A kripto nem készül átvenni a készpénz helyét, vagy mégis?

spot_img

Az egykor hiánypótló valuta ma már globális jelenség, amely hozzájárul a pénzügyi szektor gyors átalakulásához. Igen, a kriptovalutáról beszélünk!

Évekkel ezelőtt a kereskedők arra korlátozódtak, hogy bitcoint és más kriptopénzeket vásároltak vagy adtak el, hogy egy digitális portfólióban tárolják őket abban a reményben, hogy az érmék értéke idővel emelkedni fog. Napjainkban azonban a kriptopénzeknek sokkal több funkciója van, és egyre inkább elfogadott fizetési formává válnak a világ országaiban.

De ha a kriptopénz ennyire forradalmi és praktikus, vajon megvan-e a lehetősége, hogy átvegye a készpénz helyét? Míg egyesek szerint a kriptovaluta már most kezdi kiváltani a készpénzt, mások szerint ennek a valutának túl sok elkerülhetetlen hátránya van, ami megakadályozza, hogy elsődleges fizetési formává váljon. Ebben a cikkben kiemeljük a kripto és a készpénz közötti főbb hasonlóságokat és különbségeket. Ezt követően elkezdjük megvitatni, hogy a kripto jelenleg, vagy valaha is átveszi-e a készpénz helyét.

A kripto és a készpénz közötti hasonlóságok

Mielőtt megvitatnánk, hogy a kripto átveheti-e a készpénz helyét, meg kell említenünk a kettő közötti főbb hasonlóságokat. Bár úgy tűnik, hogy ezeket a valutákat világok választják el egymástól, valójában sokkal hasonlóbbak, mint gondolnánk.

Funkció

Természetesen a kripto és a készpénz közötti legfontosabb összefüggés az, hogy mindkettőt áruk és szolgáltatások cseréjére használják. A kriptovaluták bizonyos típusai, például a stablecoins, még inkább hasonlítanak a készpénzre. Mivel a stabilcoinok értékét 1:1 arányban egy másik valutához, például dollárhoz vagy euróhoz kötik, ezek a kriptovaluták sokkal kevésbé változékonyak, és szorosan tükrözik a fiat valuták árfolyamának alakulását.

Továbbá, bár a kriptovaluta olyan digitális valuta hírnevet szerzett, amely egyszerűen csak azért létezik, hogy kereskedni lehessen vele, és értéktárolóként használják, mégis vannak más, a fiat valutához hasonló funkciói is. Például az elmúlt években a kriptopénz világszerte számos bankban és hitelszolgáltatónál elfogadott fedezeti formává vált. A készpénzhez hasonlóan a kriptopénz is adóköteles fizetőeszköz számos országban.

Elérhetőség

Széles körben elterjedt nézet, hogy a kriptopénz sokkal kevésbé hozzáférhető, mint a készpénz. Bár ez részben igaz, az elmúlt években a kriptovaluta elérhetősége exponenciálisan nőtt, és ma már a készpénzhez hasonló szinten van. A kereskedők ma már különböző módszerekkel készpénzre válthatják a kriptót, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy hozzáférhet és elköltheti, mint a készpénzt.

A Bitcoin-automaták például már eléggé elterjedtek, és egyre több helyen jelennek meg a városokban világszerte. A Bitcoin ATM Radar szerint már több mint 34 000 Bitcoin ATM áll rendelkezésre. A Bitcoin ATM-et ugyanúgy használhatja Bitcoin és más kriptovaluták készpénzfelvételére, mint ahogyan egy hagyományos ATM-et használna a bankszámlájáról történő pénzfelvételre. Mindössze annyit kell tennie, hogy beírja a kriptotárca címét, és az ATM automatikusan készpénzre váltja a kriptot, majd kiadja azt.

Továbbá a kriptobetéti bankkártyák is egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre, és ugyanolyan kényelmesek, mint a hagyományos betéti kártyák. Az ATM-ekhez hasonlóan ezek a kártyák automatikusan készpénzre váltják a kriptot, amikor a felhasználó vásárol. Mivel a felhasználók több ezer fizikai és online üzletben vásárolhatnak, a kriptobetéti bankkártyák hozzájárulnak a kripto egyre szélesebb körű hozzáférhetőségéhez, és segítenek a kriptot a készpénzzel azonos szintre emelni.

Közvetítők

Egy másik gyakori tévhit a kriptopénzzel kapcsolatban, hogy az iparágon belül nincsenek közvetítők. Mivel a kriptovaluta egy decentralizált valuta, nincs szüksége ugyanazokra a közvetítőkre, mint a készpénznek, például a hagyományos bankokra. Ez azt eredményezte, hogy a kriptoiparon belül jelen van a peer-to-peer értékesítés. A P2P értékesítés révén a kereskedők harmadik fél nélkül vásárolhatnak és adhatnak el bitcoint és más kriptopénzeket. Ráadásul ez drasztikusan csökkenti a tranzakciós díjakat mindazok számára, akik kriptotranzakciókat akarnak lebonyolítani.

A kriptoszektorban azonban még mindig léteznek közvetítők, akik kulcsszerepet játszanak a kereskedők és az iparág közötti kapcsolatban. Például az olyan kriptotőzsdék, mint a Kraken, közvetítők a kriptot eladni kívánó kereskedők és maga a piac között. Hasonlóképpen, a kriptoplatformok, mint például a https://www.immediate-edge.io/hu, közvetítőként működnek a kereskedők és a brókerek között. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a kripto még inkább elérhetővé váljon, és bizonyítják, hogy az iparágon belüli szolgáltatások jobban hasonlítanak a készpénzzel kapcsolatos szolgáltatásokhoz, mint gondolnánk.

A kripto és a készpénz közötti különbségek

Most, hogy a kripto és a készpénz közötti hasonlóságokat már bemutattuk, ideje kiemelni a két eszköz közötti legfontosabb különbségeket. Vitathatóan a különbségek elemzése sokkal fontosabb, mivel így képet kaphatunk arról, hogy a pénzügyi világ mely aspektusai fognak megváltozni, ha a kripto elkezdi átvenni a készpénz helyét.

Szabályozás

A kriptoiparban a szabályozás hiánya az egyik fő különbség a kripto és a készpénz között. A fiat valutával ellentétben a hatóságok nem szabályozzák vagy támogatják a kriptopénzeket. Ez a szabályozás hiánya előnyöket és hátrányokat eredményez a kriptoipar számára, és továbbra is forró téma a befektetők körében.

A kevesebb szabályozás például az iparágat csalások és rosszindulatú üzleti gyakorlatok kockázatának teheti ki. Emellett kevésbé hitelessé teszi a valutát, ami elriasztja a potenciális befektetőket és vállalkozásokat.

Továbbá, mivel a készpénz széles körben szabályozott, különböző fogyasztóvédelmi törvények vannak érvényben. Ez sokkal nagyobb védelmet nyújt a felhasználók számára, ha elveszítik a pénzükhöz való hozzáférést, vagy átverés áldozatává válnak. A kevesebb szabályozás azonban nagyobb átláthatóságot is eredményez a kriptoiparon belül, és a kereskedők számára nagyobb kontrollt biztosít a készpénzhez képest.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a világ országai folyamatosan lépéseket tesznek a kriptoszektor további szabályozására. Ez azt jelenti, hogy a kripto az elkövetkező években egyre szabályozottabb lesz, így ez a különbség sokkal kevésbé lesz nyilvánvaló.

Infláció

A kripto és a készpénz közötti másik lényeges különbség az, hogy a kripto a legtöbb esetben sokkal jobban ellenáll az inflációnak. Infláció akkor következik be, amikor az áruk és szolgáltatások árai jelentősen emelkednek egy gazdaságban. Az árak emelkedésével a gazdaság saját valutájának értéke csökken, és az veszít vásárlóerejéből.

Sok kriptovaluta nem szenved az infláció kockázatától, mivel a kínálatuknak van egy felső határa. Ez azt jelenti, hogy egy érméből mindig csak egy bizonyos mennyiség fog létezni, szemben a készpénzzel, amelyet a kormányok továbbra is nyomtatnak. Ha egy érme kínálatának van egy felső határa, akkor a kereslet továbbra is túlszárnyalja azt, növelve ezzel az értékét.

Ezért a gazdasági instabilitás idején sokan úgy döntenek, hogy pénzüket kriptoeszközökbe fektetik, hogy megőrizzék annak értékét.

Érték levezetése

Ha már az értékről beszélünk, mind a kriptó, mind a készpénz másképp nyeri az értékét. A készpénz esetében egy kormány, amely mögötte áll, meghatározza az értékét, és felelős az elosztásáért. Az értékmeghatározásnak ez a formája vitathatatlanul hozzájárul a készpénz stabilitásához. De, ahogy említettük, ez egyben az inflációra is érzékennyé teszi.

Alternatívaként a kormányok nem határozzák meg a kriptovaluta értékét. Ehelyett ennek a valutának az értéke más tényezőkből, többek között a hasznosságából, funkciójából, tulajdonságaiból, versenyéből és mennyiségéből származik. Természetesen ez kizárja a legtöbb stabilcoin értékét, amelyeknek, mint mondtuk, az értéke a fiat valutákhoz van kötve. Mivel a kriptodevizák értékét a kormányok nem befolyásolják olyan drasztikusan, ezért a készpénzhez képest sokkal változékonyabb. Ez az ingadozás azonban előnyösnek bizonyulhat a fogyasztók számára.

Lehetséges, hogy a kripto átvegye a készpénz helyét?

Miután megvitattuk a kriptopénz és a készpénz közötti hasonlóságokat és különbségeket, elméletileg meg tudjuk vizsgálni, hogy a kriptopénz átveheti-e a másik felét. Mint most már tudjuk, a kriptovaluta és a készpénz néhány kulcsfontosságú hasonlóságot mutat működésük és elérhetőségük tekintetében.

Bár a készpénz sokkal szélesebb körben elfogadott fizetési mód, a kereskedők számára még mindig rengeteg kripto-kifizetési módszer áll rendelkezésre. A kereskedők nem korlátozódnak arra, hogy egyszerűen csak tárolják kriptojukat, hanem világszerte a szokásos üzletekben is végezhetnek vele tranzakciókat. A kriptopénz alapvetően ugyanúgy működik, mint a készpénz, ami megkönnyítheti a két pénznem közötti átmenetet a tipikus fogyasztók számára.

De vajon profitálhatunk-e abból, hogy a kripto átveszi a készpénz helyét?

A szakértők továbbra is vitatkoznak erről a témáról, mi pedig szeretnénk hozzátenni a magunkét! Az általunk tárgyalt különbségekre támaszkodva a kriptovaluták “betölthetnek” bizonyos hiányosságokat, amelyeket a fiat pénznemek hagynak maguk után.

A készpénz például a kormányzati támogatás miatt az átláthatóság hiányától szenved. A felhasználók nem tudják ellenőrizni a készpénzüket, és nincs más választásuk, mint a közvetítőkre, például a bankokra hagyatkozni. Ez “költségessé” teheti a készpénzt, mivel a bankszámla vezetéséhez vagy a tranzakciók lebonyolításához harmadik fél igénybevétele jelentős és elkerülhetetlen díjakat eredményezhet.

Másrészt, bár a kriptoszektorban jelen vannak a közvetítők, nem függnek tőlük olyan nagymértékben. Ha a felhasználók maguk akarják átvenni az irányítást az eszközeik felett, megtehetik. Ez alacsonyabb költségeket, például tranzakciós díjakat is eredményez, mivel a kereskedők választhatják a peer-to-peer kriptotőzsdét, ahol nincs közvetítő, aki részesedést vesz a tranzakció elősegítéséből. Továbbá, mivel a kriptovaluta inflációállóbb, mint a készpénz, gazdasági és politikai instabilitás idején a fogyasztók számára előnyös alternatívaként szolgálhat a fiat valuta helyett.

A kriptovaluták készpénzre váltása azonban negatív következményekkel járhat a vállalkozások, a kormányok és a fogyasztók számára. Mivel a kripto széles körben szabályozatlan, több lehetőséget nyit a csalók számára, akik megzavarhatják az iparágat. Ha a kriptó valóban átveszi a készpénz helyét, feltételezhetjük, hogy a kormányok tovább szabályoznák azt, hogy elkerüljék ezeket a kockázatokat.

De ahogy a kripto egyre szabályozottabbá válik, vajon kezdenek-e eltűnni azok a szempontok, amelyek megkülönböztetik a készpénztől? A kripto csak akkor válthatja fel a készpénzt, ha számos kulcsfontosságú jellemzője megszűnik?

Végső gondolatok

Összességében, ha megpróbáljuk megválaszolni, hogy a kripto átveheti-e a készpénz helyét, az csak még több kérdést vet fel. Igen, lehetséges, hogy a kriptovaluta felváltja a fiat pénznemet. Végül is a kriptó inflációállóbb, átláthatóbb és költséghatékonyabb, mint hagyományos társa. Ahhoz azonban, hogy a fogyasztók és a vállalkozások többsége a kriptopénz felé forduljon, mint fő fizetési forma, számos változtatásra lesz szükség.

Jelenlegi állapotában a kriptovaluta túlságosan változékony és csalásra hajlamos ahhoz, hogy a fő fizetőeszközünk legyen. És ha túlságosan megváltoztatjuk a kripto természetét azáltal, hogy erősen szabályozzuk és lehetővé tesszük a kormányzati ellenőrzést, az ellentétes lesz az iparág alapvető értékeivel. Ezért arra a következtetésre juthatunk, hogy a kriptó nem fogja egyhamar átvenni a készpénz helyét.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kripto és a készpénz nem létezhet együtt a jelenlegi gazdaságban. Egyedülálló előnyei és tulajdonságai miatt a kripto világszerte megfelelő csereegység a fogyasztók számára. Ha megnyitjuk karjainkat a kriptopénz szektor előtt, és tartózkodunk attól, hogy túlságosan megváltoztassuk, láthatjuk, hogy a kriptó tagadhatatlanul kulcsszerepet játszik társadalmunkban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img