A globális piaci helyzethez igazodva a bányászok is kénytelenek voltak változtatni működési stratégiájukon. A változás szele, szinte kivétel nélkül elérte az összes bitcoinbányászt, azonban a válaszlépés mértéke már vállalat függő volt. A nagy számok törvénye alapján, azonban megfigyelhetünk egy általános magatartást, amit a bányászipari szereplők beépítettek működési struktúrájukba az elmúlt hónapokban.

Anthony Power, a Compass Mining könyvelője és bányászati elemzője szerint 2021-ben azt a tendenciát figyelhettük meg nagy általánosságban, hogy a bitcoinbányászok megtartották bitcoin termelésük nagy részét (felhalmoztak), mivel a legfőbb kriptovaluta ára jelentős növekedésen ment keresztül. A bányászok valószínűleg a százezer dolláros bitcoin árfolyamra számítottak és arra tartalékolhattak.

A bitcoin árfolyamának jelentős csökkenésével (2021 november végétől), azonban 2022-ben számos adóssággal terhelt bányászt kényszerített arra a megváltozott piac, hogy felszámolja felhalmozott bitcoin készleteit, illetve havi BTC termelésének nagy részét vagy teljes egészét. A Marathon Digital és a Hut 8 kötelezte el magát amellett, hogy a végsőkig tartani fogja bitcoin készleteit, ameddig csak lehet. Ez a magatartás az idei év elején mind a két bányásznál megszakadt.

Kapcsolódó cikkek:

A Glassnode adatai is ezt támasztják alá. 2021-től láthatjuk, hogy a bányászok egyenlege egy növekvő tendenciát mutat 2022 első félévének végéig. 2022 júliusától döntöttek a fokozatos eladás mellet, hogy fedezni tudják adósságaikat, kötelezettségeiket és működési költségeiket. Mindezt a fokozatosan csökkenő bitcoin árfolyam mellett tették, ha kellett nyereség nélkül váltak meg a termelt BTC-től.

Bitcoinbányász bevételek alakulása 2021 márciusától napjainkig (forrás: Glassnode)

Az idei évben ismét változott a bányászok magatartása, havi bitcoinbányász teljesítmény jelentéseinkből is észrevehető, hogy a legtöbb bányász továbbra is felszámolja termelt bitcoin egyenlegének egy részét a nyereség fejében, azonban ügyelnek arra is, hogy maradjon a bitcoin kincstárban, várva a közelgő bitcoin felezést. (A bányászok összes termelési költségét már jóval meghaladja a 2023 elejétől növekvő bitcoin árfolyama.)

Bányászott és eladott bitcoin mennyiségek alakulása 2023 januártól. A grafikonból megállapítható, hogy 2023 januártól hónapról hónapra egyre nagyobb mennyiségben tudnak bitcoint termelni a bányászok, viszont arányaiban kisebb mennyiségben adnak el (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bányászok az adósságspirál gyűrűjében, nyakunkon a bányász kapituláció

/compass mining/