Oroszország valóban bitcoint bányászik?

spot_img

Az oroszországi kriptobányász létesítmények összkapacitása az elmúlt évben, a globális piaci visszaesés és a szankciók ellenére is növekedni tudott. Az elmúlt év végéhez képest Oroszország már 2023 első negyedévében megduplázta bányászati kapacitását és ezzel a világon a második legnagyobb bitcoinbányász hatalommá vált az USA mögött. 

Oroszország, Amerikához hasonlóan nem alakított még ki konkrét jogi keretet a bányászok számára, de a folyamat jóval előrehaladottabb állapotban van, mint az USA-ban. Bányászati szakértők egyetértenek abban, hogy az orosz bitcoinbányászat dinamikus fejlődése annak köszönhető, hogy tavaly Kazahsztánban, korábban pedig Kínában politikai döntések sorozata és az áramhiány miatt korlátozták a bányászati tevékenységet, ami a térségben Oroszország malmára hajtotta a vizet. 

Vezető bitcoinbányász országok 2023 első negyedévében (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az amerikai piac fejlődését többek között az emelkedő áramárak, moratoriumok, negatív politikai környezet és az adókedvezmények eltörlése lassítja. Ráadásul a 2021-es bikapiac alatt a bányászgépek túlnyomó többségét hitelre vásárolták az amerikai bányászok, így pénzügyileg számos túlvállalt cég áll a közelgő bitcoin felezés előtt, valamint több csődeljárási tárgyalás is lezajlott már ez idő alatt. 

Cikkajánló:

Az elmúlt hónapban azonban elsősorban Oroszországot és Kelet-Európát kiszolgáló bitcoin bányászati pool, az EMCD hívta fel magára a figyelmet. Úgy tűnhet, hogy a pool, a semmiből emelkedett a 10 legjobb bányász poolba a ranglistán, azonban már 2017 óta működik. Az EMCD székhelye jelentése szerint Hongkongban van, és jelenleg a 8. legeredményesebb pool.

Bitcoinbányász poolok rangsora a Hashrate Index adatai szerint (forrás: hashrate index)

A Crunchbase adatai szerint, a pool webhelye a forgalom 98%-át Oroszországból generálja. A bitcoin mellett az EMCD a litecoin, a DASH, az ethereum classic, a dogecoin és a bitcoin cash számára is biztosít bányászati lehetőséget. A pool jelenlegi hashrátája bitcoin bányászat során 6,2 EH/s.

Az orosz kormány ezek szerint tényleg bitcoint bányászna?

Felröppentek olyan pletykák az elmúlt egy évben, hogy az orosz kormány bitcoint bányászik. Az ukrán háború felnagyította ezeket a felvetéseket, és sokan azt feltételezték, hogy az orosz kormány ténylegesen el is kezdett bitcoint bányászni, mert:

  1. extra bevételi forrást jelentene a háború finanszírozásához,
  2. egy semleges tartalékeszköz létrehozásának a módját jelentené, amelyet a nyugati szankciókkal szemben az olaj és más áruk kifizetésére használhatnának.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek akár valós forgatókönyvek is lehetnének, de nincsenek szilárd bizonyítékok arra, hogy a bányászat ténye valóban meg is történt/történik az orosz kormány részéről. Azt azonban tudjuk, hogy rengeteg bányászcég üzemel Oroszországban és az is tény, hogy az elmúlt évben a bányászat iránti érdeklődés megugrott a térségben. A bányász közösség arra számít, hogy Oroszország belátható időn belül a globális hashrátának a nagy részét fogja birtokolni. Messzemenő következtetést tehát nem érdemes levonni egy bányász pool adataiból.

A globális hashráta eloszlása (forrás: hashrate index)

Valószínűleg a hashráta növekedése a keleti piacokon, például Oroszországban, Kínában, a Közel-Keleten és Kazahsztánban kulcsfontosságú trend lesz 2023 hátralévő részében és 2024-ben. Hogy miért? Az amerikai-kanadai szabályozó hatóságok és törvényhozók kedvezőtlen politikai és gazdasági környezet létrehozásán dolgoznak akarva-akaratlanul a bányászattal szemben, igaz állami szinten igyekeznek kedvezni a bányász cégeknek.

Ahogy pár évvel ezelőtt Kína bitcoinbányászati tilalma hatalmas üzletet jelentett Észak-Amerikának, úgy most az észak-amerikai szigorítás ismét migrációra késztetheti a bányászokat és a hashrátát, szintén keletre vagy más joghatóságokba, például Latin-Amerikába.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Növekszik az orosz bányász ipar

/hashrate index, emcd pool, bitriver, kommersant/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img