BlackRock igazgató: a bitcoin digitális arany, a bitcoin remény

spot_img

Tegnap a nézettségét tekintve legnagyobb amerikai hírcsatornának, a Fox Newsnak adott interjút a BlackRock igazgatója. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelője, ami 2022 végén 8500 milliárd dollárnyi befektetést felügyelt és nemrégiben adta be kérelmét egy saját bitcoin befektetési termék (ETF) indítására. Ez a hagyományos tőzsdei befektetők számára is lehetővé tenné, hogy olcsón (0.1%-os jutalékért) és lényegében valós bitcoinba, ne csak egy annak az értékét lekövető szerződésbe fektethessék a pénzüket.

Larry Fink nevére és a bitcoinra rákeresve 2017-ből még olyan találatokra bukkanhatunk, melyek szerint a vezető akkor még a pénzmosás melegágyának tartotta a BTC-t. A gondolkodásában való fordulatot aztán a 2020-as év tapasztalatai hozták el, melyekről egy másik interjúban így nyilatkozott:

“A járvány ideje alatt 3000-en kerestek rá a honlapunkon a Covidra és az ezzel kapcsolatos kormányzati és monetáris intézkedésekre, viszont 600 000-en arra, hogy mi az a bitcoin.”

A tegnapi Foxnak adott interjúban Fink pedig már ugyanazokat az érveket hangoztatta, amiért néhány éve még kinevették a korai bitcoin tulajdonosokat.

“Úgy gondolom, hogy a kripto szerepe az arany digitalizálása. Ahelyett, hogy aranyba fektetnénk, hogy védjük magunkat az infláció, a nemzetközi bizonytalanságok, a nemzeti valuták elértéktelenedése ellen… de tegyük tisztába a dolgot.

A bitcoin egy nemzetközi eszköz, nem áll mögötte egyetlen ország sem, ezért reprezentálhat egy olyan (független – a szerk.) alternatív eszközt, amibe az emberek befektethetnek.

Én úgy nevezném ezt hogy… a BlackRock egyik alapértéke a remény. Előre tervezünk és fektetünk be a nyugdíjas éveinkre, mert hiszünk abban, hogy a holnap jobb lesz, mint a mai nap volt.”

Bár múlt hét pénteken a tőzsdefelügyelet visszadobta a BlackRock és az őt követő 6 másik befektetési alap bitcoin ETF kérelmét, mint kiderült, ezt csak egy adminisztratív hiba okozta, amit mostanra mindegyikük kijavított. A fiaskó miatt viszont mintegy két héttel kitolódtak és újra a nulláról indultak a törvény által szabott határidők, ami alatt a hatóságoknak kötelező lesz elbírálniuk a beadványokat.

A jelenlegi állás szerint a legelső döntés az ARK befektetési alap ügyében várható, ami több héttel a BlackRock előtt kért engedélyt egy ETF indítására. Az ő esetükben a tőzsdefelügyeletnek legközelebb augusztus 13-ig kell nyilatkoznia az engedélyeztetési folyamat menetéről, ami lehet elfogadás, elutasítás, illetve további gondolkodási idő kérése. Ha ez utóbbit választják, akkor legkésőbb december 27-ig kell bejelenteniük, hogy zöld utat adnak-e a termék tőzsdei bevezetésének.

Sokkal forróbb lehet viszont a helyzet szeptember elején, elseje és hatodika között ugyanis 6 darab, köztük a BlackRock kérelmének jön el az első törvényileg szabott döntési határideje. A tőzsdefelügyeletnek nem kötelező kivárnia ezt az időpontot, előbb is bejelentheti, hogy miként határoz ezekben a kérdésekben, de a múltban beadott hasonló próbálkozásoknál általában a kiszabott határidőhöz közel, néhány nappal azok lejárta előtt nyilatkoztak a döntésükről.

Ha szeptemberig nem hoznak végleges döntést, legkésőbb jövő március közepéig kell lezárniuk a folyamatot. Érdekesség, hogy ez szinte teljesen egybe fog esni a következő bitcoin felezés időpontjával, amire a jelenlegi becslések szerint 2024 áprilisában kerülhet sor.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img