Kik azok a kripto-bálnák, miért érdemes követni őket?

spot_img

Az élet minden területén csodáljuk a “nagyokat”, ha színésznek tanulunk, Robert de Niro lesz az idolunk, ha a kosárlabda a szenvedélyünk, akkor… Szóval értitek a lényeget, mindenhol fontos tudni, kik az adott terület nagyágyúi, nincs ez másképp a kriptopénzek piacán sem. Ahogy a kripto-piac sok egyéb fogalma, úgy a nagy súlyú szereplők elnevezése is a klasszikus részvény- és egyéb piacokról jött, úgyhogy ma bálnavadászatra indulunk.

A bálnák viselkedéséről fontos tudni, hiszen nagyban meghatározzák a piac alakulását, így a saját döntéseinket is meghatározhatja, ha látjuk, merre úsznak ezek a hatalmas állatok.

De mielőtt beleugranánk hogy pontosan hol lehet fellelni a bálnákat és milyen információkat érdemes összegyűjtetnünk a viselkedésükről, először illik meghatározni, hogy egyáltalán kire mondhatjuk azt, hogy bálna.

A nyilvánvaló magyarázat egész egyszerűen annyi, hogy bálna az, aki nagy mennyiséggel rendelkezik egy adott kriptopénzből. Jó-jó, de mégis mit jelent az, hogy “nagy mennyiség”? Nincs kőbe vésve, hogy milyen mennyiségtől lesz bálna a bálna, a közmegegyezés alapján csak annyit mondhatunk, bálna az, aki a piacon lévő teljes mennyiséghez képest jelentős készlettel rendelkezik az adott kriptopénzből.

Tudom-tudom, a “jelentős mennyiség” már megint a nesze semmi, fogd meg jól kategória, de a helyzet az, hogy ahány kriptopénz, annyi bálna, sőt, egyazon személy – vagy intézmény – természetesen több különböző kriptopénz bálnája is lehet, minden esetben más-más bálnáról van szó.

De mielőtt ebbe még jobban belebonyolódnánk, maradjunk annyiban, hogy tényleg az adott coin vagy token piacon lévő mennyisége határozza meg, hogy hol végződik a mezei felhasználó és hol kezdődik a bálna. Az ok roppant egyszerű, jelentős eltérések is lehetnek egy-egy kriptopénz készletében, könnyű belátni, hogy ha az egyik projektnek milliárdos készlete van, akkor akár ezer darabbal sem lesz túl nagy súlyunk a piacon, ha egy másiknak tízezer a teljes készlete, akkor már száz darabbal is igazán vagánynak, pontosabban bálnásnak érezhetjük magunkat.

De lássunk egy konkrét példát! Az ETH esetében általában akkor tekintünk valakit bálnának, ha 1000 és 10 000 közötti mennyiséggel rendelkezik, bár ezzel egy kicsit egyből meg is döntöttük az iménti definíciót, hiszen az ETH nem tartozik a véges készletű kriptopénzek közé. De! A piacon lévő mennyiség akkor is adott az adott időpillanatban.

A lehető legprecízebb meghatározás gyanánt azt mondhatjuk, hogy bálna az, akinek akkora készlete van egy adott kriptopénzből, hogy azzal akár a piacot is képes lenne befolyásolni. Mivel megbeszéltük, hogy a “nagy mennyiség” minden projekt esetében más és más, ezért ez a lehető legjobb meghatározás, amivel élhetünk.

A “hatás” formája jellemzően akkor érvényesülhet, ha egy bálna leadja, vagy ahogy sokan mondják: a piacra önti a készleteit, vagy azok egy részét, ezzel pedig – a kínálat hirtelen növekedésén keresztül – letöri az árfolyamot.

De ezzel még nincs vége, hiszen nem csak önmagában a bálna hirtelen eladása törheti le az árfolyamot, sőt, általában ez csak az első lépés a folyamatban. Ezt követően más hodlerek, kereskedők is úgy dönthetnek, hogy az árfolyam-veszteség elkerülése érdekében gyorsan eladnak ők is, ennek hatására tovább eshet az árfolyam, újabb és újabb szereplők dönthetnek az eladás mellett, hamar kialakulhat a domino-hatás, vagyis a kaszkádszerű, tömeges eladás.

Ebben rejlik a bálnák igazi ereje, nem is feltétlenül a saját készletek eladása lehet veszélyes egy kriptopénz árfolyamára, hanem talán inkább az a pánik hatás, amit ezáltal kialakíthatnak a piacon, hiszen ebből lehet a tömeges eladás. Fontos kiemelni, hogy nem véletlenül használtam a feltételes módot minden egyes mondatban, ezek ugyanis nem feltétlenül, de nagy valószínűséggel bekövetkező események. A piacok inkább kaotikusan viselkednek, egy bálna lépései hathatnak a piacra, de nem feltétlenül, nem mindig és nem törvényszerűen. De mindez természetesen az adott mennyiség és az adott szituáció függvénye.

De most, hogy már megbeszéltük, mik is azok a bálnák, lássuk, hogy miért is érdemes tudnunk, mikor és mit csinálnak!

Ha sikeres kripto-kereskedővé, vagy akár befektetővé szeretnénk válni, tudnunk kell azonosítani, észrevenni a lehetőségeket a piacon.

Ha bálnákat követsz, legalábbis figyeled a “mozgásaikat”, akkor az nagyban segíthet abban, hogy idejekorán azonosítsd a piaci trendeket, ezáltal sikeresebb kereskedővé, befektetővé válj.

De van egy másik, prózaibb oka is annak, hogy miért érdemes a bálnákat figyelni, ez pedig az, hogy ha egy bálnának, vagy akár többnek felkelti az érdeklődését egy induló kriptopénz-projekt, akkor akár még érdemes is lehet “csatlakozni” hozzá, hiszen az árfolyam felmehet. Nagyon fontosak a feltételes-módok itt is, bizonyosság vagy garancia semmi nincs.

Ugyanakkor az sem szerencsés, hogy “túl sok” figyelmet kap a bálnáktól egy projekt, hiszen ebben az esetben lehet, hogy manipulációs kísérletről van szó, és mivel a bálnák bálnák, ezért többnyire sikerrel szoktak járni.

Azt is tudnunk kell, hogy nem minden bálna egyenlő, vannak sikeresebb és kevésbé sikeres bálnák a piacokon. Ennek egyszerű okai vannak, a bálnák “születése” körül keresendő a “minőségi” külöbség az egyes bálnák között. Lássuk, hogy válhat valaki bálnává!

  • Lehet a tőke forrása valami teljesen más, ennek megfelelően az adott bálna nem is biztos, hogy igazán ért a kriptopénz-piachoz, képzeljünk el például egy milliomost, aki az ingatlan iparban lett sikeres, most megtetszettek neki a kriptopénzek. Hiány bálna, tapasztalat és hozzáértés híján hozhat nagyon is rossz döntéseket, nem minden bálna egyenlő!
  • Amikor szóba kerülnek a bálnák, mindig egy-egy konkrét személyre gondolunk, egy nagyon ügyes kereskedő, egy korai beszálló, egy milliomos, és így tovább. A piac gyakorlata azonban azt mutatja, hogy egy kockázati tőketársaság is lehet egy adott coin bálnája, jó példa erre a solana, ebbe a kriptopénzbe ugyanis több nagy társaság is beszállt. Érdekességképp fontos hozzátenni azt is, hogy nem túl jó időzítéssel, már a coin felfutása után, ez is arra példa, hogy hiába van valakinek nagy tőkéje, amiből akár egyik pillanatról a másikra bálnává válhat, ez még nem garancia arra, hogy a döntései is jók lesznek, akár vásárlásról, akár eladásról van szó.
  • Gyakorlatilag egy kriptopénztőzsde vagy váltó is lehet bálna, hiszen az ügyfelei számára tart nagy mennyiséget egy adott kriptopénzből. Bár nyilván ők nem használhatják fel az ügyfelek tőkéjét… oh, wait…
  • Olyan bálnák is vannak, akik hatalmas kripto-összegek felett diszponálnak ugyan, de valójában sosem voltak sikeresek, sosem tudtak profitot termelni a munkájukból, sok pénz valahonnan, de kevesebb tehetség, nem csak a kriptopénzek piacán, az élet minden területén látunk erre példákat.

Ezzel eljutunk egy nagyon fontos fogalomhoz, ez nem más, mint a smart money. A smart money azokra a befektetőkre és kereskedőkre, esetünkben bálnákra utal, akik tudják mit csinálnak, az esetek többségében – legalábbis általában és sok évet áttekintve – sikeresek, egyszerűen jól csinálják azt, amit.

Megbeszéltük, hogy kik és mik azok a bálnák, átrágtuk azt is, hogy miért érdemes tuni róluk és követni a munkájukat, most már csak egyetlen feladatunk maradt, át kell tekintenünk, hogy pontosan hol-honnan szerezhetünk róluk információt.

Az első, egyben legfontosabb eszközünk maga a blokklánc-technológia, pontosabban a blokkláncok, amiket az egyes coinok, tokenek használnak. A blokklánc, vagyis az elosztott főkönyvi technológia “alaptermészeténél” fogva publikus, a block-history mindannyiunk segítségére van, bárki, bármikor belenézjet a Bitcoin, az Ethereum vagy bármely más kriptopénz tranzakciós adataiba.

Apropó Ethereum, a legtöbb nagy blokklánc jól működő, régóta létező block-history-val rendelkezik, ebben az esetben ez az Etherscan, amit mindenkinek érdemes ismernie, aki kriptopénzekkel akar foglalkozni. Már csak azért is érdemes ismernünk, mert ahogy az Ethereum működését bemutató videóinkban is megbeszéltük, ez a platform az egész kripto-piac óriási részét alkotja, rengeteg token született az Ethreumon az elmúlt évek során.

A metodika roppant egyszerű, a blockchain menüpontból válasszuk ki a Top Accounts menüpontot, egyből látni fogjuk a legnagyobb összegek felett diszponáló cíemeket, ha kiválasztunk egyet, áttekinthejük a történetét, mikor, hova, honnan, egyebek.

Az első 20 helyezett többnyire kirptopénztőzsdékhez kapcsolódik, utána jönnek viszont a valószínűleg egy-egy bálnához tartozó, hatalmas cím. Kétszáz-kétszázötvenezer étert tartalmazó címekről van szó, csillagászati összegek, igazi bálnák!

Tehát a legelső, és egyben valószínűleg a legfontosabb eszköz maga a block explorer, ha érdeklődünk egy adott coin vagy token iránt, nézzünk rá a block history-ra, derítsük fel a bálnákat, kezdjük el megfigyelni a mozgásaikat.

Persze a saját szakállunkra végzett kutakodás mellett vannak a piacon célpsecifikus eszközök is, ilyen például a “bálnákat összesítő” Nansen, ahol szűrhetünk, kereshetünk, elemezhetünk, analitikákat értelmezhetünk naphosszat a bálnák kapcsán.

De haladjunk sorban, a Nansen csak egy példa, a következőkben csokorba szedjük a bálna-kutató eszközöket, amiket érdemes ismerni és használni! De mielőtt ebbe beleugranánk, a bálnák műveleteinek “manuális” vagy block history alapú elemzése kapcsán van még pár fontos tudnivaló. A nyomozásunk során mindig szem előtt kell tartanunk az egyes tranzakciók irányát, ez ugyanis nagyon beszédes!

  • Tárcából-tőzsdére

Ha egy bálna egy tárcából valamelyik tőzsdére (valamelyik tőzsdéhez kapcsolódó címre) utal, akkor azt feltételezhetjük, hogy azt a mennyiséget el fogja adni, ez az árfolyam letöréséhez vezethet, érdemes szem előtt tartani.

  • Tőzsdéről-tárcába

Egy jó nagy mennyiség kiutalása egy tőzsdéről egy tárcába a piacon lévő mennyiség csökkenéséhez vezet, vagyis az ár -elméletben legalábbis- fel fog menni.

  • Tárcából-tárcába

Ha egy bálna egyik tárcából mozgat egy másikba, akkor annak általában nincs túl nagy jelentősége, nem hat az árfolyamra. A pontos okok között szerepelhet egy OTC (Over-the-Counter) kereskedés, vagy a kripto-vagyon rendezése, átszervezése, egyebek.

Na és akkor most rátérhetünk a “Bálna-Figyelő” eszközökre, de előtte még egy utolsó intelem: csak és kizárólag a bálnákra figyelni hiba, hiszen bár valóban óriási jelentőségük van a piacon, de nem kizárólagos. Nem csak bálnákból áll a világ, vagyis a piac van még rajta egy csomó egyéb állat is, bikák, medvék, egyebek.

Szóval az ígért bálnavadász eszközök:

Whale Alert

Egy blokklánc-figyelő és riasztásokat kiadó eszközről van szó, vagy ingyenes verziója is, bár abban nem kaphatunk riasztásokat, ha valami rendkívüli történne a piacon. Tucatnyi blokklánc-rendszert figyelnek, köztük a Bitcoint, Ethereumot, HIVE és egyebek.

Whalemap

Ez az eszköz ingyenesen használható, ráadásul egy csomó oktatási anyagot is adnak ingyen, érdemes ránézni.

Whale Watchers

Itt is rengeteg értékes információt kaphatunk a bálnákról, fizethetünk azért, hogy hamarabb kapjunk értesítéseket, NFT bálnákat is követhetünk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img