LK-99: a kriptovaluták jövőjére is hatással lehet egy most felfedezett szupravezető

spot_img

Hatalmas technológiai előrelépést tenne lehetővé, ha beigazolódnak egy szerdán benyújtott szabadalom és tudományos anyag állításai. A tanulmányt jegyző tudósok azt állítják, hogy sikerült megalkotniuk a szobahőmérsékleten és légköri nyomáson működő szupravezetőt.

Nem vagyunk a fizika tudományának szakértői, ezért a továbbiakban mi is csak konyhanyelven próbálunk meg tájékoztatni az állítólagos felfedezés lényegéről.

A jelenleg használt elektromos vezetők hatékonysága korlátozott, a rajtuk keresztül továbbított energiát csak egy bizonyos távolságig lehet gazdaságosan eljuttatni. Ennek oka a fizika órákról jól ismert ellenállás jelenség: az elektromosságot továbbító elektronok a vezetőkben haladva más atomokkal is összeütköznek. A folyamat során energiaveszteség és hő keletkezik.

A keletkező hő elvezetésére alkalmas rendszerek kialakítását szintén számításba kell venni az elektromos eszközök tervezésekor, ami az energiaveszteség mellett ugyancsak korlátokat szab az eszközeink méretének és hatékonyságának.

A hagyományos vezetőkkel szemben a szupravezető egy olyan anyag, aminek nincs ellenállása, vagyis energiaveszteség és hő termelődése nélkül lehet rajta elektromosságot továbbítani.

Az eddig ismert szupravezetőknek vagy csak jóval fagypont alatt (mínusz 200 fok környékén), vagy csak a földinél sokkal nagyobb légköri nyomáson aktiválódik ez a tulajdonsága. Mind a két tényező eléggé behatárolja, hogy milyen körülmények között lehet őket alkalmazni.

A tudósok már száz éve próbálják kifejleszteni a hétköznapokban is alkalmazható szupravezetőt, ami nagyságrendekkel növelhetné az elektromos eszközeink hatékonyságát. A lényegében azonnal feltöltődő akkumulátorok, a hűtést nem igénylő számítástechnikai eszközök, az élet minden területén sokkal kisebbé és olcsóbbá váló csúcstechnológia (pl.: elektromágneses lebegés, MR diagnosztika, stb.) csak néhány kiragadott példát jelentenek, és szó szerint csak a fantáziánk szabhatna határt annak, hogy felsoroljuk a szupravezetők hétköznapi alkalmazásában rejlő összes lehetőséget.

Szerdán egy dél-koreai tudós szabadalmat nyújtott be, amelyben azt állítja, hogy csapatával kifejlesztették a módosított ólom-apatit, vagy röviden LK-99-nek nevezett anyagot, amivel sikerült megoldaniuk a nagy rejtélyt. Bár egyelőre még sokan szkeptikusak a kijelentéssel kapcsolatban, egy közzétett dokumentum szerint 34 óra alatt egy lényegében alap szintű felszereltséggel rendelkező kémiai laborban bárki létrehozhatja a szupravezetőt.

A szerdai publikálás és a 34 órás időkorlát miatt mától már elképzelhető, hogy elkezdenek megjelenni az első korai teszteredmények, amikben egymástól független szakértők erősíthetik meg, vagy cáfolhatják a professzorok felfedezését.

Ha igaznak bizonyulnak az állítások az alighanem Nobel-díjat jelent majd a dokumentumot aláíró három tudósnak, akiknek a találmánya a mi életünk talán legnagyobb fizikai áttörése lehet és a világ összes iparágát megváltoztathatja.

Ebbe beletartozhatnak a kriptovaluták is, ugyanis egy szobahőmérsékleten működő szupravezető jelentős előrelépést hozhat a számítástechnikában és felgyorsíthatja a kvantumszámítógépekkel kapcsolatos fejlesztéseket. Ez a főbb blokkláncok által használt kriptográfiai titkosítások biztonságát is veszélyeztetheti, az új eszközökkel ugynanis a privát kulcsok most még évmilliókban mérhető törési ideje akár napokra, órákra, pillanatokra is zsugorodhat.

Ezek kifejlesztése nyilván nem az egyik a napról a másikra fog megtörténni és ugyancsak fontos azt is megjegyezni, hogy már léteznek olyan kvantumbiztos kriptográfiai eljárások, amelyekre át lehet állítani a jelenleg használt rendszereket.

Az első beszámolók alapján a most felfedezett szupravezető sem ígérkezik tökéletesnek. Még ha működik is, lesznek korlátai, még nem lehet majd vele “végtelen mennyiségű” energiát továbbítani, és nem oldja meg egy csapásra a világ összes energetikai problémáját. Ugyanakkor a gyakorlatban is bebizonyítja, hogy lehetséges egy ilyen anyag előállítása, amivel óriási  lökést adhat a területen végzett kutatásoknak.

A kriptók szemszögéből röviden összefoglalva: az LK-99 váratlan megjelenése új, de elvileg nem megoldhatatlan kihívások elé állíthatja a fejlesztőket. A következő hetekben mindenképp érdemes lesz figyelemmel kísérni az új anyaggal kapcsolatos beszámolókat. A fejleményekről valószínűleg a nagyobb magyar híroldalak is megszólaltatják majd a téma legkiválóbb hazai szakértőit.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img