Július közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 június havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A bitcoinbányászat nehézsége június második felében újabb csúcsot produkált, azonban a hó végén történt negatív kiigazításnak köszönhetően bő 3%-ot csökkent. Ha a bitcoin hálózati nehézség értékeit év elejétől nézzük, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások mértéke mintha csökkenne. Az év első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, szemmel látható csökkenést egyedül a május és a június hozott. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. június 1 – 2023. június 30-ig (forrás: CoinWarz)

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől napjainkig (forrás: CoinWarz)

Összességében az is elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. A globális Bitcoin hálózat hashrátája májusról júniusra 5,5%-ot, míg a vállalati hashráta növekmény 5,3%-ot növekedett. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát munkába állítani az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti. 

A bitcoin hálózat mutatói év eleje óta masszívan emelkednek, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Év eleje óta a hálózati nehézség 34%-ot, a globális hashráta, pedig 45%-ot növekedett. Talán kivételt jelent a május eleji időszak, amikor is a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. 

A Coin Metrics adatai szerint a BRC-20 tokenek és az Ordinals-ok népszerűsége miatt az elmúlt negyedévben bő százmillió dolláros váratlan bevételhez jutottak a bitcoinbányászok. A Bitcoin hálózat régóta stabil tranzakciós díjpiaca áprilisban hirtelen felélénkült, és a korábbiakhoz képest április elejétől június végéig a bányászok több mint 184 millió dollárt kerestek csak tranzakciós díjakból. A bányászok a második negyedévben összesen több mint 2,4 milliárd dollárt kerestek, ebből 184 millió dollár volt a felhasználói tranzakciós díjak. Ez kivételes változást jelentett a majd két évig tartó díjpiaci trendhez képest. 

Júniusban a bitcoinbányászok bevételei nagyrészt csökkentek a májusi bevételekhez képest, amelyeket nem csak az on-chain adatok támasztanak alá, hanem a havi jelentések is. A múlt hónapban 745,45 millió dollárt sikerült kibányászniuk, ami körülbelül 6%-os csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. A bányászok tranzakciós díjakból befolyt bevételei 38,31 millió dollár volt, májusban ez az összeg 125,9 millió dollárt tett ki. 

 

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el.

A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza a Core Scientific lett, 85,9 bitcoint termelt EH/s-onként, letaszítva a trónról az előző hónap bányászát a Bit Digital-t. A második helyen ismét a Hive végzett 78,5 EH/BTC-vel, a harmadik helyet pedig az Iris Energy szerezte meg 77,8 EH/BTC-vel. Ez utóbbi két bányász május hónapban is dobogós helyezést ért el, igaz akkor fej-fej mellett, azonos mértékű hatékonysággal termeltek bitcoint. A 90 EH/BTC feletti mezőnybe ezúttal senki sem került be. A 70 EH/BTC feletti mezőnybe sikerült még bejutnia, a CleanSpark-nak, a Bitfarms-nak, a DMG-nek, és a TeraWulf-nak. A legrosszabb hatékonysággal júniusban ismét a Digihost bányászott (35,0 EH/BTC). 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 június havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A megszokott módon a júniusban kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1538 bitcoinnal, a Marathon (979 BTC) és a CleanSpark (491 BTC) előtt. A 400-as élbolyba a RIOT (460 BTC) és az Iris Energy (428 BTC) került be. Erős középmezőny alakult ki a Bitfarms (385 BTC), a Cipher Mining (360 BTC) és a TeraWulf között (347 BTC). Jelentősebb mennyiségű bitcoint bányászott ki még a Hive (259 BTC), amely a múlt hónapban elnyerte a leghatékonyabb bányásza címet.Táblázatunk alapján a fent említett öt cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot termelés tekintetében, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis még mindig a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 júniusban bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

2023 első félévben bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászokra levetítve (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Cikkajánló:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által júniusban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 191,44 darab (előző hónapban 229,5 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a bő 21%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot a Core Scientific (51,2 BTC) és a Marathon (32,6 BTC) produkálta.

2023 júniusban bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászokra lebontva (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvános adatok alapján június hónapban a Marathon adta el a legtöbb bitcoint 700 darabot. Magas darabszámban értékesített BTC-t a Riot (400 BTC) és a CleanSpark (413 BTC). Több száz bitcointól vált meg a Cipher Mining (350 BTC), a TeraWulf (347 BTC), a Bitfarms (346 BTC), a Hive (252 BTC) és a Hut 8 (217 BTC). Havi termeléséhez képest a Hut 8 adott el (217 BTC) nagyobb mértékben BTC-t, mint amennyit termelt (120 BTC). 

2023 júniusában bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 12538 darab BTC-vel (előző hónapban 12259 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9136 BTC-vel, a Riot 7250 BTC-vel és a Hive 1957 BTC-vel. Egyelőre csupán csak ez a négy cég rendelkezik ezres nagyságrendű BTC vagyonnal. Több száz BTC-t birtokol még a DMG (509 BTC), a Bitfarms (549 BTC), a Bit Digital (485 BTC), a Cipher Mining (417 BTC) és a CleanSpark (529 BTC).

2023 júniusban birtokolt bitcoin mennyiségek bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük a június hónapot a számok tükrében:

  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 33414
  • márciusban bányászott összes BTC (db): 5748,3
  • összes napi BTC termelés (db): 191,44
  • összes eladott BTC mennyiség márciusban (db): 3371,9
  • összes vállalati hashráta kapacitás március végén (EH/s): 92,49
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 809347

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Ráadásul a Hut 8 Mining össze fog olvadni az US Bitcoin Corp. (USBTC) bányász vállalattal, így egyből a Marathon és a Riot Platform bányászóriások versenytársa lesz, vállalati hasráta kapacitás tekintetében biztos. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászaira, az Iris Energy-re és a Hive-ra, de a DMG Blockchain, a Cleanspark és a Cipher Mining se kerülje el a figyelmünket.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoinbányászrészvény-jelentés