Kapcsolódó cikkek:

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) becslése szerint az Egyesült Államokban a diffúz metánkibocsátás körülbelül 14,3%-át a hulladéklerakók teszik ki. A NASA legfrissebb adatai viszont azt sugallják, hogy az EPA alábecsüli a metánkibocsátás mérésének elavult módszere miatt a légkörbe kibocsátott metán mennyiségét. 

A közelmúltban megjelent KPMG jelentés is azt a következtetést vonta le, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a fáklyázandó metán gáz mennyisége potenciálisan elláthatná a teljes Bitcoin hálózatot.

“Olyan megoldásokat fejlesztettünk ki kifejezetten kisebb hulladéklerakókra, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy ezeket a figyelmen kívül hagyott erőforrásokat a piacra vigyük” – mondta Bryan Black vezérigazgató.

Daniel Batten, a CH4 Capital társalapítója szerint fel kell világosítani az emberiséget, hogy a hulladéklerakók potenciális éghajlati veszélyt jelentenek. A legtöbb esetben az energiatermelés a legjobb felhasználási mód arra, hogy felszámolják ezeket a szemétlerakókat. A gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy a keletkező metán 75%-a helyben hasznosítható lenne a hulladéklerakókon. (Batten 400 millió dolláros alapot kezel és olyan vállalatokba fektet be, amelyek depóniagázt kívánnak felhasználni bitcoinbányászatra.)

Legutóbbi cikkünkben a Stronghold Digital Mining-ról írtunk, akik egyébként környezetvédelmi rekultivációs vállalatként működnek, és a szénbányászat során keletkezett hulladékot (hulladékszenet) használja fel bitcoinbányászathoz. Ami a Stronghold-ot különlgessé teszi az az, hogy a vállalat tevékenységének elsődleges célja a környezetvédelem és a rekultiváció. A hulladékszén hasznosítása mellett, a kétszegmenses üzleti modell részeként a bányászcég bitcoint bányászik és energiát értékesít. 

A Nodal Powerről

A Nodal Power megújuló energiaforrásokat fejleszt és üzemeltet, különösen a biogáz felhasználás területén. A cég küldetése, hogy piacra vigye az alulhasznosított és figyelmen kívül hagyott energetikai eszközöket és erőforrásokat.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászat fáklyagázzal – 1. rész

/decrypt. wasterush.info, nodal power, ch4 capital/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img