Árstopok istene, most segíts: az összeomlás határán a Curve (CRV), az egyik legnagyobb DeFi protokoll kriptopénze

spot_img

Gyengélkedve kezdte a hetet a kriptopiac, miután támadás érte az egyik legnagyobb decentralizált pénzügyi protokollnak számító Curve-öt. A történtek érdekessége, hogy az elkövetők nem magában a Curve működésében, hanem az annak alapjául szolgáló programozási nyelv (Vyper) compilerében (a parancsokat az okos szerződés számára lefordító programban) bukkantak rá egy kiskapura, amivel 70 millió dollárnak megfelelő kriptopénzt sikerült ellopniuk.

Bár az elmúlt évek többször százmilliós nagyságrendet elérő hackjei mellett a kripto világban ez önmagában nem számítana egy kiemelkedően nagy értékű lopásnak, az elkövetők által célzott Curve saját CRV tokenje széleskörben használt letéti eszköznek számít, amire számos app épített valamilyen hitelező, kamatozó szolgáltatást.

A támadás hírére a CRV árfolyama esni kezdett, mivel mindenki arra számított hogy a hacker azonnal értékesíti az általa ellopott CRV tokeneket, erre azonban eddig még nem került sor. Az eséssel ugyanakkor nehéz helyzetbe kerültek a CRV-ben, vagy az ezen alapuló szolgáltatásokban kitettséggel rendelkező piaci szereplők.

Mivel most senki sem akar CRV-t venni, a token likviditása erősen visszaesett. A reggeli órákban akár egy kisebb, 300 000 – 400 000 dolláros eladással is több százalékos esést lehetett előidézni az egyébként 500 millió dolláros piaci részesedéssel rendelkező kriptopénz árfolyamában.

A legnagyobb CRV hitellel rendelkező piaci szereplő nem más, mint a Curve alapító Michael Egorov, aki az AAVE és Frax decentralizált platformokon több mint 100 millió dollár értékű kölcsönt vett fel az általa birtokolt CRV tokenekre. A hitel két nagyobb részlete 51.7 centes (Frax: 59 millió dollár), illetve 37.67 centes (AAVE: 63 millió dollár) árfolyamnál kezdhet likvidálódni, vagyis az okos szerződések ekkor kezdik el automatikusan felszámolni a pozíciókat.

A cikk írása alatt a CRV árfolyama egyes tőzsdéken már benézett az 51.7 centes szint alá.

Az automatizált eladások nem csak csak extrém alacsonyra nyomhatják a CRV árfolyamát, hanem annak széles körben elfogadott letéti helyzete miatt más DeFi appokon is lavinákat indíthatnak el.

A Curve igazgatójának helyzetét tovább nehezíti, hogy a Fraxon felvett hitelére vonatkozó mechanizmus miatt (Time-weighted variable interest rate) jelenleg extrém magas kamatokat kell fizetnie annak fenntartásához. Az 59 millió dolláros részletre ez most 87%-ot jelent, ami 12 óránként megduplázódhat, vagyis 3 nap múlva már az évi 10 000%-os APY-t is elérheti. Ez a magas kamat már önmagában is likvidálhatja a hitelt, függetlenül az árfolyamok alakulásától.

Jelenleg tehát egy szisztematikus veszély fenyegeti a piac stabilitását. A széles körben alkalmazott CRV bedőlése rövid távon megingathatja számos token árfolyamát, hacsak nem sikerül valahogy megoldást találni a problémára. A Curve alapítója már más kriptopénzekben  meglévő kitettségeit is elkezdte felszámolni, hogy életben tartsa a pozícióját, emellett pedig egyéb módszerekkel is próbálja megakadályozni a katasztrófát.

A Curve alapítójáról néhány hónappal ezelőtt derült ki, hogy két, összesen 40 millió dolláros ingatlant vásárolt Ausztráliában. Ezek egyike a fenti képen látható. Sokan azóta tartottak attól, hogy a nagyzolásnak meglesz a böjtje, és az ezekre felvett hiteleket valakik, valamilyen formában megpróbálják majd likvidálni és ezzel egy nagyobb piaci mozgást kiváltani.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Csak a Kripto Akadémián: GoPro 11 Hero kamerát nyerhetsz, ha befizetsz a Bybitre

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img