Negyedéves bitcoinbányász jelentések

spot_img

Múlt héten megkezdődött az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász ​​társaságok negyedéves jelentési szezonja. A legnagyobb bányászok közül már hat cég közölte második negyedéves jelentését.

Elsőként a Core Scientific beszámolója (CORZQ) jelent meg, amelyet a Bitfarms (BITF), a Cipher Mining (CIFR), a Marathon Digital (MARA), a CleanSpark (CLSK) és a Riot Platforms (RIOT) követte.  

A bitcoin árfolyama év eleje óta bő 60%-ot erősödött, a befektetők optimistán várták, hogy ez a 2023-as negyedéves jelentési időszak végre megtöri a 18 hónapja tartó veszteséges időszakot. A jelentésekből azonban kiderül, hogy mind a hat bányász vállalat ismét nettó veszteséges időszakot könyvelt el a 2023. április 1-jétől június 30-ig tartó beszámolási időszakra, igaz ennek a mértéke már jóval kisebb, mint az előző negyedévekben.

Bitfarms

A beszámolási időszakban a Bitfarms 24,9 millió dolláros nettó veszteséget termelt, ami részvényenként 0,10 dolláros veszteségnek felel meg. A vállalat az elmúlt 12 hónapban jelentősen csökkentette a mérlegében lévő adósságot. A 12 hónappal ezelőtti mérlegben még 160 millió dolláros tartozás szerepelt, amely 2023. július 31-én 13,7 millió dolláros kezelhető szintre csökkent. A cég jelenlegi terve, hogy ezt az adósságállományt nullára csökkenti 2024 februárjáig, így jól fogják pozícionálni magukat az esedékes bitcoin felezésre.

A Bitfarms 2023-ban igen hatékonyan bányászott bitcoint, rendszeresen szerepelt a “Bitcoinbányász teljesítmény jelentésünk” táblázatainak élén. A cég 594 bitcoinnal növelni tudta bitcoin kincstár állományát, ami körülbelül 17,3 millió dollárnak felel meg a július végi adatok szerint.  

A Bitfarms 4 országban 11 telephelyen bányászik bitcoint, összesen 5,3 EH/s vállalati hashrátával, 212 MW üzemi teljesítmény mellett. A beszámolási időszakban 1223 bitcoint termelt a társaság és 2024. március 31-ig a 7,0 EH/s vállalati kapacitást kívánja elérni. 

Cipher Mining

A bányász 12,7 millió dolláros veszteséget ért el, ami részvényenként 0,05 dollár veszteségnek felel meg a beszámolási időszakban. Érdemes megjegyezni, hogy a vállalat Észak-Amerikában az egyik legalacsonyabb energiaköltséggel rendelkezik, az elmúlt negyedévben minden bitcoint átlagáron 20545 dollárért tudtak kibányászni.

A vállalat jelenlegi működési hashrátája 6,8 EH/s, amely várhatóan 7,2 EH/s-ra fog emelkedni még ebben a negyedévben, a közeljövőben 8,7 EH/s elérését tervezi. A vállalat a második negyedévben 1112 bitcoint termelt, 2023. július 31-én 518 bitcoinnal rendelkezett, amelynek értéke 15,1 millió dollár volt.

CleanSpark

A CleanSpark 14,2 millió dolláros nettó veszteséget közölt, ami részvényenként 0,12 dollárt jelent a beszámolási időszakban. Kiválóan alakul eddig a vállalat számára a 2023-as év, a jelenlegi év végi 16 EH/s-os vállalati hashráta cél felé történő növekedés is jól halad. 

A CleanSpark 9,0 EH/s vállalati hasráta kapacitással rendelkezett július 31-én, ami havonta ütemesen tovább fog növekedni, ahogy a tervezett bányászgép szállítások és telepítések befejeződnek. A cégnek úgy sikerült navigálnia a növekedést, hogy nem növelték a pénzügyi mérlegben szereplő adósságot. A vállalat piaci kapitalizációja 2023 augusztusában elérte az 1 milliárd dollárt, és már teljes mértékben finanszírozták a tervezett 16 EH/s-os vállalati hashráta növekedést.

A CleanSpark a medvepiac idején erőteljesen terjeszkedett (forrás: CleanSpark)

Core Scientific

A Core Scientific termelte a legtöbb bitcoint és a legkisebb veszteséget. Egy éve még 435 millió dolláros nettó veszteséget könyvelhetett el 1 milliárd dollárt meghaladó adóssággal és spirálisan emelkedő költségekkel.

A vállalat 2023 második negyedévében 9,26 millió dolláros nettó veszteséget termelt, az egy részvényre jutó veszteség részvényenként pedig 0,02 dollár volt. Ne feledjük, hogy a bányász csődeljárás alatt áll, ehhez képest igen szép teljesítményt mutatott fel. A negyedév során a vállalat 3470 bitcoint bányászott ki, amivel 97 millió dollár bevételt generált, és minden egyes bitcoint, körülbelül 20702 dolláros költséggel bányászott ki.

Marathon Digital

Úgy tűnik 2023-ban végre kezd beérni a Marathon Digital bányász stratégiája. A vállalat többnyire hosting szolgáltatásokon keresztül, harmadik fél segítségével bányászik bitcoint, így képes volt az összes rendelkezésre álló tőkeelemet felhasználni hash arányának növelésére. A vállalt telepített 22,8 EH/s-ból eddig 18,8 EH/s került online állapotba és nagyon közel járnak a kitűzött 23,0 EH/s-hoz. 

A cég 2023 második negyedévében 19,13 millió dolláros nettó veszteséget könyvelhetett el, az egy részvényre jutó veszteség részvényenként pedig 13 cent volt. Mivel a cég már jelenleg is az egyik leghatékonyabb bányász​​flottát tartja fenn, szükséges, hogy a felezés közeledtével a lehető legjobb energia ajánlatokat szerezze meg. 

Riot Platforms

A Riot Platforms 27,7 millió dolláros nettó veszteségről számolt be, ami részvényenkénti 0,17 dolláros veszteségnek felel meg. A merülőhűtéses technológiával működő technológiai épületek 2022 végén sérültek meg a szélsőséges időjárási viszonyok miatt, aminek következtében közel 1,9 EH/s-mal csökkentették a vállalati hashrátát. A jelentés szerint közel állnak ahhoz, hogy ismét teljes mértékben működőképesek legyenek ezek a bányász egységek is.

A Riot Platforms bevezetett egy energiastratégiát, gazdasági döntések alapján határoznak arról, hogy mikor jövedelmezőbb az áramot eladni, mint bitcoint bányászni. A vállalat a közelmúltban 33280 bányászt vásárolt meg 162,9 millió dollár értékben, hogy 20,1 EH/s-ra tudja növelni vállalt hashráta kapacitását. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Június havi bitcoinbányász teljesítmények

/compass mining, bitfarms, cipher mining, cleanspark, core scientific, riot platforms, marathon digital/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img