Ha elnökké választják, részben bitcoin fedezetűvé teszi az amerikai állampapírt a leghülyébb Kennedy

spot_img

A 2024-es amerikai elnökválasztás egyik demokrata jelöltségért kampányoló szereplője az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy elnök fia, ifjabb Robert Kennedy, akit nézetei miatt a magyar sajtóban a minap épp “a leghülyébb Kennedyként” emlegettek.

A világ egyik legnépszerűbb és legnézettebb beszélgetős műsorában is bemutatkozó és a számos témában vitatott, például a koronavírussal kapcsolatban a tudatos népirtásra gyanakvó jelölt megosztó szereplője az amerikai közéletnek, aki gyakran tesz vitákat kiváltó kijelentéseket.

A héten a bitcoin hivatalosan is bekerült az elnökjelölti posztért küzdő Kennedy témái közé, miután a Heal The Divide (~Vessünk véget a megosztottságnak) kampányának részeként azt mondta, ha elnökké választják, adómentessé teszi a bitcoinból származó nyereséget, illetve a rövid lejáratú amerikai kincstárjegyek (T-Bills) egy részének értékét olyan értékálló eszközökkel fogja szavatolni, mint az arany, az ezüst, a platinum, vagy épp a bitcoin.

“A kezdetekben csak a kibocsátott kincstárjegyek egy kis részét, maximum 1 %-át tenném ilyen fedezetekkel értékállóvá, aztán megnézném, milyen a fogadtatás.”

https://twitter.com/DylanLeClair_/status/1681480781095399424?s=20

Kennedy szerint a jelenlegi pénzügyi rendszer célja, hogy a központi bankok által végzett pénznyomtatással a végtelenségig finaszírozhatóvá tegye a globális háborúkat, míg ha valaki kiállna és azt mondaná az embereknek, hogy ez a háború nektek valójában ennyibe és ennyibe fog kerülni, akkor azonnal béke lenne, mert leváltanák a háborúpárti vezetőket. Mivel az általa felsorolt nyersanyagok és a bitcoin csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, véleménye szerint egy ezeken alapuló pénzrendszer gátat szabna a jövőbeli harcoknak.

Legutóbb a világ legnagyobb kereskedési alapjának, a BlackRocknak az igazgatója nyilatkozott úgy, hogy a bitcoint digitális aranynak tekinti, ezért az elnökjelölt tervét ma már sokan nem tekintik akkora őrültségnek, mintha ezt mondjuk 4 évvel ezelőtt javasolta volna. Ennek ellenére továbbra is vannak, akik szkeptikusak a bitcoin jövőjével kapcsolatban, aminek ingadozásai miatt egyes szakértők már államcsődöt is vizionáltak, ha tényleg sor kerülne a Kennedy által javasolt változtatásra.

Maga az alapötlet, egy értékálló eszközök által támogatott nemzetközi pénzpiaci termék bevezetése egyébként a világ keletei nagyhatalmainak fantáziáját is megmozgatta, akik augusztus végéig egy arany fedezetű nemzetközi valuta bevezetését is bejelenthetik.

Miközben a megválasztásában reménykedő Kennedy inkább nyitna a kriptók felé, a jelenleg regnáló kormányzat tovább szigorítana az ágazat működésén. Beszámolók szerint tegnap egy olyan javaslatot tett az amerikai szenátus, hogy a decentralizált pénzügyi szolgáltatások esetében is ugyanolyan kötelezettségeket, például kötelező ügyfélazonosítást vezessenek be, mint a hagyományos tőzsdék, vagy éppen a bankok esetében.

A javaslat szerint ha egy ilyen alkalmazás tényleg decentralizáltan működik, vagyis nem áll mögötte semmilyen központi szervezet, vagy fejlesztőcsapat, vagy nem lehetne ezeket a szereplőket egyértelműen beazonosítani, akkor az adott alkalmazás kriptovalutájának birtokosait tennék felelőssé azért, hogy a törvényt valamilyen módon betartassák és azonosítsák a többi felhasználót. A kötelezettség az első javaslati csomagban a 25 millió dollár feletti kitettséggel rendelkezőkre hárítaná ezt a terhet, ám a szám (ha tényleg törvény lesz a javaslatból) később még módosulhat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img