A bitcoin nem értékpapír

spot_img

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) fel kell hagynia a Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok kérelmeinek elutasításával a következetlen és diszkriminatív megállapítások miatt – írta a képviselőház pénzügyi szolgáltatási bizottságának négy tagja keddi levelében a SEC elnökének, Gary Genslernek.

A levél célja az volt, hogy a SEC „ne diszkriminálja továbbra is” a spot Bitcoin ETF-eket, valamint felszólították, hogy haladéktalanul hagyja jóvá a függőben lévő Bitcoin ETF kérelmeket. A levelet Tom Emmer, Mike Flood, Ritchie Torres és Wiley Nickel a kongresszusi tagok írták alá.

A levél egyébként hivatkozik egy augusztus 29-i bírósági határozatra, amely arra kötelezi a SEC-et, hogy vizsgálja felül a Grayscale által korábban elutasított Bitcoin ETF kérelmét. A bíróság megállapítása egy alapvető pontra világít rá, miszerint a spot Bitcoin ETF „megkülönböztethetetlen” a SEC által már jóváhagyott Bitcoin határidős ETF-től , így az ügynökség jelenlegi álláspontja a spot Bitcoin ETF-ekkel szemben „már tarthatatlan” a levél szerint.

Kapcsolódó cükkünk:

A keddi bizottsági levél elküldése után a SEC 2024. november 11-ről január 10-re halasztotta az Ark Investment Management és a 21Shares spot Bitcoin ETF kérelméről szóló döntést. Az ügynökség korábban több hasonló kérelmet is elhalasztott, köztük a BlackRock, a WisdomTree és az Invesco ETF beadványát is. A BlackRock-nak, a világ legnagyobb vagyonkezelő cégének október 17-én járt volna le a következő Bitcoin ETF-el kapcsolatos döntési határidő, amelyet most idő előtt ismét elhalaszthat a SEC az amerikai kormányzat várható leállása miatt.

A SEC elnökének meghallgatása

A képviselőház pénzügyi szolgáltatási bizottsága előtt tartott szerdai meghallgatáson Genslert a „digitális eszközök ökoszisztémája elleni keresztes hadjáratáról” kérdezték ki és az ügynökség munkájáról is faggatták. A honatyák különösen kíváncsiak voltak Gensler kriptos cégekkel szembeni végrehajtási intézkedéseiről és az állítólagos értékpapírtörvény megsértése körüli eseményekről.

A pénzügyi szolgáltatási bizottsága nyomása ellenére Gensler kitartott korábbi álláspontja mellett, hogy „a legtöbb kripto tokenre vonatkoznak az értékpapír törvények”, valamint az összes kriptoközvetítő köteles betartani az értékpapír törvényekben meghatározott szabályokat. Hozzátette azt is, hogy a SEC még fontolgatja, mit kezdjen a függőben lévő Bitcoin ETF kérelmekkel, amelyek vizsgálta tovább késhetnek az Egyesült Államok kormányának októberi leállása miatt.

A meghallgatás során, nehezen ugyan, de sikerült kicsikarnia a testületnek Genslerből, hogy a SEC elnök számára a bitcoin nem értékpapír, de a tokenizált Pokémon kártyák azok lehetnek. Lényegében az elnök szerint a kriptoeszközök értékpapírok lehetnek, mivel befektetési szerződést tartalmaznak.

A demokraták képviselője ráadásul azt is megkérdezte Genslertől, hogy a Pokémon kártya megvásárlása értékpapírnak minősül-e, a SEC vezére nemmel válaszolt . Aztán Torres pontosabb kérdéssel folytatta: „Ha vennék egy tokenizált Pokémon kártyát egy digitális tőzsdén bármilyen blokkláncon keresztül? Ez egy értékpapír tranzakciónak számítana?” Gensler azt válaszolta: „Többet kellene tudnom.

A meghallgatáson, Tom Emmer kongresszusi republikánus minnesotai képviselő a következőket mondta Genslernek:

„Egyértelmű, hogy saját hatalmának megszilárdításán dolgozik, még akkor is, ha ez az amerikai állampolgárok számára lehetőségeket és őszintén szólva az ország pénzügyi jövőjét jelenti. Még a szövetségi bíróságok is rávilágítanak arra a kárra, amelyet Ön, uram, a választóinknak okoz.”

Warren Davidson képviselő is bírálta a SEC elnökét. Davidson két fő problémára hivatkozott: magára Genslerre és egy strukturális problémára a SEC-en belül. Ennek a megoldására még áprilisban terjesztett elő egy törvényjavaslatot, ami a SEC stabilizálásáról, átstrukturálásáról és Gensler kirúgásról szól. 

A Grayscale sztori

A múlt hónap végén az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága hatályon kívül helyezte a SEC elutasító határozatát, amit a Grayscale GBTC spot Bitcoin ETF-é való átalakítására vonatkozó kérelemmel szemben hozott meg. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Grayscale ETF megoldása már rendelkezik szemmel látható intézményi tőkével, szemben a többi spot ETF kérelemmel (BlackRock, Bitwise, VanEck, stb.), így nagyobb az esélye annak, hogy elsőként indítson spot Bitcoin ETF-et. 

Augusztus végén a Bloomberg ETF elemzője, Eric Balchunas becslése szerint 75%-ra nőtt (a korábbi 65%-ról) annak a valószínűsége, hogy 2023 végére egy spot Bitcoin ETF-et jóváhagynak.

Az esélyek növekedésének fő okaként azt a határozott álláspontot említette, amellyel az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága meghozta döntését a Grayscale kontra SEC ügyében. Balchunas 2024 végére 95%-ra emelte ennek az esélyét.

Ha nem rendelkezel még kriptovalutával a Binance felületén egyszerűen tudsz váltani fiat pénzből. Mivel a Binance-en megszűnt ideiglenesen a SEPA utalási lehetőség, euró utaláshoz az alábbi kipróbált alternatív útvonalakat ajánljuk. Folyamatosan érkező Bybit és PrimeXBT promóciós lehetőségekért olvasd a Kripto Akadémia híreit.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Pert nyert a Grayscale a SEC ellen

/cryptonomist, benzinga, coinjournal, coinedition, forkast news, the block, ambcrypto, beincrypto, coindesk, cointelegraph, vaneck, valkyrie/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img