A Stronghold is erősített

spot_img

Legutóbbi bitcoinbányász cikkünkben említettük, hogy az utóbbi hetekben legújabb generációs bányászgép beszerzésekbe fogtak a bitcoinbányászok, hogy felkészüljenek a közelgő bitcoin felezésre. A bitcoin bányászgépek árai a csökkenő jövedelmezőség miatt az elmúlt évben minden idők legalacsonyabb szintjét érte el és a gépek árai 2023-ban sem változtak nagyon. Azok a bányászok, amelyeknek pénzügyi mérlegébe belefér, kihasználják ezt a lehetőséget, hogy a versenytársak előtt maradjanak. A Stronghold Digital is hatékonyabb bányászgép farmot vásárolt. Miért is különleges a Stronghold vásárlása? Ennek jártunk utána.

Szűk egy éve a Stronghold, bányász flottájának leépítését hajtotta végre az adósság állományának csökkentése érdekében. A cég részvényei sem szerepeltek túl jól 2022-ben, a vállalat veszteségei negyedévről negyedévre csak nőttek. A szerkezetátalakítási tervnek köszönhetően, mintegy 26200 bányászgéptől váltak meg, ennek ellenére csak felére tudták csökkenteni adósságukat. A bányász egyben energiatermelő is, 2022-ben bevételeinek nagy részét elektromos energia értékesítésből szerezte.

Kapcsolódó cikkek:

A Stronghold Digital Mining (Nasdaq: SDIG) múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy 2000 darab Avalon A1346 ASIC bitcoinbányászgépet vásárolt meg a Canaan-tól. A beruházás 3 millió dollárba került, a gépeket a harmadik negyedévben szállítják ki a Stronghold panther creek-i létesítményébe. A Canaan még tavaly novemberben dobta piacra legújabb generációs bányászait. Az adatok szerint a bányászgép 110 terahash/másodperc (TH/s) hashráta kapacitásra képes 3300 watt fogyasztás mellett, 30 joule energiahatékonysággal terahashenként.

“A Canaan leghatékonyabb bányászai a léghűtéses Strongbox konténereink legjobb teljesítményét nyújtó bányászgépei közé tartoznak. Sztámunkra vonzó értékajánlatot nyújtanak a magas hashráta, az energiahatékonyság és az árszint kombinációja miatt” –  nyilatkozta Greg Beard, a Stronghold elnök-vezérigazgatója.

A Stronghold Digital Mining egyébként egy környezetvédelmi rekultivációs vállalat, amely a szénbányászat során keletkezett hulladékot (hulladékszenet) használja fel bitcoinbányászathoz. Ami a Stronghold-ot különlgessé teszi az az, hogy a vállalat tevékenységének elsődleges célja a környezetvédelem és a rekultiváció. A hulladékszén hasznosítása mellett, a kétszegmenses üzleti modell részeként a bányászcég bitcoint bányászik és energiát értékesít. 

Léghűtéses Strongbox konténerek a bányász scrubgrass-i telephelyén (forrás: Stronghold Digital Mining)

A bányász székhelyéül is szolgáló Pennsylvaniában az 1700-as évek óta folyik a szénbányászat. A szénbányászat melléktermékét a bányákhoz közel halmokba hordják. A Stronghold ezeket a halmokat, ezt a meddőt szállítja el telephelyeire és különböző eljárásokkal (fluidizálás) vonják ki belőlük a mérgező anyagokat. A folyamat során energia szabadul fel és ezt hasznosítja a vállalat a bitcoinbányászat során. A folyamat alapján a kriptovaluta bányászattal gyakorlatilag rekultiválja a cég ezeket a területeket, ami a szénbányászat miatt csak tovább szennyeződne.

100 millió dollár alatti piaci kapitalizációval rendelkező tőzsdén jegyzett bányászcégek (forrás: Seeking Alpha)

A 100 millió dollár alatti piaci kapitalizációval rendelkező bányászcégek mellett az SDIG az egyik legkisebb bitcoinbányász a nyilvános részvénypiacon. Május végén a Stronghold 3,0 EH/s vállalati hashráta ​​kapacitással rendelkezett, és a tervek szerint szeptember végére 4,0 EH/s-ra növelné ezt. A Stronghold két hulladékhasznosító létesítménnyel rendelkezik: Scrubgrass 85 MW, a Panther Creek 80 MW teljesítménnyel.

A Stronghold a bitcoin árfolyamának emelkedése mellett még mindig veszteséget termel negyedévente. A befektetők azonban hosszú távon bíznak a cég jövőjében, hiszen egy életképes gazdasági modellt állítottak fel, és a bitconbányászat egy igen specifikus ágazatát hozták létre, amely a környezetünkre pozitív hatást gyakorol.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Mélyponton a bányászgépek árfolyamai

/stronghold digital mining, news.bitcoin, seekingalpha/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img