Mélyponton a bányászgépek árfolyamai

spot_img

Legújabb generációs bányászgép beszerzésekbe fogtak a bitcoinbányászok, hogy felkészüljenek a közelgő bitcoin felezésre. A bitcoin bányászgépek árai a csökkenő jövedelmezőség miatt az elmúlt évben minden idők legalacsonyabb szintjét érte el. A gépek árai, ugyan kisebb-nagyobb kilengésekkel, 2023-ban sem változtak. Azok a bányászok, amelyeknek pénzügyi mérlegébe belefér, kihasználják ezt a lehetőséget, hogy a versenytársak előtt maradjanak.

A bitcoinbányászat jövedelmezősége a bitcoin áringadozás, a magasabb energiaköltségek, a globális hálózati hashráta és a hálózati nehézség növekedése miatt csökkent. Igaz május hónapban az Ordinalsoknak és a BRC-20-as tokenek megjelenésének köszönhetően extrém magas bevételekről számoltak be a bányászok. Amikor a bányászati jövedelmezőség csökken, a gépeknek az ára is csökkennek. 

Kapcsolódó cikkünk:

A legújabb generációs bányászgépek árai, (25 joule energiát vagy annál kevesebbet használ terahashenként – Bitmain S19 XP és a WhatsMiner M50S sorozat) a Luxor Mining Hashrate Index adatai szerint 2022 júliusa óta 66%-kal, 20 dollárra csökkent a 60 dolláros árról. A Hashrate Index adatai szerint a régebbi bitcoin bányászgép modellek árai is csökkentek az elmúlt hónapokban.

Bitcoin ASIC árindex alakulás az elmúlt egy évben (forrás: hashrate index)

A bányászati berendezések főként a bitcoin hashárának csökkenése miatt alacsonyak. (A hashár a bányászok által egy terahash (TH) számítási teljesítményre vetített bevételét jelenti). Ez a jövedelmezőségi mérőszám, amely a Bitcoin hálózati nehézségét, árát, energiaköltségeit, a blokktámogatásokat és a tranzakciós díjakat veszi figyelembe, az elmúlt évben hullámzóan, de folyamatosan csökkent.

Remek vásárlási lehetőség

A bányászoknak valószínűleg egyik hétről a másikra majdnem kétszeres bányászköltséggel kell számolniuk felezést követően, hogy ugyanazt a bevételt érjék el, mint jelenleg. Ehhez viszont hatékonyabb gépekre lesz szükségük a költségek alacsonyan tartásához.

Ezt is olvasd el:

Jelenleg egyetlen bitcoin kibányászása átlag 10-15000 dollárba kerül, ami persze nagyban függ az adott bányász kiépített bányásztechnológiáján. Felezés után a költségek egyes elemzők szerint akár 40000 dollárra is emelkedhetnek bitcoinonként, ami szükségessé is teszi a leghatékonyabb gépek beszerzését.

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 június havi bitcoin termelési jelentései és előállítási költségei (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Az újabb generációs modellek árcsökkenése úgy tűnik, lehetőséget adott néhány bányásznak, hogy beszerezze azt a bányászgép mennyiséget, amelyekre a felezés után is szükségük lesz a jövedelmezőség fenntartásához. Áprilisban például a CleanSpark nagyjából 145 millió dollár értékben vásárolt Antminer S19 XP-ket, a Riot Platform pedig Whatsminer bányászokat 163 millió dollárért.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Változott a bányászok stratégiája

/coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img