Duplázott az XRP árfolyama, a kriptovaluta első fokon megnyerte az ellene indított tőzsdefelügyeleti eljárást

spot_img

Tegnap délután megduplázódott az ötödik legnagyobb kriptovaluta, az XRP árfolyama, miután számára kedvező döntés született egy bírósági eljárásban.

Az XRP árfolyamának alakulása 2023 júliusában

Az amerikai tőzsdefelügyelet 2020 decemberében vádolta meg az XRP kibocsátóit azzal, hogy be nem jegyzett értékpapírt hoztak forgalomba és ezzel megszegték a hatályos törvényeket.

A hatóság korábban már több más kriptovaluta ellen indított hasonló eljárást, melyek többsége valamilyen megegyezéssel, általában bírság befizetésével és a jogsértő magatartás elismerésével zárult. A költséges védekezést nem sokan engedhették meg maguknak, az XRP viszont belement a játékba és 3 év alatt több mint 100 millió dollárt költött az eljárással kapcsolatos jogi költségek finanszírozására.

Az ügyben végül tegnap született elsőfokú ítélet, ami szerint az XRP kripto tőzsdéken való forgalmazása nem tekinthető törvénysértőnek és engedély nélküli részvénypiac ügyletnek. A bíró ugyancsak törvényesnek minősítette az XRP fejlesztési költségeinek biztosítását célzó eladásokat, amelyeket a kriptopénz központi kincstárának tartalékaiból fedeztek, illetve abban sem talált kivetnivalót, hogy az alapítók a saját személyes XRP vagyonukból is felhasználtak / értékesítettek egy bizonyos mennyiséget.

Azt ugyanakkor kifogásolta, hogy az XRP egy részét intézményes partnerek számára adták tovább, ami az ügyletek jellege miatt felvetheti a be nem jegyzett értékpapír forgalmazásának lehetőségét. Azt, hogy ez tényleg az volt-e és ha igen, akkor ebben milyen mértékben lehetnek felelősek az XRP vezetői, egy másik eljárásban kell megvizsgálni. Mivel az ügy egyik pontjában nem született lezáró határozat, szakértők szerint a tőzsdefelügyeletnek lehetősége adódhat a fellebezésre, így a per később még tovább folytatódhat.

A nagy képet tekintve viszont így is kedvező döntés született az ügyben, aminek hatására már több tőzsde, köztük a Coinbase is bejelentette, hogy visszaveszi kínálatába az XRP-t, amit az ellene indított per kezdetén delistáztak.

Bár a tegnapi ítélet nem precedens értékű, a döntés nem csak az XRP, hanem számos altcoin számára is kedvező lehet. Az elmúlt hónapokban a tőzsdefelügyelet több altcoint is be nem jegyzett értékpapírnak minősített, amelyeket alapítóik az XRP-hez hasonlóan hoztak forgalomba. Mivel a bíróság döntése a legfőbb pontokban tisztázta a folyamat jogszerűségét, innentől kezdve az altoknak sem kell annyira tartaniuk a hatóságtól. Ha perbe fogják őket, előttük lesz egy minta a sikeres védekezéshez.

Ugyanez igaz magára a Coinbase-re is, amit néhány hete ugyancsak be nem jegyzett értékpapírok forgalmazásával vádolt meg és fogott perbe a felügyelet, ám a tegnapi ítélet után már ebben az esetben is kisebb lehet az esélye annak, hogy a tőzsde megsértette a törvényeket. A végső döntést ebben a bíróság fogja kimondani, ami el is utasíthatja a tőzsdefelügyeleti eljárás lefolytatását, de ez valószínűleg csak hónapok múlva fog kiderülni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img