Alex Mashinsky, a csődbe ment Celsius Network alapítója és vezérigazgatója ártatlannak vallotta magát, miután csütörtökön letartóztatták az Egyesült Államokban. Hét vádpontban is bűnösnek találták, köztük értékpapír-, árucikk- és elektronikus csalás miatt – írja a Reuters.

Mashinsky mellett, a Celsius volt pénzügyi vezetőjét, Roni Cohen-Pavont is bűnösnek találták csütörtökön. Mind a két személyt az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) súlyos csalással vádolja. A Celsius ellen többek között a pénzügyi törvények megsértése miatt az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), valamint a befektetők megtévesztése miatt az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) is eljárást indított. 

Damian Williams amerikai ügyész a vádakat részletező sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Cohen-Pavon jelenleg külföldön tartózkodik, mivel izraeli állampolgár. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy Izrael kiadja-e a Celsius volt pénzügyi vezetőjét. Mashinsky óvadékát 40 millió dollárban határozták meg és ennek értelmében nem utazhat, és nem nyithat új bank-, illetve kriptoszámlát. 

Ezt is olvasd el:

Amerikai szövetségi ügyészek szerint Mashinsky becsapta az ügyfeleket és piramis jellegű hálózatot épített. New York déli körzetének amerikai ügyészsége által csütörtökön közzétett vádirat szerint Mashinsky-nek sikerült elhitetnie az ügyfelekkel, hogy a Celsius egy biztonságos platform vagyonuk tárolására.

Emellett az ügyészek azzal vádolják Mashinsky-t és Cohen-Pavon-t, hogy manipulálták a CEL token, a platform natív kriptopénz érméjánek értékét. Állítólag ők ketten több százmillió dollárnyi CEL-t vásároltak a nyílt piacon azzal a céllal, hogy manipulálják és felhajtsák a CEL token árfolyamát. Az ügyészek azt is állítják, hogy Mashinsky körülbelül 42 millió dollár bevételre tett szert a CEL tokenek eladásából, Cohen-Pavon pedig több mint 3,6 millió dollárt.

Amikor a Celsius platformon befagyasztották a kiutalási lehetőségeket 2022. június 12-ét megelőzően, az ügyészek szerint Mashinsky továbbra is arról biztosította az ügyfeleket, hogy a vállalat erős pénzügyi helyzetben van. Arról is tájékoztatta őket, hogy a cégnek elegendő likviditása van ahhoz, hogy minden ügyfélkivételi igényt kielégítsen. Addigra azonban állítólag már mintegy 8 millió dollár értékben kriptoeszközöket vont ki a Celsius-ból.

Jóváhagyta a bíróság a Celsius altcoin állományának átváltását

Június közepén kérte a Celsius jogi csapata a bíróságot, hogy bitcoinra és ethereumra szeretné átváltani a teljes altcoin kitettségét a platform, annak érdekében, hogy “maximalizálni tudják a felhasználók értékeinek megőrzését”. Martin Glenn, New York déli körzetének csődbírója június 30-án jóváhagyta a Celsius által javasolt lépést az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) folytatott egyeztetések után.

Kapcsolódó cikk:

A Celsius Network altcoin állományának egy része a tegnapi, csütörtöki napon mozdult meg. Az Arkham Intelligence blokklánc adatai azt mutatják, hogy csütörtök délután több tranzakció során legalább 64 millió dollár kriptovalutát utaltak át a “Celsius Network: OTC” feliratú pénztárcába a cég “Fireblocks Custody” pénztárcájából. (Az Arkham Intelligence által készített Celsius riportot itt találod.)

(forrás: CoinDesk Twitter)

A legnagyobb tranzakciók az alábbiak voltak: 19,3 millió dollár értékben chainlink (LINK), 14,7 millió dollár értékben polygon (MATIC), 7,5 millió dollár értékben AAVE és 6,1 millió dollár értékben pedig SNX. További nagyobb értékben utaltak át UNI, BNB és 1INCH tokeneket az OTC tárcába.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Milliárd dolláros lyuk helyett közel három milliárdos hiány a Celsiusnál

/reuters,forkast.news, coindesk, cryptopotato, sec, cftc/