Coinbase: megvan az engedély, heteken belül indul a határidős kereskedés

spot_img

A Coinbase tegnap adott hírt arról, hogy sikerült megszereznie egy határidős piacok üzemeltetéséhez szükséges engedélyt.

A legnagyobb amerikai tőzsde idén májusban hozta létre a nemzetközi terjeszkedését segítő leányvállalatát (Coinbase International Exchange), amit azután látott szükségszerűnek, hogy az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete eljárást kezdeményezett a váltó ellen. Mint akkor fogalmaztak, a Coinbase évek óta törekedett az együttműködésre, ám az amerikai hatóságok egyszerűen nem volt hajlandóak a párbeszédre. Bár a jövőben is tovább küzdenek azért, hogy a hazájukban is jogszerűen működő váltóként ismerjék el őket, a történtek óta sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a nemzetközi terjeszkedésre.

Az ennek elősegítését célzó CIE-t idén tavasszal, Bermudán jegyezték be, és most ugyanitt kapták meg azt az ország pénzügyi felügyelete által kiadott engedélyt is, ami lehetővé teszi, hogy határidős piaci szolgáltatásokat nyújtsanak. A licensz alapján nem csak az intézményes, hanem a retail, vagyis hétköznapi felhasználók számára is elérhetővé tehetik ezt a platformot, a Coinbase pedig ennek kapcsán már közölte is, hogy heteken belül el fogja indítani a saját Perpetual Futures kereskedési felületét.

Az árfolyamok emelkedésére és esésére való spekulációra is lehetőséget adó határidős szerződések igen népszerűnek számítanak, a teljes kripto piaci kereskedési forgalom mintegy háromnegyedét az ezeket támogató platformok bonyolítják.

A hagyományos (spot) és határidős kereskedés forgalom arányának alakulása

Bár a nagy tőzsdék közül a Coinbase lényegében utolsóként csatlakozik ehhez a piaci szegmenshez, riválisai közül csak kevesen nyújtanak szabályozott körülmények között biztosított határidős kripto kereskedési lehetőséget. Ez előnyt jelenthet a tőzsde számára, ám emellé versenyképes jutalékrendszert is kell biztosítaniuk, ami eddig nem volt az oldal erőssége.

A Coinbase spot piacain egy hétköznapi felhasználónak többször akkora jutalékot kell kifizetnie a vásárlások és eladások után, mint más kripto tőzsdéken, de ha ezen a téren is mer újítani a váltó, akkor azzal átrendezheti a határidős piacok erőviszonyait.

Nagyobb határidős kripto tőzsdék

A Coinbase határidős felületén várhatóan a szorosan a tőzsdéhez kötődő USDC stabil coint fogják előnyben részesíteni, a más tőzsdéken domináló USDT helyett. Mivel az USDC ellenértékét biztosító letéteket amerikai pénzintézetekben helyezik el megőrzésre, ezt sokan megbízhatóbbnak tartják mint a nehezebben átlátható tethert. Ez szintén egy szélesebb réteget ösztönözhet arra, hogy kipróbálják az új tőzsdei felületet. Hogy tényleg így lesz-e, arról az új platform indulásakor mi is beszámolunk.

Szintén a Coinbasehez kötődő hír, hogy a tőzsde a napokban kapta meg a spanyol jegybank hozzájárulását, hogy az országban kripto szolgáltatásokat biztosíthasson. Korábban Írországban, Hollandiában és Olaszországban szereztek hasonló engedélyeket a hatóságoktól.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img