Csökkenhet, de vissza is sunnyoghat az infláció; a bitcoin bányászok is készülhetnek valamire

spot_img

A kilengések ellenére lényegi változás a múlt héten sem történt a bitcoin árfolyamában, ami 2.5 hete ugyanabban a sávban mozog.

Bár csütörtökön sikerült egy rövid időre a júniusi csúcsok fölé emelkedni, a várt kitörés végül mégis elmaradt. Ez részben a Binance-el kapcsolatos újabb bizonytalanságnak volt köszönhető, miután kiderült, hogy a tőzsde jogi csapatának 3 magas rangú vezetője is távozott a pozíciójából, ami a váltó ellen folyó eljárások közepén ez nem mondható pozitív előjelnek.

Nem segített a helyzeten az sem, hogy ugyancsak csütörtökön tették közzé azt a jelentést (ADP), ami szerint az amerikai munkaerőpiac tovább erősödött és a munkáltatók júniusban a becsült 267 000 helyett 497 000 újonnan betöltött álláshelyet jelentettek.

Mivel erős a munkaerőpiac és kevés a munkanélküli, versengeni kell a dolgozókért és magasabb béreket, juttatásokat kell nekik biztosítani. Míg ez az egyénnek ez jó hírt jelent, a teljes gazdaságra kivetítve az egyre növekvő fizetések tovább ronthatnak az inflációs kilátásokon és akár újra növekvő pályára is állíthatják a pénzromlás mértékét.

Az amerikai jegybank képviselői részben ezért is tehetettek utalásokat arra, hogy további kamatemeléseket terveznek végrehajtani, hogy ezzel is kissé megtörjék és visszafogják a gazdaságot.

A hét legfontosabb eseményei emiatt a szerdai (CPI) és a csütörtöki (PPI) inflációs adatok közzétételei lehetnek. A két bejelentés közül a CPI-t kísérheti majd nagyobb figyelem, a 14:30-as publikációt a kripto piacon is nagyobb ingadozások kísérhetik.

Bár elemzők erre a hónapra nagyobb inflációs visszaesést jósolnak (az éves összevetésben mért CPI a múlt hónapban jelentett 4%-ról a várakozások szerint most akár 3.1%-ra is csökkenhet), a már említett erős munkaerőpiac miatt a jegybanknál továbbra is attól tartanak, hogy ez csak egy szezonális gyengülés lehet és később újra emelkedni kezdhet a mutató.

A pénteki nap szintén tartogathat izgalmakat, a legnagyobb amerikai bank (JPMorgan) és pénzintézet (az immár bitcoinban is érintett BlackRock) ugyanis ekkor teszik közzé a negyedéves pénzügyi jelentéseiket. Minderre az amerikai tőzsdék nyitása (15:30) előtt kerülhet sor, ami hatással lehetnek a délutáni kereskedésre.

Végül, de nem utolsó sorban ugyancsak érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt hetekben minden korábbit meghaladó mértéket öltött a bitcoin bányászok által tőzsdékre utalt BTC mennyisége.

A sötétebb vonallal jelölt megugrás javarészt egyetlen bányászközösség, a Poolin által végrehajtott utalásoknak köszönhető, akik az hetekben a korábban megszokott forgalom többszörösét utalták át a Binance-re. Hogy emögött valamilyen eladási szándék, vagy más meggondolás állhat, arról a csoport egyelőre nem tett közzé bejelentést.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img