Bennfentes NFT kereskedésért kerül börtönbe a legnagyobb piactér magasrangú vezetője

spot_img

Bár enyhítettek a büntetésén, végül mégis börtönbe kell vonulnia az OpenSea egykori termékigazgatójának, akit bennfentes NFT kereskedésért ítéltek el.

Nathaniel Chastain 2021 őszén bukott le azzal, hogy olyan NFT-kel kereskedik, amelyek korábban még viszonylag ismeretlenek voltak, ám a vásárlásai után néhány perccel megjelentek az OpenSea főoldali ajánlójában. Az akkoriban még piacvezetőnek számító (jelenleg 2. legnagyobb) NFT piactéren kiemelt projektek árfolyama általában gyors emelkedésnek indult, így Chastain jelentős profittal tudta őket értékesíteni.

A főoldal első helyén kiemelt “Spectrum of A Ramenfication Theory” képet csak közvetlenül annak kiemelése előtt vásárolta meg, de 8 perccel később már 1.25 ETH-es, akkori áron 4000 dolláros haszonnal tudta értékesíteni.

Chastain alig két hónap után lebukott, egy blokklánc elemző ugyanis kapcsolatot talált a közösségi oldalain is feltüntetett nyilvános tárcája és az ügyeskedésre használt walletek között. A sefteléssel 17 ethereumra, akkoriban nagyjából 60 000 dolláros haszonra tett szert. Ez az ő pozíciójában nem számít jelentős vagyonnak, sokan emiatt úgy kommentálták az ügyet, hogy lényegében a semmiért dobta oda a karrierjét.

Bár lemondott és bocsánatot kért, később bírósági eljárás indult az ügyben. A vádpontok alapján akár 20 év börtönt is kaphatott volna, ám a tegnap meghozott ítélet szerint végül csak 3 hónap börtönre, majd ezt követően 3 hónap házi őrizetre, 3 év feltételes szabadlábra, 50 000 dolláros pénzbírságra és a megszerzett ethereum elkobzására ítélték.

Az üggyel kapcsolatos érdekesség, hogy az Egyesült Államokban csak 3 hónappal ezelőtt, 2023 májusában ítélték el az első, hivatalosan is bennfentes kripto kereskedéssel megvádolt elkövetőt.

A 32 éves Ishan Washi a Coinbase alkalmazottjaként előre tudta, hogy a legnagyobb amerikai tőzsde mikor fog felvenni a kínálatába olyan kriptopénzeket, amelyek kisebb tőzsdéken már elérhetők voltak. Ezeket az információkat a testvérével is megosztotta, akivel 2021 júniusa és 2022 áprilisa között legalább 14 alkalommal vásárolt be előre a bejelentés után megugró árfolyamú kriptopénzekből. Tevékenységükkel összesen 1.5 millió dolláros haszonra tettek szert, ami miatt a testvérét 11 hónapra, őt magát pedig 2 év börtönre ítélték.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Így küldhetsz szappant az FTX börtönbe zárt igazgatójának

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img