Aranyfedezetű pénz kibocsátására készülhetnek a BRICS országok

spot_img

A BRICS országok egy aranyfedezetű pénz kibocsátását jelenthetik be a következő hetekben. A dollár alternatívájának szánt valutáról talán már július végén, vagy az augusztus 22-24. közötti éves BRICS csúcson ránthatják le a leplet.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika által létrehozott tömb új fizetőeszközével kapcsolatban állítólag már 41 ország jelezte, hogy hajlandó lenne azt elfogadni és akár magához a BRICS közösséghez is csatlakozni.

A szimpatizáns államok közül többen képviseltetik majd magukat az augusztusi csúcson, amin az alapítók mellett még jelen lesz:

Afganisztán, Algéria, Argentína, Bahrein, Banglades, Fehéroroszország, Egyiptom, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Mexikó, Nikaragua, Nigéria, Pakisztán, Szaúd Arábia, Szenegál, Szudán, Szíria, az Egyesült Arab Emírségek, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Uruguay, Venezuela és Zimbabwe.

Sajtóforrások szerint még Franciaország miniszterelnöke is megüzente, hogy szívesen ellátogatna a rendezvényre.

Az új valuta várható bejelentéséről korábban már több hírforrás is beszámolt, a napokban az Európában jelenleg betiltott RT orosz hírcsatorna tett közzé róla egy rövid riportot.

A BRICS országok által termelt GDP eddigi és az IMF által várt alakulása a G7-ekkel szemben. (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, USA)

Ha tényleg bejelentik, az új valuta még aligha fogja egyik napról a másikra megingatni a dollár helyzetét. A nemzetközi kereskedésben 88%-os, a nemzeti valutatartalékok tekintetében pedig 58%-os részesedéssel rendelkező dollárról hirtelen lemondani ugyanis drága mulatság lenne a fejlődő országoknak.

Ugyanakkor szakértők szerint egy 100%-osan aranyfedezetű és nem felülről irányított valutának hosszabb távon lehetne egy olyan vonzereje, ami szélesebb körben is elterjedté tehetné. Azt viszont már sokan kétségbe vonják, hogy Oroszország, vagy mondjuk Kína tényleg hajlandó lenne-e lemondani a kontrollról és a szabad piac kezébe adni az általuk bevezetett valuta feletti irányítást, egyéb bizalmi kérdésekről (például a fedezetül szolgáló arany letétek tényleges meglétéről, tárolásáról) nem is beszélve.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img