Május havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Június közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 május havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A bitcoinbányászat nehézsége május elején másfél százalékot csökkent, de a hó közepén végrehajtott kiigazítás már ismét pozitív volt, bő 3%-ot emelkedett. Ha a bitcoin hálózati nehézség értékeit év elejétől nézzük, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások mértéke mintha csökkenne. Az év első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, szemmel látható csökkenést egyedül a május hozott. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. május 1 – 2023. május 31-ig (forrás: CoinWarz)

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől 2023. május 31-ig  (forrás: CoinWarz)

Összességében elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát munkába állítani az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti.

A bitcoin hálózat mutatói év eleje óta tehát masszív emelkedésen vannak túl, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Ez alól kivételt jelent a május eleji időszak, amikor is a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. A nagymértékű növekedést egy új szabvány, a BRC-20 token szabvány okozta, korábban pedig a bitcoin NFT-ték (ordinals) mintelése terhelte meg a bitcoin hálózatot.

Májusban így a bitcoinbányászok bevételei óriásit növekedtek, amelyeket nem csak az on-chain adatok támasztanak alá, hanem a havi jelentések is. A múlt hónapban 916,6 millió dollárt sikerült kibányászniuk, ami 13,7%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Egyes bányászok rekordszámú bevételt jelentettek, bevételeiknek átlagban 13,7%-át tették ki a tranzakciós díjak, szemben az áprilisi 2,93%-al, ami közel 470%-os növekedést jelent. 

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el.

Az idei évben a májusi hónap eredményei igen kimagaslóak. A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza a Bit Digital lett, 94,3 bitcoint termelt EH/s-onként, letaszítva a trónról az előző hónap bányászát a Digihost-ot. A második helyért a Hive és az Iris Energy osztozik egyaránt 92,3 EH/BTC-t termeltek, míg a harmadik helyen a Bitfarms végzett (91,1 EH/BTC). A 90 EH/BTC feletti mezőnybe a CleanSpark-nak (90,9 EH/BTC) és a DMG-nek (90,4 EH/BTC) sikerült még bejutni, ami a negyedik és az ötödik helyre volt elég. Érdekesség, hogy a DMG és a CleanSpark hatékonyság szempontjából márciustól szinte fej-fej mellett együtt haladnak. A 100-as élmezőnybe most sem sikerült senkinek bekerülni, a legközelebb a Bit Digital állt hozzá. A legrosszabb hatékonysággal májusban a Digihost (50,5 EH/BTC) bányászott bitcoint. 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 május havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Májusban a kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1900 bitcoinnal, a Marathon (1245 BTC), a RIOT (676 BTC) és a CleanSpark (609 BTC) előtt. Az 500 darab bányászott BTC feletti élmezőnybe a fent említett bányászokon kívül még az Iris Energy-nek (508 BTC) sikerült bekerülni. Az erős középmezőnyhöz, a Cipher Mining (493 BTC) és a Bitfarms (459 BTC) kettőshöz, a TeraWulf-nak (323 BTC) és a Hive-nak (304,6 BTC) sikerült felkapaszkodnia. Táblázatunk alapján a fent említett öt cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot termelés tekintetében, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis még mindig a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 májusban bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

2023 első öt hónapjában bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászokra levetítve (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Cikkajánló:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által májusban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 229,5 darab (előző hónapban 185,2 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC darabszám előállításának a bő 25%-ért felelnek. A legnagyobb napi termelt darabszámot a Core Scientific (61,3 BTC) és a Marathon (40,2 BTC) produkálta.

2023 májusában bányászott napi bitcoin mennyiségek összehasonlítása bányászokra lebontva (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvános adatok alapján május hónapban ismét a Hive adta el a legtöbb bitcoint 638,6 darabot. Hasonlóan magas darabszámban értékesített BTC-t a Riot (600 BTC), a Marathon (554 BTC) és a Cipher Mining (513 BTC). Havi termeléséhez képest az ARGO (206 BTC), a Hive (638,6 BTC), a Bit Digital (121,8 BTC), a Hut 8 (179 BTC) és a Cipher mining (513 BTC) adott el nagyobb mértékben BTC-t. 

2023 májusában bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség egy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 12259 darab BTC-vel (előző hónapban 11568 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9233 BTC-vel, a Riot 7190 BTC-vel és a Hive 1950 BTC-vel. Egyelőre csupán csak ez a négy cég rendelkezik ezres nagyságrendű BTC vagyonnal. Több száz BTC-vel rendelkezik még a DMG (570 BTC), a Bitfarms (510 BTC), a Bit Digital (453,6 BTC) és a CleanSpark (451 BTC).

2023 májusában birtokolt bitcoin mennyiségek bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük az elmúlt májusi hónapot a számok tükrében:

  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 33092,88
  • márciusban bányászott összes BTC (db): 7122,3
  • összes napi BTC termelés (db): 229,5
  • összes eladott BTC mennyiség márciusban (db): 3731,9
  • összes vállalati hashráta kapacitás március végén (EH/s): 87,78
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 765734

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Ráadásul a Hut 8 Mining össze fog olvadni az US Bitcoin Corp. (USBTC) bányász vállalattal, így egyből a Marathon és a Riot Platform bányászóriások versenytársa lesz, vállalati hasráta kapacitás tekintetében biztos. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászra, az Iris Energy-re, majd a Hive-ra, a DMG Blockchain-re, a Cleanspark-ra és a Cipher Mining-ra-ra is.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img