BlackRock Bitcoin ETF: a héten jelentik be, hogy engedélyezik-e az indulást

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek szeptember 2-ig, azaz szombatig van törvényileg szabott határideje arra, hogy döntést hozzon a BlackRock által indítani kívánt spot Bitcoin ETF ügyében.

A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, ami 2022 végi adatok szerint több mint 9000 milliárd dollárnyi befektetést felügyel. Bár az első spot Bitcoin ETF kérelem beadása óta már 10 év telt el (Gemini – 2013), és azóta már számos cég ajánlatát visszadobták a hatóságok, most konszenzus van abban a szakértők között, hogy ha valaki, akkor a BlackRock lehet az, akinek minden esélye meglehet a sikeres pályázatra.

A BlackRock eredetileg június 15-én nyújtotta be a Bitcoin ETF indításával kapcsolatos kérelmét. Ezt az amerikai tőzsdefelügyelet pár nappal később formai okokra hivatkozva visszadobta, így végül az ezt javító módosítótól, vagyis június 29-től kezdett el visszaszámolni az a 240 napos óra, aminek lejártáig törvény kötelezi a hatóságot, hogy döntést hozzon az ügyben.

A teljes időszakra vetítve a felügyeletnek többször is helyzetjelentést kell adnia, hogy hol tart az elbírálási folyamatban. Egy-egy ilyen helyzetjelentés során bejelenthetik, hogy elfogadják vagy elutasítják a kérelmet, de valamilyen indoklással akár további gondolkodási időt is kérhetnek.

Ezeket a nyilatkozatokat megszabott határidőket betartva kell megtenni, melyek közül az első fog ezen a héten, vagyis szeptember másodikán lejárni.

Bár sok elemző szerint a BlackRocknak jó esélye lehet az engedély megszerzésére, abban már csak kevesen bíznak, hogy erre rögtön az első adandó alkalommal rábólintanak a hatóságok. Az elfogadásról szóló bejelentés tehát nagy meglepetésnek számítana. A legtöbben a döntés elhalasztását tartják valószínűnek. Ha így lesz az alábbi táblázat szerint haladhatunk tovább.

Bár a BlackRockkal egy időben több más ETF kezelő is engedélyért folyamodott, lényegében csak a BlackRockkal kapcsolatos döntés számít. Ha ők engedélyt kapnak, akkor a többieknek is esélyük lehet arra, hogy a BR-el egy időben megkapják a hozzájárulást és elindíthassák a saját Bitcoin ETF terméküket. Ha viszont a BR hoppon marad, kicsi az esély arra, hogy a náluk sokkal kisebb piaci szereplők zöld utat kapjanak.

A fentiek mellett meglehet az esélye egy elutasító határozat bejelentésének is. Ez a jelenlegi helyzetben elég komoly csapást mérhetne a bitcoin árfolyamára, ami egy fontos léletktani határ közelében tartózkodik.

A bitcoin árfolyama másfél hete visszaesett a BlackRock ETF kérelem benyújtásának júniusi  szintjére.

A spot Bitcoin ETF engedélyezése azért számítana jelentős előrelépésnek, mert rendkívül alacsony költségek mellett tenné lehetővé, hogy a hétköznapi befektetők a hagyományos tőzsdei fiókjaikon keresztül bitcoinba fektethessenek. A bitcoin ezzel az aranyhoz hasonló, széles körben elérhető és elfogadott befektetési eszközzé válhatna.

A tőzsdefelügyelet 2021 őszén egyébként már engedélyezte több határidős bitcoin ETF indítását, de ezek csak rövid távú spekulációra alkalmasak. Aki ezekbe fektet, az a termékek szerkezete és az őket terhelő díjak miatt hosszabb távon garantáltan elveszti az ilyen ETF-ekben tartott pénzét.

Maga a BlackRock a remélt ETF engedélyezése mellett már más módokon is elkezdte kiépíteni a saját bitcoin pozícióit. Az 5 legnagyobb, amerikai tőzsdéken kereskedhető bitcoinbányász vállalatból 4-ben is a második legnagyobb részvényesnek számítanak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img