Mennyibe kerül egy bitcoin kibányászása?

spot_img

Melyik országban a legolcsóbb és a legdrágább bitcoint bányászni? Mennyibe kerül egy bitcoin kibányászása 2023-ban egy átlagos háztartásban? A CoinGecko legutóbbi, augusztus 17-én közzétett jelentése rávilágít az otthoni bitcoinbányászattal kapcsolatos háztartási villamosenergia-kiadások globálisan eltérő egyenlőtlenségére. 

Egy évvel ezelőtt, a 911 Metallurgist által készített felmérés 198 ország villamosenergia adatait vette alapul. Az akkori adatok szerint egyetlen bitcoin kibányászásának átlagos költsége 35404,03 dollár körül alakult. Az egy évvel ezelőtti lista alapján Venezuelában lehetett a legdrágábban bitcoint bányászni, nevezetesen 246530,74 dollárért. A spektrum másik végén, Kuvaitban volt a legolcsóbb bitcoint bányászni. Egyetlen bitcoin kibányászása Kuvaitban akkor 1393,95 dollárba került.

Magyarországon sem volt kedvező bitcoint előállítani, 35844,53 amerikai dollárt emésztett fel 20 centes átlag energiaköltséggel számolva. (Nagyjából ez az érték – sötétzöld tartomány – marad az idei évre nézve is.)

Mennyi villamos energiára van szükség egy bitcoin kibányászásához?

Egyéni, otthoni bányászként átlagosan 266000 kilowattóra (kWh) villamos energiára van szükség egyetlen bitcoin kibányászásához. Ez a folyamat körülbelül hét évig tartana, és nagyjából 106 kWh napi villamosenergia-fogyasztást igényelne. 

Mennyibe kerül egy bitcoin kibányászása (háztartási villamos energia költségek)?

A CoinGecko adatai szerint egy bitcoin kibányászásának átlagos háztartási villamosenergia-költsége 46291,24 dollár, ami jóval magasabb, mint egy BTC 2023 július havi átlagos napi ára (30090,08 dollár). A háztartási villamosenergia-költségek regionális különbségei jelentősek. Európában a legmagasabb a bitcoinbányászat háztartási villamos energia átlagos költsége, ami 85767,84 dollárra jön ki. 

Ezzel szemben az ázsiai régió büszkélkedhet a legalacsonyabb átlagos bányászköltséggel, 20635,62 dollárral. Ez a régió az egyetlen olyan terület, ahol az átlagos háztartási villamosenergia-költségek jövedelmezővé teszik a bányászatot az otthoni, szóló bányászok számára. A libanoni költségek a legalacsonyabbak 266,20 dollárral, viszont Japánban a legmagasabb 64111,02 dolláros villamos energia ráfordítással. 

A szóló bitcoinbányászat Ázsiában a legjövedelmezőbb 

Világszerte csak 65 országban lehet nyereségesen bitcoint bányászni egyedüli, otthoni bányászként. Európában öt ország, Dél-Amerika és a Karib-térség nyolc országa kínál nyereséges szóló bitcoinbányászatot. Afrika figyelemre méltó régióként jelenik meg 18 országgal, Ázsia pedig a legjelentősebb 34 országgal.

A legjövedelmezőbb országok 

A 10 legjövedelmezőbb ország, ahol az alacsony háztartási villamosenergia-költségek mellett lehet bitcoint bányászni: 

Az iraki központi bank még 2017-ben tiltotta be a kriptovalutákat és a hozzájuk köthető egyéb tevékenységeket. Irak egyébként a kilencedik legolcsóbb bitcoinbányász ország lenne, ha legalizálná a kriptovalutákat és a bányászatot. 

A legveszteségesebb országok

Otthoni bányászként 82 országban veszteséges bitcoint bányászni, amelyek közül az alábbi 10 országban a legmagasabb a háztartási villamosenergia-költség egy BTC előállításához:

(forrás: CoinGecko – szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A legdrágább villamosenergia-költségek Európában vannak, a listán szereplő 10 országból kilenc ebből a régióból származik. 

Számítási módszer

A tanulmány 147 ország otthoni bitcoinbányászat villamosenergia-költségeit vizsgálja USD-ban kifejezve kilowattóránként (USD/kWh). Egyetlen bitcoin kibányászásához szükséges villamosenergia költséget nyolc különböző bányászgépmodellből származtatták, különböző hashráta értékekkel, egyetlen bitcoin kibányászásához szükséges modellenkénti átlagos idővel és 53,9 T bányászati ​​nehézséggel. A nyolc bányászgép modell, amelyekből az adatokat kiszámították:

(forrás: CoinGecko – szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A 147 ország villamosenergia-költsége (USD/kWh) a globalpetrolprices.com webhelyről lett beszerezve, majd a kapott adatokat ország, régió és alrégió szerint rendezték. A rendelkezésre álló átlagos villamosenergia-fogyasztást végül megszorozták az egyes országok villamosenergia-költségével, hogy ki lehessen számítani egy bitcoin kibányászásának költségét minden egyes országra vonatkozóan.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Mennyibe kerül egy bitcoin kibányászása?

/coingecko, cryptointelligence/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img