Az amerikai kormányzat leállása miatt 2024-re tolódhat a Bitcoin ETF-el kapcsolatos döntés meghozatala

spot_img

A világ legnagyobb vagyonkezelő és befektető cégének számító BlackRock júniusban kért engedélyt egy hagyományos tőzsdéken is megvásárolható Bitcoin befektetési termék (ETF) indítására. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek szeptember elejéig kellett volna ezzel kapcsolatban döntést hoznia, ami végül további gondolkodási időt kérve elhalasztotta a bejelentést. Erre meg is volt minden törvény adta lehetőségük, azzal a kitétellel, hogy ebben az esetben 45 napon belül ismét nyilatkozniuk kell az elbírálási folyamat állapotáról.

Ez a 45 nap október közepén járna le, ám lehet, hogy az élet, pontosabban az amerikai politikai csatározások felülírják az erre vonatkozó jogszabályokat.

Az Egyesült Államok kormányát csak napok választják el attól, hogy ismét fizetésképtelenné váljon. Az elmúlt évtizedben négyszer fordult elő hasonló eset, ami miatt legutóbb 35 napig szüneteltek az állami szolgáltatások, és nem kaptak fizetést a közintézményekben dolgozó emberek sem. Mivel a tőzsdefelügyelet is ezek közé tartozik, egy esetleges leállás újabb indok lehet az ETF-el kapcsolatos döntés elhalasztására.

A politikusoknak október 1-ig, azaz vasárnapig kellene megállapodniuk a költségvetés részleteiről. Ha ez nem történik meg, hétfőtől kényszeres szabadságra mehetnek az állami alkalmazottak. Hogy ebben az esetben milyen minimális szolgáltatásokat nyújt majd a tőzsdefelügyelet, arról egy ma délutáni meghallgatáson fogják kérdezni Gary Ganslert, a szervezetet vezetőjét. Bár nem tudjuk, hogy itt milyen nyilatkozatot fog tenni, ebben az időszakban feltehetően nem a Bitcoin ETF elbírálása lesz a felügyelet első számú prioritása.

Bitcoin ETF elbírálási határidők

Bár a hét második felében még megállapodhatnak a politikusok, ha erre nem kerülne sor, az valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy 2023-ban már nem születik döntés a Bitcoin ETF-ről, a felügyeletnek ugyanis az októberi után legközelebb csak jövő januárban kell ismét az ügyről nyilatkoznia. (Ha valamiért akkor is halasztást kérnek, akkor legkésőbb a március 15-i végső határidőig kell döntést hozniuk.)

A BlackRock az elmúlt évtizedek során 576 ETF kérelemmel fordult az amerikai hatóságokhoz, amiből 575-öt elfogadtak és csak egyetlen egyet utasítottak el. Sokan bíznak abban, hogy ha most októberben nem is születik döntés, a Bitcoin ETF-el kapcsolatos beadványuk végül színén pozitív elbírálásban fog részesülni. A várakozások szerint a bitcoin ezzel esélyt kapna arra, hogy egy aranyhoz hasonló, szélesebb körben elterjedt befektetési eszközzé váljon, ami hosszabb távon az árfolyamára is pozitív hatást gyakorolhat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img