Bitcoinbányászat fáklyagázzal – 2. rész

spot_img

Manapság az olaj- és gázipari vállalatok szívesen használják a fáklyázandó gáz felhasználásához a bitcoinbányászatot, amit normális esetben a légkörbe engednének vagy elégetnének, növelve ezzel a légkör káros anyag összetételét. Egyre több olyan kriptos startup cég születik, amelyek a fáklyázandó gáz felhasználására specializálódtak. Ilyen vállalat a korábbi cikkünk első részében is megemlített Upstream Data vagy az EZ Blockchain.

A világjárvány idején, amikor az olajcégek bevételei csökkentek és extra pénzforrások után kutattak, a bitcoinbányászat egyre népszerűbb ötlet lett. Gerasymovych szerint most, hogy az olaj és a gáz árai magasabbak lettek, már kevesebb a motiváció.

Egyes kutatók szerint a bitcoinbányászatból származó többletbevétel arra ösztönözheti az olaj- és gázipari vállalatokat, hogy újabb gázkutakat fúrjanak kizárólag bányászatifarmok működtetésére.

Egyes kutatók szerint a bitcoinbányászatból származó többletbevétel arra ösztönözheti az olaj- és gázipari vállalatokat, hogy új gázkutakat fúrjanak kizárólag bányászfarmok működtetése céljából.

A bitcoinbányászok fáklyagázra való nagyfokú támaszkodása aggasztó, és csak állandósítja a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényt, amelyek az éghajlatváltozás fő mozgatórugói” – mondta Alex Formuzis, a Környezetvédelmi Munkacsoport szóvivője a CoinDesk-nek adott írásbeli nyilatkozatában.

Gerasymovych ezzel nem ért egyet. Szerinte nincs széles körű lelkesedés az olajtermelők körében, hogy fáklyagázzal kezdjenek el bitcoint bányászni. Az Egyesült Államokban mindössze egy tucatnyi olajvállalat vásárolta eddig meg az EZ Blockchain bányászkonténereit (általában a közepes méretű vállalatokról van szó).

Cikkük előző része:

A bitcoin jelenlegi ára és a szabályozási bizonytalanság mellett a BTC minimális profitot kínál az olaj- és gázprofithoz képest – nyilatkozta Gerasymovych. Egy megawattos farm meghajtására képes üzem körülbelül 420 hordó olajat termelne naponta. A 75 dollár körüli hordónkénti olajár és a mai bitcoin árfolyam mellett 1200 dollárt lehetne tisztán keresni a bitcoinbányászatból és 18000 dollárt az olajtermelésből (Gerasymovych számítása alapján). 

Joshua Archer, a Greenpeace USA bitcoin kampányának vezetője szerint ez az érv csak addig állja meg a helyét, amíg a bitcoin árfolyama nem emelkedik. Ha a BTC árfolyama vonzóbbá válik, akkor a bányászat is az lesz az olajmágnásoknak, tovább ösztönözve az olaj- és gázkutak fúrását.

A fáklyagáz felhasználásra szolgáló bányász egységek (forrás: ez blockchain)

A bitcoin értékének folyamatos növekedése tovább fogja rontani ezt a problémát” – mondta Archer a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos felhasználásáról. Szerinte az is aggasztó, hogy a Bitcoin hálózat növekedése egyre több energiát emészt fel.

Ezt is olvad el:

A Greenpeace azt szorgalmazza, hogy a Bitcoin hálózat álljon át a Proof-of-Stake mechanizmusra. A bitcoin fanatikusok hallani sem akarnak erről, szerintük a Proof-of-Work mechanizmus pontosan az, ami a bitcoint egyedülállóan decentralizálttá teszi.

Egyezségre lehet e jutni?

A kibocsátás szempontjából a fáklyázandó gázok villamos energiává való átalakítása jobb megoldás, mint a fáklyázás, ezzel a WWF-hez hasonló környezetvédelmi csoportok is tisztában vannak és egyetértenek. A fáklyázás a berendezés hatékonyságától függően a metán és más gázok akár 98%-át is szén-dioxiddá és vízzé alakíthatja. A valóságban azonban ez a hatékonyság nem ilyen magas, és gyakran a metánnak csak a 91,1%-a semmisül meg.

(forrás: ez blockchain)

Úgy gondolok a bitcoinbányászatra, mint egy olcsóbb és hatékonyabb fáklyázásra” – mondta Troy Cross, a Reed College professzora. “Ha valaki az MIT-n vagy a CalTech-en azt nyilatkozná, hogy olyan fáklyázó berendést terveztek, amely bármilyen körülmények között 99%-os hatékonyságú, szerintem nem lenne felháborodás, még a környezetvédelmi csoportok részéről sem, sem pedig azért, hogy ez a megoldás tovább növelné az olajvállalatok nyereségességét” – tette hozzá.

Cikkajánló:

Archer azonban úgy véli, hogy a bitcoinbányászat “hamis megoldás” a fosszilis tüzelőanyagok által okozott szennyezési problémára.

Gerasymovych ennek ellenére úgy gondolja, hogy a fáklyázandó gázzal történő bitcoinbányászat támogatást érdemel, nem pedig feketelistázást a környezetvédők részéről. Az olaj- és gázfúrás egyhamar nem fog megszűnni, a bitcoinbányászok viszont segítik a probléma kezelését, amely szintén nem fog egyhamar megszűnni.

A bitcoinbányászok magukra vannak utalva. Nincsenek speciális pénzforrások, állami támogatások (mint a szél- vagy napenergia termelőknek). Egyedül vagyunk sikeresek és egyedül is bukunk el. Ha környezetvédelmi kérdésről van szó, akkor ezen együtt kell dolgoznunk” – mondta.

“Hirtelen olyan megoldásunk van, amely nem követel tőlünk semmit, előnyös is számunkra, és nem támaszt további igényeket az energia rendszerrel szemben. Bármikor fel lehet használni egy hulladékterméket a gazdasági javak érdekében” – mondta Cross.

Úgy tűnik azonban, hogy a Greanpeace-hez hasonló környezetvédőket nem lehet meggyőzni ezzel az érveléssel. Az tény, hogy a bitcoinbányászok hajlandóak együttműködni a fosszilis energiahordozó kitermelő iparággal, azonban ne feletsük el: egyben “mentőövet” is nyújtanak nekik. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Hulladéklerakók hasznosítása bitcoinbányászattal

/coindesk, ez blockchain, worldbank, upstream data, greenpeace, bitcoin magazine, wwf/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img