Csődöt jelentett a Celsius

spot_img

Csődöt jelentett a Celsius, az egyik legnagyobb kriptós kamatozó és hitelező szolgáltatásokat kínáló platform. Az oldal közösségi fiókján hajnalban tették közzé az erről tájékoztató bejelentést.

A cég egy jogi nyelven Chapter 11-nek nevezett csődvédelmi eljárást kért maga ellen, ami azt jelenti, hogy a megpróbálják majd a működésüket megreformálva, de azt tovább folytatva megtéríteni az ügyfeleiknek okozott kárt.

A másik fajta csődvédelem a Chapter 7 lenne, ami a Celsius megszűnését és az általuk kezelt vagyon teljes felszámolását jelentené. Ez valószínűleg csak részleges kártérítést biztosítana a felhasználóknak.

A Celsius igazgatója egy hónappal ezelőt még tagadta, hogy problémák lennének a működésükkel és félelemkeltésnek minősítette az ezzel kapcsolatos szóbeszédet, egy nappal később azonban felfüggesztették az oldalról való kiutalás lehetőségét. Ennek visszaállításáról a fentebb is említett Chapter 11 eljárás keretében fog döntés születni.

A Celsius 12 milliárd dollár értékű kripto vagyont és 8 milliárd dollár értékben kihelyezett hitelt felügyel, felhasználóik száma az utolsó működési jelentésük szerint 1.7 millió fő.

A Celsius ellen néhány nappal ezelőtt feljelentést is tett egyik partnerük a New York-i bíróságon. A vád szerint a cég rosszul kezelte az ügyfelek pénzét és 2021-ben azért emelt a nála megszerezhető kamatok nagyságán, hogy az ezzel bevonzott új felhasználók pénzéből fizesse ki a régieknek ígért hozamokat.

Akinek a Celsius-on ragadt a pénze, az sajnos nem tehetnek mást, mint hogy kivárja a Chapter 11 csődeljárás végét. Statisztikák szerint az ilyen ügyek átlagos lefolyási ideje 17 hónap szokott lenni, a bonyolultabbak viszont akár 5 éven át is húzódhatnak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img